Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ο Βασίλης Καρκατσέλης “ζουμάρει” στην τέχνη της φωτογραφίας

Προβολή, Ομιλία και συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης “Ερμηνείες Αναπαράστασης”, Σάββατο 10 Μαρτίου 12π.μ., Γκαλερί Μάτι - Κατερίνη

Η τέχνη είναι πρόκληση. Όχι μόνο των αισθήσεων αλλά της σκέψης και των συναισθημάτων. Αυτή είναι η πρωταρχική στόχευση του Βασίλη Καρκατσέλη για την προβολή, την ομιλία και την συζήτηση που θα ακολουθήσει το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 12π.μ., στο πλαίσιο της έκθεσής του “Ερμηνείες Αναπαράστασης” που φιλοξενείται στην Γκαλερί Μάτι.

Με την θεματική: «για τη σύγχρονη φωτογραφία (κάποιες εμπλοκές αυτής) και τη θέση της στη σημερινή κοινωνία των δημιουργών», ο γνωστός εικαστικός, μαζί με την Γκαλερί Μάτι, την Φωτογραφική Ομάδα του ΣΕΚΠ και την Φωτογραφική Ομάδα "Ίριδα" της Εστίας Πιερίδων Μουσών, προσκαλούν το κοινό επιθυμώντας να δημιουργήσουν μια εστία διαλόγου για το παρόν και την προοπτική της φωτογραφίας ως τέχνης, μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης, με βάση υλικό από την πορεία του, θα μιλήσει:

• για τις αλλαγές που υφίσταται το μέσον τις τελευταίες δεκαετίες,

• για τις δυνατότητες έκφρασης που παρέχει η νέα τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπός,

• για τις προτεραιότητες της θέλησης προς δημιουργία,

• για την κατάργηση της αντίληψης περί «ωραίου» στη σύγχρονη τέχνη, άρα και τη φωτογραφία,

• για την ελευθερία που προαπαιτείται από τη σημερινή αντιμετώπιση του μέσου, μέσω διαφορετικών χρήσεων της φωτογραφίας και θα προσπαθήσει να συζητηθούν ερωτήματα του τύπου «τι φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα», «πως το φωτογραφίζει» και «πως το απευθύνει (εμπλέκει) το θεατή της.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως τη φωτογραφική του σε 33 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές, στα περισσότερα σχεδόν διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και μπιενάλε, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε περιοδεία. Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα με κείμενα και φωτογραφίες του. Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.

Πληροφορίες:

Παρουσίαση –Ομιλία
Βασίλης Καρκατσέλης: «Η σύγχρονη φωτογραφία (κάποιες εμπλοκές αυτής) και η θέση της στη σημερινή κοινωνία των δημιουργών»
Πότε: Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 12:00
Χώρος - Διεύθυνση:
Γκαλερί ΜΑΤΙ, Αβέρωφ 4 - 60100 Κατερίνη
Τηλ: 2351031275 - b-mati@hotmail.gr