Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Οι νέοι της Βόρειας Ελλάδας χτίζουν τη συμμετοχή τους στα κοινά μέσα από καινοτόμες δράσεις

Πώς ενεργοποιούνται οι νέοι μιας κοινωνίας; Ποιες είναι οι δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία για δραστηριοποίηση και το κίνητρο για συμμετοχή στα κοινά;

Η ενεργοποίηση μίας νεολαίας γίνεται μόνο μέσα από σταθερές συνεργασίες που θα δώσουν τις βάσεις για εγχειρήματα με απόηχο τις νεανικές φωνές που ψάχνουν τρόπο για έκφραση. Όταν όμως οι φορείς συνεργάζονται με έναν πυρήνα νέων ανθρώπων που καινοτομούν σε κοινωνικό επίπεδο, τότε το πλαίσιο έχει στηθεί. Το μόνο που απομένει είναι η υλοποίηση. Στην Κατερίνη ο πυρήνας είναι ένα σωματείο από νέους ανθρώπους με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Συν-Θέση|Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης πρώτης προσομοίωσης δημοτικού συμβουλίου στην Κατερίνη, που έδωσε την ευκαιρία σε νέους να καθίσουν στα δημοτικά έδρανα και να γνωρίσουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, ακολούθησε η Δημόσια Διαβούλευση με νέους της Κατερίνης στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία Νεολαία 17-27’, που έδωσε λειτουργική χρηστικότητα στον λόγο και τις απόψεις των νέων της Κατερίνης. Ως επιστέγασμα η μεγαλύτερη περιβαλλοντολογική δράση στην Ελλάδα, «Lets do it Greece» ήρθε στην Κατερίνη για να αφυπνίσει την οικολογική μας ευαισθησία.

Αυτό το καλοκαίρι, το δΙΚΤΥΟ_ , ένα σωματείο από την Κατερίνη που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε τοπικό επίπεδο, μέσα από δράσεις που φέρνουν μαθητές και φοιτητές σε θέσεις λήψης αποφάσεων και καλλιεργούν τον γόνιμο διάλογο με την συμμετοχή στα κοινά, βρίσκει την επιβράβευση, έχοντας οργανωτικό ρόλο σε καινοτόμα project της Βόρειας Ελλάδας. Η διάθεση για αλλαγή που πρεσβεύει το σωματείο συναντά την εμπειρία και την δυναμική φορέων και οργανώσεων που πρωτοστατούν στην Ελλάδα. Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι και το UNESCO Youth Club of Thesssaloniki, το δΙΚΤΥΟ_ αλλάζει την σχέση των νέων με την κοινωνία. Το αποτέλεσμα; Μία σειρά πολλά υποσχόμενων project.


Στις 19 Ιουνίου 2018 έγινε παρουσίαση του προγράμματος Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης που ανέλαβε να σχεδιάσει και να οργανώσει το δΙΚΤΥΟ_ για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2018-2019. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι μια δομή που θα απευθύνεται στην ΚΕΔΗΘ και το Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο οι νέοι της πόλης να προτείνουν και να θέτουν θέματα που αφορούν το σύνολο του νεανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Οι ιδέες τους για σημαντικά ζητήματα, συζητούνται με βάση την αξία του διαλόγου και κατατίθενται με μορφή προτάσεων, με έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα στον προγραμματισμό του Δήμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νέοι μεταξύ 15-30 ετών

Την επόμενη μέρα, στις 20 Ιουνίου 2018 έλαβε χώρα η παρουσίαση του προγράμματος Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για Νεανικές Δράσεις που ανέλαβαν να σχεδιάσουν μέλη του δικτύου μαζί με το UNESCO Youth Club of Thessaloniki για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι μια διαδικασία όπου φορείς νεολαίας, νεανικές οργανώσεις και άτυπες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να προτείνουν δράσεις και έργα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της νεανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα project και αυτά που θα έχουν πάρει τις περισσότερες ψήφους θα χρηματοδοτηθούν από την ΚΕΔΗΘ. Τα project θα έχουν να κάνουν με την τοπική στρατηγική του Δήμου για τη Νεολαία και θα πατάνε σε μια από τις 10 θεματικές που έχουν να κάνουν με την αστικλη βιωσιμότητα, τη συμμετοχή, τις τέχνες, την προσβασιμότητα και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τους νέους. Για αυτό και οι ιδέες τους επάνω σε αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη.

Στις 21 Ιουνίου 2018 το Workshop How to build Youth Friendly Cities που διοργανώθηκε από το δΙΚΤΥΟ_ και την κοινότητα των νεανικών προσομοιώσεων στη Βόρεια Ελλάδα (Κατερίνη, Γιαννιτσά, Ξάνθη, Λαγκαδάς, Σκύδρα, Παύλος Μελάς) με ειδικούς από το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας, ήρθε για να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν την διάθεση των νέων κατοίκων τους.

Χτίζοντας συνεργασίες, η συμμετοχή των νέων στην κοινωνία, γίνεται πράξη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που αλλάζουν την σημασία των καινούριων φωνών, δίνοντας τους πάτημα και αξία. To δΙΚΤΥΟ_ αλλάζει την σχέση της νεολαίας με την κοινωνία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.