Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η παραβολή του ασώτου επίκαιρη όσο ποτέ

Η παραβολή του ασώτου επίκαιρη όσο ποτέ
Του Γιάννη Τσαπουρνιώτη.

Ένας στοργικός πατέρας συγχωράει τον γιό του που ξόδεψε αλόγιστα την περιουσία του, τον δέχεται στην αγκαλιά του με όλη του την αγάπη και ο άσωτος γιος μετανοεί και ζητά συγχώρεση. Πολλοί Θεολόγοι χαρακτηρίζουν την παραβολή του ασώτου ως μοναδικό θησαυρό της Καινής Διαθήκης. 


Αγάπη, συγνώμη, μετάνοια. Σπάνιες λέξεις για την εποχή μας. Είναι δυνατόν στην εποχή των οικονομικών δυσχερειών, της παραφροσύνης, της εγκληματικότητας και της ανεργίας να μιλάει κάποιος για αγάπη; Πόσο δύσκολο είναι σ’ αυτό τον κόσμο της σκληρότητας και της απανθρωπιάς να περάσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου του Λουκά;

Η παραβολή του ασώτου είναι το καλύτερο φάρμακο στις τεράστιες πληγές που φύτρωσαν στις ψυχές των ανθρώπων και οδήγησαν τον πλανήτη γη λίγο πριν την ολική του καταστροφή. Η αγάπη του πατέρα, η συγνώμη και η μετάνοια του γιου είναι τα λυτρωτικά δώρα του Χριστού στην ανθρωπότητα. Είναι η μόνη διέξοδος για την σωτηρία.

Θα αναρωτηθούν όμως κάποιοι. Μπορείς πουλώντας αγάπη να ξοφλήσεις τα δάνεια, να καλύψεις τα έξοδα σου, να βρεις εργασία, να ζήσεις μια οικογένεια, να νικήσεις το κακό, να υπερβάλλεις τον εαυτό σου απέναντι στους δυνατούς; Και πώς να ζητήσεις συγνώμη όταν σε κυριεύει ο εγωισμός, η πλεονεξία, η απληστία;

Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης είναι δυνατόν να παραμερίσουν τα οικονομικά ολισθήματα της χώρας μας, τα σκάνδαλα, τις ληστείες, και τους φόνους για να θυσιάσουν χρόνο μνημονεύοντας μια παραβολή αγάπης; Η αγάπη άλλωστε, θα μας πουν οι οικονομικοί αναλυτές και οι μεγάλοι τραπεζίτες, δεν σώζει την οικονομία μας από την χρεοκοπία. Χρήματα χρειάζονται. Και μάλιστα πολλά.

Η αγάπη όμως δεν μετριέται με χρήματα. Είναι πανάκριβη, πολύτιμη, ανεκτίμητη.

Ας γίνει μια φορά το χρόνο και η παραβολή του ασώτου πρώτο θέμα στα δελτία των ειδήσεων, πρωτοσέλιδο στα φύλλα των εφημερίδων. Ας μη μείνει ένα απλό κήρυγμα στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία της ενορίας μας.

Ας υπερβούμε κάποτε τον εγωισμό που μας οδήγησε στο οικονομικό αδιέξοδο, στη διαφθορά, στην κατάρρευση αρχών και αξιών, σε χίλια μύρια κοινωνικά προβλήματα.

Εμείς οι γραφικοί, οι ρομαντικοί και ανεπίκαιροι θα μιλάμε για αγάπη. Θα μιλάμε και για Θεό, για Χριστό. Γιατί δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι αγάπη είναι ο ίδιος ο Χριστός και για να σώσουμε και τα δικά μας παιδιά από τη λαίλαπα των σύγχρονων πειρασμών, πρέπει να δείξουμε την αγάπη του πατέρα της παραβολής, πρέπει να συγχωρούμε, να μετανοούμε.


Γιάννης Τσαπουρνιώτης