Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
- Περισσότεροι από 90 τόνοι περισυλλέγονται καθημερινά
- Συμμετοχή σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης
- Κομποστοποίηση
- Κομβικής σημασίας έργο η λειτουργία του ΣΜΑ


Σάββας Χιονίδης: «Επενδύσαμε και φροντίζουμε καθημερινά για την καθαριότητα δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις που απελευθερώνουν δημόσιο χώρο, εξοικονομούν πόρους, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα του Δήμου μας»

Υψηλή προτεραιότητα του ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, αποτελεί διαχρονικά η δημιουργία, η διατήρηση και η διασφάλιση ενός καθαρού, υγιούς και πολιτισμένου Περιβάλλοντος στα όρια ευθύνης του.

Με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση εξοπλισμού και μέσων, την ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση των κατοίκων, την περιβαλλοντική αγωγή - εκπαίδευση (ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία κ.α.) και την ουσιαστική αξιοποίηση των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, η αποκομιδή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων, όπως και ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων συνιστούν καθημερινές δράσεις, που με τις κατάλληλες υποδομές και τα επαρκή μέσα, εξασφαλίζουν μία καθαρή Κατερίνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης – χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, ενώ ακόμα και τα υπολείμματα του κλαδέματος θρυμματίζονται και οδηγούνται στην κομποστοποίηση.

Τι κάνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ο Δήμος Κατερίνης για την καθαριότητα της πόλης

Με την εφαρμογή των προγραμμάτων αποκομιδής περισυλλέγονται κάθε μέρα 90 τόνοι απορριμμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο και περισσότεροι από 120 κατά τη θερινή, από όλη την επικράτεια του Δήμου Κατερίνης. Στην καθημερινή αυτή προσπάθεια συμβάλλουν καθοριστικά:

90 υπάλληλοι

23 απορριμματοφόρα

10 ειδικά οχήματα (σάρωθρα, βυτιοφόρα για πλύση δρόμων και πλατειών, μικρά οχήματα, μηχανήματα θραύσης και θρυμματισμού κ.α.).

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Στον Δήμο Κατερίνης η καθαριότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όσων ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται την πόλη μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Επενδύσαμε και φροντίζουμε καθημερινά για την καθαριότητα δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις που απελευθερώνουν δημόσιο χώρο, εξοικονομούν πόρους, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα του Δήμου μας» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

«Η προσπάθειά μας να προστατεύουμε το περιβάλλον, να βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης και να τη διατηρούμε καθαρή, είναι συνεχής» επισημαίνει από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, η οποία αναφερόμενη στον τομέα καθαριότητας τον χαρακτηρίζει: «απαιτητικό και δύσκολο, αλλά με άμεσα και ορατά αποτελέσματα στους πολίτες». Επιπλέον, η αντιδήμαρχος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό των υπηρεσιών, το οποίο όπως αναφέρει: «εργάζεται με αυταπάρνηση».

Κομβικής σημασίας έργο, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην αισθητή βελτίωση της καθαριότητας, καθώς οργανώνεται πιο αποτελεσματικά και ορθολογικά η τακτική μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ μειώνονται δραστικά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η διασπορά απορριμμάτων και η τοπική όχληση από τα απορριμματοφόρα, αναμένεται να αποτελέσει η λειτουργία του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κατερίνης.

Πέρα από τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη και την ευταξία των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων η καθαριότητα, έχει άμεση σχέση και με τους πολίτες και την πολύτιμη συνδρομή τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας που εγκρίθηκε με την αριθμ. 152/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2016, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του συνόλου. Επίσης, στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των Δημοτών, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου συμπληρωματικά και ενισχυτικά, με την αποδοχή και τήρηση ορισμένων απλών και εύκολων στην εφαρμογή τους κανόνων, που όμως αρκούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, αν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα αποθέτουμε στους μπλε κάδους, βοηθάμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. Ταυτόχρονα , αν απορρίπτουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι κάτω στο δρόμο, η πόλη μας γίνεται αμέσως καθαρότερη κ.α.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ

Επιπλέον, ο Δήμος Κατερίνης φροντίζει για την καθαριότητα και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δήλωσή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Τσιουκάνης: «Η διαχείριση του πρασίνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Το τμήμα Πρασίνου μεριμνά για την συντήρηση, διάδοση και καθαριότητα του πρασίνου της πόλης».

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και πέρα από το γεγονός, ότι, όπως προαναφέρθηκε ακόμα και τα υπολείμματα του κλαδέματος θρυμματίζονται και οδηγούνται στην κομποστοποίηση, οι υπηρεσίες πρασίνου, που παρέχονται είναι οι εξής:

Αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων και απομάκρυνση των υπολειμμάτων και των απορριμμάτων.

Κλάδεμα δέντρων / φυτών και καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, ενώ κατόπιν αιτημάτων δημοτών υπάρχει μέριμνα για την απομάκρυνση και των υπολειμμάτων κλαδεύσεων που προκύπτουν σε δικό τους χώρο.

Η καθαριότητα της πόλης μας είναι ζήτημα που μας αφορά όλους, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποχρέωση που έχουμε να βιώνουμε σε ένα καθαρό, υγιές και πολιτισμένο περιβάλλον, το οποίο και θα πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και γενικότερα στις επερχόμενες γενιές. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε ως σύνολο, αλλά και ο καθένας μας χωριστά για να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή και για να δώσουμε στην Κατερίνη την εικόνα που όλοι επιθυμούμε.

Οι Δημότες μπορούν για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση και εξυπηρέτησή τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα: 11123, 2351029407, 2351033765.



ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Γραφείο Τύπου
15-01-2018