Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Χρώμα και Νερό

Χρώμα και Νερό
Η Γκαλερί Μάτι φιλοξενεί την έκθεση υδατογραφίας του Branko Popovic Miles από 18 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2018.


Η υδατογραφία ή ακουαρέλα είναι από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική. Στον κόσμο αυτής της ιδιαίτερης τέχνης θέλει να μας εισάγει η Γκαλερί Μάτι με την έκθεση υδατογραφίας του Branko Popovic Miles που φιλοξενεί από 18 Ιανουαρίου ως και 3 Φεβρουαρίου 2018 σε επιμέλεια του Γιάννη Ευθυμιάδη. Τα εγκαίνια γίνονται το βράδυ της Πέμπτης στις 20:30.

Ο Branko Popovic είναι από τους σημαντικότερους ακουαρελίστες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Χρησιμοποιεί την τεχνική της αραιωμένης ακουαρέλας για να αποδώσει τη διαφάνεια και τη ρευστότητα του φωτός, βάση της οποίας αλλάζει και την ποιότητα του χρώματος στα έργα του. Υδατογράφος με εξαιρετική τεχνική, χρησιμοποιεί συνήθως μικρές επιφάνειες τις οποίες καλύπτει με λεπτές επιδέξιες πινελιές. Τις υδατογραφίες του διακρίνουν η τολμηρή σύνθεση και η ένταση του χρώματος.

Ο Branko Popovic έχοντας ιδιαίτερη έφεση στα παραστατικά έργα, όπως τα «παραδοσιακά» στην υδατογραφία φυσικά αλλά και αστικά τοπία, συνδυάζει αρμονικά το χρώμα και τη σύνθεση με τη δύναμη της απαλότητας, ενώ διαφαίνεται και η τάση δημιουργίας εκτός της ρεαλιστικής απεικόνισης μιας πιο απελευθερωμένης φόρμας. Διαφάνεια, ελαφρότητα, ζωντάνια, καθαρότητα. Τονίζονται από τον έμπειρο ζωγράφο μέσα από μια τεχνική ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς μια σταγόνα νερού μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το έργο.

Οι υδατογραφίες του Branko Popovic, ζωγραφισμένες με τεχνική και ευαισθησία, αποκαλύπτουν με την θεματολογία τους τις επιρροές από τα μέρη που έζησε, τα χρώματα που είδε και τα αρώματα που μύρισε. Στα έργα του διακρίνονται τα στοιχεία της καταγωγής του και της ιδιαίτερης παράδοσης της χώρας του στη ζωγραφική, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει με ένα ξεχωριστό πολιτιστικό τοπίο.

Ο Branko Popovic (Μπράνκο Πόποβιτς) γεννήθηκε το 1950 στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαράγιεβο. Από το 1978 έως το 1992 εργάζεται ως καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαράγιεβο, και παράλληλα συμμετέχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Θεωρείται από τους κορυφαίους Γιουγκοσλάβους ζωγράφους με ιδιαίτερη έφεση στις ακουαρέλες και στο λάδι σε μουσαμά.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μετακομίζει στην Αθήνα με την οικογένεια του, όπου ζει και εργάζεται. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως καθηγητής σχεδίου στο «Ελληνικό Κέντρο Δέρματος» και ως καθηγητής ψηφιδωτού στο «Άλσος Καλλιτεχνών» στην Πλάκα. Τώρα διδάσκει στη δική του ιδιωτική σχολή σχεδίου και ψηφιδωτού.

Έχει εκθέσει έργα σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο σε 200 συλλογικές και 40 ατομικές εκθέσεις. Από το 2010 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.



Πληροφορίες:

Branko Popovic Miles - Έκθεση Υδατογραφίας

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2018

Χώρος - Διεύθυνση: Γκαλερί Μάτι, Αβέρωφ 4 - 60100 Κατερίνη,

Τηλ: 2351031275, www.e-mati.gr