Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΠΡΙΝ ΤΟ 2010 ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010 ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΠΡΙΝ ΤΟ 2010 ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010 ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ
Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος

Β΄ Μέρος
Κρίνουμε απαραίτητο να παραθέσουμε ενδεικτικώς ένα κείμενο από τα πολλά, που εξέδιδε το Συντονιστικό Πλειστηριασμών του Ε.ΠΑ.Μ. και που αποτελεί προσκλητήριο αγώνα εναντίον των πλειστηριασμών:


« Ας κάνουμε την Οργή μας Αγώνα, Αγώνα Οργανωμένο, Αγώνα αντικατοχικό, Αγώνα Ανένδοτο. Μια από τις εστίες Αντίστασης είναι τα Ειρηνοδικεία, εκεί που αντιστεκόμαστε έμπρακτα στο καθεστώς ΚΑΤΟΧΗΣ. Δέσανε την Πατρίδα μας στις αλυσίδες ενός παράνομου χρέους και μόνο εμείς και όλοι μαζί μπορούμε να τη λευτερώσουμε. Ας μην αφήσουμε την Απελπισία να μας βουλιάξει σε μια Ζωή που δε θα ορίζουμε τίποτα.

Αγωνιζόμαστε, Αντιστεκόμαστε, Δεν υποτασσόμαστε

Καλούμε τα μέλη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στα ειρηνοδικεία

Την Τετάρτη 15/11/2017 στις 3μ.μ.»

Πολλά τέτοιας μορφής και ανάλογου περιεχομένου προσκλητήρια παρακινούσαν και παρακινούν τον κόσμο κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία, για να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς. Οι επιτυχίες του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, όπως αναφέρθηκε ήταν σημαντικές, όπως επίσης και το τελευταίο τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου του 2017, οπότε ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί. Ο αγώνας αυτών των ανθρώπων, αν και πρόσκαιρα έσωσε ιδιοκτησίες, όχι μόνο στη κοινή γνώμη δεν προβλήθηκε, έστω στην πραγματική του διάσταση – ουδέποτε ακούστηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι εκπροσωπούσαν πολιτικούς χώρους όπως το ΕΠΑΜ, τη ΛΑΕ, κλπ – αλλά αντίθετα κατηγορήθηκαν ως επικίνδυνες «συλλογικότητες» ή γενικώς ακτιβιστές, που εμποδίζουν το έργο του συμβολαιογράφου κατά τους πλειστηριασμούς. Και το χειρότερο δυστυχώς σχηματίστηκε και δικογραφία εναντίον κάποιων μελών του Ε.ΠΑ.Μ. Θεσσαλονίκης, λόγω εναντίωσής τους στους πλειστηριασμούς.

Οι πλειστηριασμοί λοιπόν στα ειρηνοδικεία (οι συμβατικοί) συνάντησαν τη σθεναρή κατά το σύνταγμα επέμβαση ακύρωσής τους από το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Οι δημόσιοι λειτουργοί οι συμβολαιογράφοι, που διενεργούν τους πλειστηριασμούς από τις 12 Οκτωβρίου του 2016 κήρυξαν αποχή από τα καθήκοντά τους, γιατί, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, κινδυνεύουν από τη βαρβαρότητα του όχλου, χαρακτηρίζοντας έτσι τον απλό πολίτη, που διεκδικεί τη σωτηρία του σπιτιού του. Από τότε μέχρι και σήμερα, κατά κλιμακωτό χρονικά τρόπο, η αποχή συλλόγων συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους από διάφορες περιοχές της χώρας συνεχίστηκε. Στο μεσοδιάστημα εντωμεταξύ η συμπαιγνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ με τους δανειστές της χώρας εντείνει τις προσπάθειες τους να μεταπηδήσει η διαδικασία από τους πλειστηριασμούς του ειρηνοδικείου στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών. Στα τέλη του Αυγούστου του 2017 η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ καλεί τους συμβολαιογράφους να μη υπογράψουν τη σύμβαση για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, επειδή μ’ αυτή παραβιάζεται ο κώδικας συμβολαιογράφων και το Σύνταγμα, επειδή ο συμβολαιογράφος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από λειτουργός δικαιοσύνης που είναι, θα γίνει ιδιώτης επαγγελματίας, που ξέρει να κερδοσκοπεί σε βάρος της ατυχίας ή της δυστυχίας του Έλληνα πολίτη

Παρόλα αυτά ένα κομμάτι συμβολαιογράφων, όχι όλοι, κυρίως οι πρόεδροι συμβολαιογραφικών συλλόγων, χωρίς τη συναίνεση των μελών τους, όπως δήλωσε και ο κ. Κοντονής υπουργός της Δικαιοσύνης χρηματοδότησε τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πληστηριασμών. Εδώ βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κέρκυρας με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του στις 28/8/2017 ξεμπροστιάζει τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, που θα κάνει την ιδιοκτησία του ελληνικού λαού δώρο στα «κοράκια» των τοκογλύφων. Αλλά και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης εναντιώθηκαν ως προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα παγώνοντας κάθε πλειστηριασμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2017

Έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε η κατάσταση σχετικά με τους πλειστηριασμούς ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο. Ανακεφαλαιώνοντας: η κυβέρνηση και δανειστές να μεθοδεύουν την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών να επεμβαίνει και να τους ακυρώνει και οι συμβολαιογράφοι στην πλειοψηφία τους απείχαν από το λειτούργημά τους. Στη διαμορφωθείσα κατ’ αυτόν τον τρόπο κατάσταση αναμένονταν ποια θα ήταν η απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας (ΣΣΑ) στην έκτακτη συνέλευσή του στις 27 Νοεμβρίου 2017, οπότε και θα αποφάσιζε για την περαιτέρω στάση του σχετικά με τους πλειστηριασμούς, με ποια πλευρά θα πάει: Με εκείνη της διασφάλισης των προνομίων μιας χούφτας συμβολαιογράφων και του καθεστώτος κατοχής ή με την πλευρά της πλειοψηφίας του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. Η έκτακτη γενική συνέλευση της 27 Νοεμβρίου 2017 έγινε με διαδικασία, που ελέγχεται για τη νομιμότητά της, όπως απουσίες συμβολαιογράφων , που καλύφθηκαν με εξουσιοδοτήσεις, 5 μέλη του ΣΣΑ παραιτήθηκαν κατά την εξέλιξη της συνέλευσης και κατατέθηκαν 2 ενστάσεις για ακύρωση της διαδικασίας.

Παρόλα αυτά οι συμβολαιογράφοι του ΣΣΑ τελικά εν μέσω πιέσεων και εκβιασμών απεφάσισαν να λήξουν την αποχή τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών και να κηρύξουν την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις 29 Νοεμβρίου 2017, πράγμα που από τις 6/9/2017 το καθεστώς κατοχής τούς ήθελε, αλλά για όσα στο άρθρο μας προαναφέραμε, αυτό διαρκώς αναβαλλόταν. Από εδώ και στο εξής με τη συναίνεση και συνεργασία των συμβολαιογράφων λόγω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα δουν τις ιδιοκτησίες τους να χάνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κίνημα κατά των αντισυνταγματικών πλειστηριασμών σε όλη τη διάρκεια τους και μέχρι τη συνέλευσή τους στις 29 Νοεμβρίου του 2017, τους απηύθυνε την ύστατη έκκληση: Συμπαρατασσόμενοι με το ελληνικό λαό να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη λεηλασία της περιουσίας των Ελλήνων από τους δανειστές με τη συνεργασία των δωσιλόγων Ελλήνων κυβερνώντων. Η πλειοψηφία των συμβολαιογράφων να μη συναινέσει στις πιέσεις των σύγχρονων μαυραγορητών συναδέλφων τους, που δεν υπηρετούν ως δημόσιοι λειτουργοί αλλά σαν κοινοί κερδοσκόποι απόλυτα προσωπικά και τραπεζικά συμφέροντα. Δυστυχώς αυτοί αντί να ταχθούν στο πλευρό του πληττόμενου ελληνικού λαού, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κλοπή της περιουσίας του Έλληνα πολίτη από τους τοκογλύφους, ζητώντας προστασία από τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης. Θα συμφωνούσαμε ότι όντως αυτοί οι συμβολαιογράφοι που ενώ σπούδασαν τη Νομική επιστήμη, ενώ ορκίστηκαν στο Σύνταγμα και συμπράττουν με μια κυβέρνηση που καταπατά το Σύνταγμα, χρειάζονται προστασία. Ποιος όμως από τους προστάτες τους θα τους προστατεύει και για πόσο, όταν θ’ αρχίσουν κατά εκατοντάδες να εκπλειστηριάζουν ηλεκτρονικά, μ’ ένα κουμπί τα σπίτια των συμπολιτών μας; Αλίμονο… Η απόφαση του ΣΣΑ στις 27 Νοεμβρίου 2017 είναι ιστορική, θα λειτουργήσει εις βάρος του ελληνικού λαού και προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών.

Κλείνουμε το άρθρο μας αναφέροντας μια φιλική σε εμάς φράση πολύ ταιριαστή με τις τελευταίες σκέψεις μας και την αγωνία μας για τις συμφορές που θα προκαλέσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: « Ένας άνθρωπος πλούσιος αλλά εξαρτώμενος, υπακούει σε κάποιον άλλον ή σε πολλούς άλλους. Ένας φτωχός άνθρωπος που δεν εξαρτάται από άλλους υπακούει μόνο στην ΑΝΑΓΚΗ. Και τότε…

* O Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ., υποψήφιος βουλευτής
με το Ε.ΠΑ.Μ., στις εκλογές του 2015

Διαβάστε εδώ το Α΄ μέρος: https://pierikialithia.blogspot.gr/2017/12/2010-2010vazakas.html