Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Σημαντικά και ελπιδοφόρα τα στοιχεία του Τμ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ιδιαίτερα σημαντικά αλλά και ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, με αφορμή την 14η Ιουνίου που καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Μια ημέρα που τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κατερίνης έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στη ενημέρωση των πολιτών που επιθυμούν να γίνουν αιμοδότες αλλά κυρίως στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Τα αποτελέσματα για το 2017

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα γα το 2017 συγκεντρώθηκαν 5631 μονάδες αίματος. Αναλυτικότερα: 1682 μονάδες αίματος προέρχονταν από εξορμήσεις σε συλλόγους αιμοδοτών σε διάφορες περιοχές του νομού Πιερίας, 2331 μονάδες αίματος προέρχονταν από εθελοντές αιμοδότες στο χώρο του Νοσοκομείου και 1618 μονάδες αίματος από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών. Συμπερασματικά, το 71,30 % της ετήσιας συλλογής προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες.

Εξορμήσεις σε συλλόγους

Η συλλογή του αίματος διενεργείται όχι μόνον στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου αλλά υπάρχει και κινητό συνεργείο Αιμοληψιών εξοπλισμένο πλήρως για τη διενέργεια εξορμήσεων σε διάφορους συλλόγους Έτσι ετησίως διενεργήθηκαν περίπου 66 εξορμήσεις και συλλέχθηκαν 1682 μονάδες αίματος από διαφόρους αιμοδοτικούς συλλόγους της Πιερίας. Επίσης τέσσερις εξορμήσεις σε στρατιωτικές μονάδες όπου συλλέχτηκαν 89 μονάδες οι οποίες απεστάλησαν στο ΕΚΕΑ.

Η συλλογή αίματος γίνεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία καθώς και τους διεθνείς κανόνες Αιμοδοσίας. Γίνεται πλήρης εκπαίδευση όλου του νεοεισερχόμενου προσωπικού. Επίσης στις εξορμήσεις γίνεται λήψη δειγμάτων για ιστοσυμβατότητα από υποψηφίους δοτές μυελού των οστών (39 δείγματα) όπως και στο τμήμα Αιμοδοσίας καθημερινά.

Αλληλεγγύη σε πείσμα των καιρών

«Οι εθελοντές αιμοδότες σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, αναδεικνύουν τις αξίες του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης και προσφέρουν το αίμα τους στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα μίμησης για όλους μας. Θέλω επίσης να πω ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, κάνει μια εξαιρετική δουλειά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών» τονίζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ανέστης Μυστρίδης .

O Διοικητής
Ανέστης Μυστρίδης