Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Χορήγηση ειδικής αδείας για τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στα οδοντιατρεία

Ερώτηση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Ε. Σκούφα στον υπουργό Υγείας - Την επαναξέταση της άρσης της απαγόρευσης χορήγησης πρωτοξειδίου του Αζώτου (Ν2Ο) στα οδοντιατρεία και πολυ-οδοντιατρεία, ζητά με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του κόμματος.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ανάγκη να θεσμοθετηθεί πρόβλεψη για την χορήγηση ειδικής αδείας, και με υπουργική απόφαση να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή του από τους Οδοντιάτρους. ΟΙ βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμα θεσπίσει κανόνες και προϋποθέσεις για τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Υψίστης σπουδαιότητας η διαχείριση του άγχους και του πόνου
Η Ε.Ο.Ο. (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία) ως στρατηγικός και θεσμικός συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας, είναι ο αρμόδιος επίσημος φορέας της πολιτείας ο οποίος εκπροσωπεί 1500 οδοντιάτρους. Βασικός σκοπός της είναι η προαγωγή της στοματικής υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τα υψηλά σύγχρονα δεδομένα και πρότυπα της Οδοντιατρικής Επιστήμης. Επιπλέον, η διαχείριση του άγχους και του πόνου είναι υψίστης σπουδαιότητας στην Οδοντιατρική Επιστήμη. Ένα ποσοστό της τάξης του 30% των παιδιών, των ενηλίκων και των ατόμων ειδικών κατηγοριών έχουν κάποια μορφή φοβίας ή άγχους που σχετίζεται με την οδοντιατρική θεραπεία. Γι’ αυτούς τους λόγους σε πολλές χώρες του εξωτερικού επιτρέπεται η λελογισμένη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου (Ν2Ο) από εξειδικευμένους οδοντιάτρους, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα ή παρενέργειες τα οποία να χρήζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Στην χώρα μας όμως, εδώ και χρόνια ταλανίζει τον οδοντιατρικό κλάδο η αδικαιολόγητη απαγόρευση της χρήσης του (πρωτοξειδίου του αζώτου (Ν2Ο)) στα οδοντιατρεία.


Άρση της απαγόρευσης και καθορισμός πλαισίου

Η ολομέλεια του ΚΕΣΥ προτείνει να αρθεί η απαγόρευση και να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα καθορίζει το πλαίσιο της απαιτούμενης εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας των οδοντιάτρων στο αντικείμενο, την ασφάλεια των κυκλοφορούντων σκευασμάτων χορήγησης, αλλά και τις μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη εκπαιδευμένους οδοντιάτρους. Για το λόγο αυτό το ΚΕΣΥ ζητάει να αρθεί η απαγόρευση, να θεσμοθετηθεί πρόβλεψη για τη χορήγηση πρωτοξειδίου του Αζώτου(Ν2Ο) στα οδοντιατρεία και πολυ-οδοντιατρεία, και με υπουργική απόφαση να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή του από τους Οδοντιάτρους.

Επειδή η Ελλάδα είναι το μοναδικό δυστυχώς κράτος στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμα θεσπίσει κανόνες και προϋποθέσεις για τη χρήση της εν λόγω ουσίας, ενώ καθίσταται απολύτως απαραίτητη η χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου (Ν2Ο) στα οδοντιατρεία της χώρα μας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και ποιες είναι αυτές, ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί ταυτόχρονα τον Οδοντιατρικό κλάδο αλλά και μερίδα πολιτών;



Οι ερωτώντες βουλευτές



Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Αθανάσιος (Σάκης) Παπαδόπουλος
Γεννιά Γεωργία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)
Μανιός Νικόλαος
Ουρσουζίδης Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος