Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου - ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Άλλη μια δημιουργική χρονιά τελείωσε για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου. Η πενταμελής για φέτος Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 δεκατρία (13) εκπαιδευτικά προγράμματα... στα οποία συμμετείχαν ογδόντα (80) σχολικές ομάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης τόσο από την Πιερία όσο και από όλη την Ελλάδα, συ-νολικά 3056 μαθητές και 266 συνοδοί –εκπαιδευτικοί. Επίσης διοργανώθηκαν ένα (1) τριήμερο και τρία (3) ημερήσια επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Καρπενησίου, Έδεσσας-Γιαννιτσών, Μακρινίτσας και Βιστωνίδας στην Πιερία καθώς και μία ημερίδα σε συνδιοργάνωση με τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσ/νικη , στα οποία επιμορφώθηκαν 358 εκπ/κοί από όλη την Ελ-λάδα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δράσεις με τη συμμετοχή τόσο μαθητών όσο και τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας όπως η 8η Καστανογιορτή στον Π. Παντελεήμονα σε συνεργασία με τους τοπι-κούς συλλόγους, η Γιορτή πουλιών στο Πάρκο της Κατερίνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνι-θολογική Εταιρεία, καθαρισμός μέρους της ακτής του Πλαταμώνα με το Δημοτικό Σχολείο του Πλατα-μώνα και τη συνεργασία της Helmera, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας ζωής σε διάφορα σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μεσογειακή διατροφή και το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής στο πλαίσιο της Θεματικής εβδομάδας σε γυμνάσια της Πιερί-ας, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακε-δονίας στο Πάρκο του Λιτοχώρου. Τέλος το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου συμμετείχε και σε δράσεις άλ-λων φορέων όπως στη γιορτή πουλιών της Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Αγαθούπολη, στην ενημέ-ρωση του Δήμου Κατερίνης για την Ανακύκλωση, στην κοινή δράση των ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Σερρών στο πλαίσιο του Eco Festival, στις Ευρωπαϊκές Hμέρες Πολιτιστικής Kληρονομιάς 2017 καθώς και στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο 5ο Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2017», στην Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), στο 3ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών - Θερμαϊκού Κόλπου στη Χαλάστρα κα.

Σε αυτή μας της προσπάθεια για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση μαθητών, εκ-παιδευτικών και ενηλίκων από όλη την Ελλάδα αρωγοί στάθηκαν άλλα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκ-παίδευσης, φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες, δήμοι. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Μακρινίτσας, Βιστωνίδας, Ελασσόνας και Καρπενησίου για την πρόθυμη συνεργασία τους, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αμέριστη συμπαράστασή της, τον Δήμο Σερρών, τον Δήμο Κατερίνης και την κα Φωτεινή Καρασερίδου για την πρόσκλησή τους σε δράσεις, καθώς και τον Δήμο Δίου –Ολύμπου και ιδιαιτέρως τους Λάππα Νικόλαο, Καλαϊτζή Αθανάσιο, Παπαμιχαήλ Αθανά-σιο, Γιάννακα- Βλαχοπούλου Ελένη και Ταντή Ιωάννη για τη συνεργασία και τη γενική και ειδική συ-νεισφορά τους στη λειτουργία του ΚΠΕ. Επίσης θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία αξί-ζουν στους Φορείς Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πιερίας-Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου-, στον ΕΟΣ Κατερίνης, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στη Δ/νση Δασών Πιερίας, στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Πιερίας, στο Διεθνές Κα-ταφύγιο «Αρκτούρος», στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θα-λάσσιου Περιβάλλοντος (HELMERA), στο ΚΕΑΤ, στην Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2017» και στα τμήματα Βιολογίας και Δασολογίας & Φυσικού Περι-βάλλοντος του ΑΠΘ. Θα θέλαμε ακόμη να ευχαριστήσουμε τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους Νέου & Παλιού Παντελεήμονα, Λεπτοκαρυάς και την ΚοινΣΕΠ Π. Παντελεήμονα που βρίσκονται πά-ντα δίπλα μας. Σημαντική και ενίοτε αφιλοκερδής υπήρξε η συνδρομή των επαγγελματιών : «Αγνά-ντι», «Πέτρινο», «Όλυμπος», «Πλειάδες», «Καστανία Γη», «Καθ΄οδόν», «Καφενείο της Φωφώς» στον Π. Παντελεήμονα, «Το Σχολείο» στους Π. Πόρους, «Φούρνος Κατσαρός», «Αρτοποιείο Μακεδονία», Ζαχαροπλαστείο Παπαδοπούλου Βασιλική στην Κατερίνη. Ιδιαίτερη και άμεση υπήρξε η βοήθεια των: Τάσου Γιανναράκη - προέδρου των ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Πιερίας, Καραβέργου Κυ-ριάκου- προέδρου του ΚΤΕΛ Πιερίας, Σεραφή Στέλιου από το Complete travel και Τσαουσίδη Αλέξη από το Paralia Tours.

Ευχαριστούμε θερμά τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Καινοτόμων Δράσεων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πιερίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας καθώς και τις αντίστοι-χες Διευθύνσεις Εκπ/σης, την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που μας στήριξαν και φέτος με τη συμμετοχή τους και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους σε όλες τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, συνολικά 5275 μαθητές και 757 εκπ/κοί. Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον τοπικό τύπο για την άμεση ανταπόκρισή του στη δημοσίευση των δράσεών μας.

Σας ευχόμαστε ένα «Ήρεμο και Ξεκούραστο Καλοκαίρι».


Η Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου