Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος
Β΄ ΜΕΡΟΣ
«… Κι απέξω από την πόρτα μας
Οι ξένοι σούρτα φέρτα
το αίμα τον ιδρώτα μας
να πίνουνε αβέρτα
Αχ πατρίδα μου καημένη
Ποια κατάρα σε βαραίνει»(Στίχοι: Φώντας Λάδης)
Προσπαθήσαμε να περιγράψουμε όσο σύντομα ήταν δυνατόν την «καταστροφική σωτηρία» των μνημονίων για την πατρίδα μας από το 2010 μέχρι σήμερα. Σ’ αυτή τη χρονική διαδρομή οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις στις μνημονιακές κυβερνήσεις τι έκαναν; Απλά διαφωνούσαν καταγγέλλοντας χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. διαφωνεί στον τρόπο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, αλλά όχι στην ουσία. Κι αυτό γιατί ενώ κατηγορεί για τα μνημόνια, στηρίζει ανεπιφύλακτα την παραμονή της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη, διατηρώντας την στο απυρόβλητο.
Δυστυχώς οι θρονιασμένοι στο κοινοβούλιο «Πατέρες του Έθους» δεν έδειξαν ούτε ότι θέλουν, ούτε ότι μπορούν να απαλλάξουν το λαό μας από την τρόικα και από τις άδικες ειδικές επιλογές της για τη χώρα μας. Ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις για την αντιμετώπιση των Μνημονίων – ίσως γι’ αυτό τα ελεγχόμενα ΜΜΕ δεν το «παίζουν» ποτέ –είναι το Ε.ΠΑ.Μ.(Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο). Το Ε.ΠΑ.Μ. με συνέπεια στις ιδρυτικές του αρχές, στις 5 Φεβρουαρίου 2018 καταδείχνοντας την αγωνιστικότητά του κατέθεσε στον Άρειο Πάγο Μήνυση –Συνηγορία (επί Εσχάτη Προδοσία) για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, εναντίον όσων υπέγραψαν μνημόνια, επειδή λόγω των μνημονίων η δημοκρατία καταλύθηκε. Είναι το μοναδικό κόμμα που έδειξε και σε δικαστικό επίπεδο τη μαχητικότητά του. Η πορεία της σχετικής μήνυσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τώρα αν τέτοια γεγονότα τα ψάχνει κανείς με το ειδησεογραφικό μικροσκόπιο εύκολα το καταλαβαίνει κανείς, γιατί είναι εξαφανισμένα.
Πιο συγκεκριμένα η μήνυση αφορά την εγκαθίδρυση κατά αντισυνταγματικό τρόπο Μνημονίων και Δανειακών συμβάσεων. Δηλαδή αν κάποιος ανοίξει το νόμο 3845 (1ο Μνημόνιο), τον 4046 του 2012 (2ο Μνημόνιο) και τον 4336 του 2015( 3ο Μνημόνιο) θα δει ότι η Βουλή κυρώνει σχέδιο Μνημονίου, σχέδιο Δανειακής Σύμβασης, που αυτό είναι πράξεις αντισυνταγματικές. Η πρωτοβουλία αυτή του Ε.ΠΑ.Μ. στο δικαστικό πεδίο χωρίς να υποκαθιστά το πολιτικό, που είναι το άπαν στον αντιμνημονιακό αγώνα, όμως καταρρίπτει την συστημική προπαγάνδα, ότι: «τίποτε δε γίνεται, άι σιχτίρ όλοι ίδιοι είναι», θέσεις που σπέρνουν απαισιοδοξία και αδιαφορία του λαού προς τα κοινά.
Με τα όσα προαναφέραμε, προσπαθήσαμε στο χώρο ενός άρθρου να αφηγηθούμε τα δεδομένα μέχρι και το 3ο Μνημόνιο στη χώρα μας. Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, εδώ και μήνες τα ΜΜΕ με τυμπανοκρουσίες διθυράμβων μας προαναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, οπότε λήγει και ο χρόνος επιβολής τους. Η «κυβερνησάρα μας» και εκπρόσωποί της διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση: « Βγαίνουμε επί τέλους από τα μνημόνια, πάμε στις αγορές και λυτρωνόμαστε πια». Δε λένε κουβέντα ότι για το διακρατικό δάνειο την οκταετή περίοδο των μνημονίων πλήρωνε η χώρα μας τόκο από 1 – 1,5 %, ενώ με το που θα βγει η χώρα στις αγορές δανειζόμενη, για να αποπληρώσει τα χρέη των μνημονιακών χρόνων, θα δίνει τόκους τουλάχιστον 4 – 4,5 %
Απ’ άλλη μεριά οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ίδιο μήκος κύματος δίνουν εύσημα στην Ελλάδα που βγαίνει από τα μνημόνια κι ο Γαλλοεβραίος Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί διαλαλεί ότι το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Τώρα αν το 2010 το χρέος με 299 δις δεν ήταν και τώρα με 343,7 είναι, αγνοούμε ποια αλχημεία θα μας το εξηγήσει. Πέρα όμως από τις επιφανειακές και ανέξοδες γι’ αυτούς δηλώσεις αλλά πολύ υποτιμητικές για τα δεινά του ελληνικού λαού, οι εκπρόσωποι του Γιούρογκρουπ ( EUROGROUP), για πολύ ουσιαστικότερα γι’ αυτούς νοιάζονται, δηλ. για το πώς η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους δανειστές – εκβιαστές της και αδιαμαρτύρητα πειθήνιος μαθητής της Ευρωζώνης.
Και την έγνοια τους την έλυσε ο Μάριο Σεντένο, υπουργός οικονομικών της Ισπανίας και νέος πρόεδρος στο Γιουύρογκρουπ (EUROGROUP), που σ’ αυτό αντικατέστησε τον Ντάισελμπλουμ, όταν πρότεινε τη φόρμουλα, για να συνεχίσουν μετά τα μνημόνια στη Ελλάδα, ώστε αυτή να είναι δέσμια των δανειστών της. Η φόρμουλα είναι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή στις 14 Ιούνη 2018. Με αυτό τίθεται υπό πλήρη έλεγχο του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το ήδη προαναφερθέν ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ Αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου η Εταιρεία αυτή εντάσσεται στα συμβαλλόμενα μέρη της νέας τροποποιημένης δανειακής σύμβασης.
Η ΕΕΣΥΠ δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών με το νόμο 4389/2016. Σύμφωνα μ’ αυτόν η εταιρεία δεν υπόκειται στον έλεγχο του δημοσίου, ούτε υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας. Η εταιρεία αυτή έχει σα σκοπό την εκποίηση όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας υπέρ ιδιωτών στο όνομα των επενδύσεων, αλλά και την απομείωση των «οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ας προσέξουμε όμως, η Εταιρεία αυτή μπορεί να εκποιήσει τα πάντα. Κάθε λογής Συμμετοχή και Περιουσία των Ελλήνων. Κι όχι μόνο του δημοσίου.
Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της μπορεί να εκχωρηθεί με απλή απόφαση του υπουργού οικονομικών. Συμπεριλαμβανομένων και των θεωρητικά αναπαλλοτρίωτων υλικών και άυλων περιουσιακών δικαιωμάτων που προέρχονται από τη διεθνή προσωπικότητα του ελληνικού κράτους. Δηλαδή τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, που βρίσκονται στο έδαφος της Ελλάδας , αλλά και τη γεωγραφική επικράτεια του εθνικού χώρου (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, εδαφική συγκρότηση).
Άραγε συμπτωματικά οι δανειστές την έχουνε ονομάσει «Ελληνική» Εταιρεία κι όχι απλά Εταιρεία της δημόσιας περιουσίας, όπως π.χ. έγινε με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου). Μάλλον όχι, διότι στο μάτι τους έχουν βάλει το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων. Κινητής και ακίνητης. Υλικής και άυλης.
Και να η λειτουργία της ΕΕΣΥΠ: Αυτή θα μπορεί να δανείζεται από τον ΕΜΣ στο όνομα του ελληνικού κράτους, χωρίς να χρειάζεται η κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε καν «σχεδίου» δανειακής σύμβασης. Και ταυτόχρονα η ΕΕΣΥΠ εγγυάται στον ΕΜΣ(Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος το σύνολο του χρέους. Και αν για οποιοδήποτε λόγο το ελληνικό κράτος δε θα μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τον ΕΜΣ, τότε υπόχρεη να τον πληρώσει είναι η ΕΕΣΥΠ με εκποίηση ή εκχώρηση περιουσιακών της στοιχείων ύψους έως και 25 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό περνά υπό τον άμεσο έλεγχο του ΕΜΣ το σύνολο της περιουσίας όχι μόνο του δημοσίου αλλά και του συνόλου των Ελλήνων.
Είναι η πρώτη φορά που μετά τα περίφημα «δάνεια της ανεξαρτησίας» του 1824, που ενυποθηκεύεται το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων. Τότε το απαίτησαν οι Βρετανοί δανειστές, για να εξασφαλιστούν είτε στην περίπτωση που η επανάσταση θα πετύχαινε τους στόχους της και θα δημιουργούσε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, είτε στην περίπτωση που θα καταπνίγονταν και οι Έλληνες θα επανέρχονταν στην κατάσταση του ραγιά. Στη δεύτερη περίπτωση οι Έλληνες ραγιάδες του Ρουμ Μιλέτ του Σουλτάνου θα εξακολουθούσαν να χρωστούν στους Βρετανούς δανειστές με ενέχυρο τα προσωπικά τους υπάρχοντα.
Kαι σήμερα να επανερχόμαστε σε τέτοιου είδους αλλοτινών καιρών ενεχυρίαση της περιουσίας των Ελλήνων; Υπάρχει κάτι ανάλογο σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης; Ή μήπως επιβλήθηκε σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, γιατί χρωστούσε στο ΔΝΤ ή σε άλλους δανειστές; Γιατί επιβάλλεται στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, όταν δεν έχει επιβληθεί σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου; Ούτε καν στις αποικίες του τρίτου κόσμου;
Μπορούμε να φανταστούμε τι χειρότερο μας ετοιμάζουν; Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου – Σχεδίου του 4ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ και την ανοχή του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας μπήκε θηλιά στον ελληνικό λαό μέχρι το 2060. Και με την επικαιροποίηση τροποποιήσεων του Γ΄ Μνημονίου υποθηκεύτηκε η χώρα μέχρι το 2099.
Θέλουμε βέβαια να υπογραμμίσουμε την ώρα και τη στιγμή που υπερψηφίστηκε το αναφερθέν πολυνομοσχέδιο. Ας προσέξουμε λίγο: Στις 14/6/2018 ημέρα Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο και την επομένη μέρα: 15/6/2018 Παρασκευή το σχετικό με το Σκοπιανό. Μια χρονική συγκυρία, όταν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι προσηλωμένος στο «Μουντιάλ» και ο άλλος ασχολείται με τα Σκόπια. Αυτά τα δύο θέματα αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό, γίνονται έξυπνη μεθόδευση για την κυβέρνηση, ώστε κανείς να μη ασχολείται με το σοβαρότατο αυτό πολυνομοσχέδιο.
Βέβαια, για να ’μαστε ακριβοδίκαιοι ασχολήθηκαν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΕΣΕΕ και ΠΑΜΕ). Αλλά και πάλι ασχολήθηκαν με «την επιδερμικότητα της επιδερμικότητας». Έβγαλαν μια ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης – τόσο γρήγορα; Δεν το ξέρανε, τα παιδιά, ότι μαγειρεύονταν το πολυνομοσχέδιο; – μιλώντας στον κόσμο τη γνωστή καιρό τώρα θέση τους γενικόλογα για αντιλαϊκές πολιτικές. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, όπως σ’ όλες τις κρίσιμες στιγμές των μνημονιακών χρόνων οι αναφερθείσες συνδικαλιστικές ηγεσίες καταδείχθηκαν ως « συνδικαλιστές της πλάκας». Διότι δεν κατάγγειλαν στον κόσμο το βασικότατο ότι και αυτό το πολυνομοσχέδιο περνά σε εφαρμογή με αντισυνταγματικό τρόπο, όπως και τα προηγούμενα τρία Μνημόνια.
Γιατί και αυτό – το ονομάσαμε 4ο Μνημόνιο διαρκείας – ψηφίστηκε ως σχέδιο μνημονίου και Σύμβασης. Και πάνω σ’ αυτό για πρώτη φορά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής – στα προηγούμενα μνημόνια δεν το ΄χε κάνει – απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή και τους είπε το αυτονόητο: «Δεν μπορείτε να κυρώνετε σχέδια σύμβασης». Αυτή η για πρώτη φορά γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής εκτιμούμε ότι λειτουργεί θετικά στην εξέλιξη της μήνυσης του Ε.ΠΑ.Μ. επί εσχάτη εναντίον όσων αντισυνταγματικά και παράνομα τόσο για ελληνικό δίκαιο αλλά και για το διεθνές και εκείνο της Ε.Ε. εγκαθίδρυσαν τα μνημόνια.
Όμως είναι αξιοπρόσεκτη η στάση της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο αρχηγός της έκανε πρόταση δυσπιστίας (μομφής) προς την κυβέρνηση για την εκκολαπτόμενη συμφωνία της με Σκόπια και διαλάλησε ότι αυτή είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα. Όμως γιατί δε δεσμεύτηκε πώς, αν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει; Για το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, που είναι ατομική βόμβα για τα εθνικά συμφέροντα, γιατί δεν έθεσε θέμα γι’ αυτό; Προφανώς συμφωνεί, άρα καλώς ψηφισμένα και τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με το λαό υπόδουλο, τη ΝΔ χωρίς ευθύνη και, αν στην πιθανότητα αύριο κυβερνήσει, να τηρήσει ό,τι ψηφίστηκε, μιας και το κράτος έχει συνέχεια… Αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα!...
Προσπαθήσαμε στο κάπως μακροσκελές, αποτελούμενο από δύο μέρη άρθρο μας να δώσουμε με στοιχεία τι οικονομικά βάρη φορτώθηκε η χώρα μας από το 2010, αλλά και σε τι δεσμεύεται με το πολυνομοσχέδιο της 14 Ιουνίου του 2018. Όπως κατάλαβε ο αναγνώστης, όταν τον Αύγουστο του 2018 οι κυβερνητικές φωνές θα θριαμβολογούν για έξοδο από τα μνημόνια, εμείς στα δικά μας «πανηγύρια», όπως στον τίτλο του άρθρου μας αναγράφουμε, θα θρηνούμε, γιατί, όπως περιγράψαμε, οι δανειστές της πατρίδας μας θα συνεχίσουν την εκποίηση και τη διάλυσή της.
Και αυτό γιατί, ενώ τα μνημόνια τυπικά τελειώνουν, η κατοχή της Ελλάδας από τους ξένους, που κατέχουν το χρέος της συνεχίζεται. Κάποια ημίμετρα ως προς το χρέος δεν αποτελούν ούτε διαγραφή ενός μέρους αυτού, ούτε ελάφρυνσή του, αλλά απλώς μια ρύθμιση – διευθέτησή του, για να μπορεί η χώρα μας να το αποπληρώνει δανειζόμενη από τις «αγορές». Και αυτό μας το παρουσιάζουν ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα. Κι εμείς λέμε επειδή αλλάζει δανειστή; Και δυστυχώς η λιτότητα, η ανεργία και η υποαπασχόληση, η έλλειψη ρευστότητας και η παραγωγική συρρίκνωση θα συνεχιστούν, γιατί για τους επικυρίαρχους δανειστές προέχει η εξυπηρέτηση του χρέους, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο εγκαθίδρυσαν πριν οχτώ χρόνια τα μνημόνια.
Τόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι παρά την έξοδό μας από τα μνημόνια με το πολυνομοσχέδιο της 14/6/2018 η πατρίδα μας θα είναι εξαρτημένη από τους δανειστές – εκβιαστές, θα παραμείνει αδιαμαρτύρητα υπάκουος μαθητής της Ευρωζώνης; Μπορούμε να χωνέψουμε ότι τη χώρα μας, όσο αυτή παραμένει στο ευρώ, δεν την κυβερνούν πια οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά το «Γιούρογκρουπ», άτυπο όργανο της Ευρωζώνης, που η ύπαρξή του δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε.
Κλείνοντας και συνομιλώντας μέσω του άρθρου με τον αναγνώστη αναρωτιόμαστε, γιατί κανένας δεν αναρωτιέται, πού αλλού συμβαίνουν τέτοια τερατώδη πράγματα εναντίον ενός λαού και μιας χώρας, όπως στη χώρα μας, αλλά γίνεται ο κακός χαμός και μόνο στη σκέψη ότι μπορούμε να γλυτώσουμε το ζυγό και τον αφανισμό με την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η πατρίδα μας για οχτώ χρόνια ήδη στενάζει και είναι υπό κατοχή. Οι επικυρίαρχοι δανειστές παίρνουν τις αποφάσεις για τον τόπο μας. Αυτοί με τις ενέργειές τους κλιμακωτά μας οδηγούν να χάσουμε την πατρίδα μας, αν δεν την χάσαμε ήδη. Θα τους το επιτρέψουμε; Ο πρόγονός μας φιλόσοφος Αριστοτέλης μας θυμίζει: «Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα είναι ή κτήνος ή θεός». Είναι δυνατόν να λησμονήσουμε αυτές τις ιστορικές μας και πολιτισμικές μας ρίζες;
Β΄ ΜΕΡΟΣ
«… Κι απέξω από την πόρτα μας
Οι ξένοι σούρτα φέρτα
το αίμα τον ιδρώτα μας
να πίνουνε αβέρτα
Αχ πατρίδα μου καημένη
Ποια κατάρα σε βαραίνει»(Στίχοι: Φώντας Λάδης)
Προσπαθήσαμε να περιγράψουμε όσο σύντομα ήταν δυνατόν την «καταστροφική σωτηρία» των μνημονίων για την πατρίδα μας από το 2010 μέχρι σήμερα. Σ’ αυτή τη χρονική διαδρομή οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις στις μνημονιακές κυβερνήσεις τι έκαναν; Απλά διαφωνούσαν καταγγέλλοντας χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. διαφωνεί στον τρόπο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, αλλά όχι στην ουσία. Κι αυτό γιατί ενώ κατηγορεί για τα μνημόνια, στηρίζει ανεπιφύλακτα την παραμονή της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη, διατηρώντας την στο απυρόβλητο.
Δυστυχώς οι θρονιασμένοι στο κοινοβούλιο «Πατέρες του Έθους» δεν έδειξαν ούτε ότι θέλουν, ούτε ότι μπορούν να απαλλάξουν το λαό μας από την τρόικα και από τις άδικες ειδικές επιλογές της για τη χώρα μας. Ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις για την αντιμετώπιση των Μνημονίων – ίσως γι’ αυτό τα ελεγχόμενα ΜΜΕ δεν το «παίζουν» ποτέ –είναι το Ε.ΠΑ.Μ.(Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο). Το Ε.ΠΑ.Μ. με συνέπεια στις ιδρυτικές του αρχές, στις 5 Φεβρουαρίου 2018 καταδείχνοντας την αγωνιστικότητά του κατέθεσε στον Άρειο Πάγο Μήνυση –Συνηγορία (επί Εσχάτη Προδοσία) για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, εναντίον όσων υπέγραψαν μνημόνια, επειδή λόγω των μνημονίων η δημοκρατία καταλύθηκε. Είναι το μοναδικό κόμμα που έδειξε και σε δικαστικό επίπεδο τη μαχητικότητά του. Η πορεία της σχετικής μήνυσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τώρα αν τέτοια γεγονότα τα ψάχνει κανείς με το ειδησεογραφικό μικροσκόπιο εύκολα το καταλαβαίνει κανείς, γιατί είναι εξαφανισμένα.
Πιο συγκεκριμένα η μήνυση αφορά την εγκαθίδρυση κατά αντισυνταγματικό τρόπο Μνημονίων και Δανειακών συμβάσεων. Δηλαδή αν κάποιος ανοίξει το νόμο 3845 (1ο Μνημόνιο), τον 4046 του 2012 (2ο Μνημόνιο) και τον 4336 του 2015( 3ο Μνημόνιο) θα δει ότι η Βουλή κυρώνει σχέδιο Μνημονίου, σχέδιο Δανειακής Σύμβασης, που αυτό είναι πράξεις αντισυνταγματικές. Η πρωτοβουλία αυτή του Ε.ΠΑ.Μ. στο δικαστικό πεδίο χωρίς να υποκαθιστά το πολιτικό, που είναι το άπαν στον αντιμνημονιακό αγώνα, όμως καταρρίπτει την συστημική προπαγάνδα, ότι: «τίποτε δε γίνεται, άι σιχτίρ όλοι ίδιοι είναι», θέσεις που σπέρνουν απαισιοδοξία και αδιαφορία του λαού προς τα κοινά.
Με τα όσα προαναφέραμε, προσπαθήσαμε στο χώρο ενός άρθρου να αφηγηθούμε τα δεδομένα μέχρι και το 3ο Μνημόνιο στη χώρα μας. Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, εδώ και μήνες τα ΜΜΕ με τυμπανοκρουσίες διθυράμβων μας προαναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, οπότε λήγει και ο χρόνος επιβολής τους. Η «κυβερνησάρα μας» και εκπρόσωποί της διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση: « Βγαίνουμε επί τέλους από τα μνημόνια, πάμε στις αγορές και λυτρωνόμαστε πια». Δε λένε κουβέντα ότι για το διακρατικό δάνειο την οκταετή περίοδο των μνημονίων πλήρωνε η χώρα μας τόκο από 1 – 1,5 %, ενώ με το που θα βγει η χώρα στις αγορές δανειζόμενη, για να αποπληρώσει τα χρέη των μνημονιακών χρόνων, θα δίνει τόκους τουλάχιστον 4 – 4,5 %
Απ’ άλλη μεριά οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ίδιο μήκος κύματος δίνουν εύσημα στην Ελλάδα που βγαίνει από τα μνημόνια κι ο Γαλλοεβραίος Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί διαλαλεί ότι το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Τώρα αν το 2010 το χρέος με 299 δις δεν ήταν και τώρα με 343,7 είναι, αγνοούμε ποια αλχημεία θα μας το εξηγήσει. Πέρα όμως από τις επιφανειακές και ανέξοδες γι’ αυτούς δηλώσεις αλλά πολύ υποτιμητικές για τα δεινά του ελληνικού λαού, οι εκπρόσωποι του Γιούρογκρουπ ( EUROGROUP), για πολύ ουσιαστικότερα γι’ αυτούς νοιάζονται, δηλ. για το πώς η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους δανειστές – εκβιαστές της και αδιαμαρτύρητα πειθήνιος μαθητής της Ευρωζώνης.
Και την έγνοια τους την έλυσε ο Μάριο Σεντένο, υπουργός οικονομικών της Ισπανίας και νέος πρόεδρος στο Γιουύρογκρουπ (EUROGROUP), που σ’ αυτό αντικατέστησε τον Ντάισελμπλουμ, όταν πρότεινε τη φόρμουλα, για να συνεχίσουν μετά τα μνημόνια στη Ελλάδα, ώστε αυτή να είναι δέσμια των δανειστών της. Η φόρμουλα είναι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή στις 14 Ιούνη 2018. Με αυτό τίθεται υπό πλήρη έλεγχο του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το ήδη προαναφερθέν ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ Αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου η Εταιρεία αυτή εντάσσεται στα συμβαλλόμενα μέρη της νέας τροποποιημένης δανειακής σύμβασης.
Η ΕΕΣΥΠ δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών με το νόμο 4389/2016. Σύμφωνα μ’ αυτόν η εταιρεία δεν υπόκειται στον έλεγχο του δημοσίου, ούτε υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας. Η εταιρεία αυτή έχει σα σκοπό την εκποίηση όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας υπέρ ιδιωτών στο όνομα των επενδύσεων, αλλά και την απομείωση των «οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ας προσέξουμε όμως, η Εταιρεία αυτή μπορεί να εκποιήσει τα πάντα. Κάθε λογής Συμμετοχή και Περιουσία των Ελλήνων. Κι όχι μόνο του δημοσίου.
Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της μπορεί να εκχωρηθεί με απλή απόφαση του υπουργού οικονομικών. Συμπεριλαμβανομένων και των θεωρητικά αναπαλλοτρίωτων υλικών και άυλων περιουσιακών δικαιωμάτων που προέρχονται από τη διεθνή προσωπικότητα του ελληνικού κράτους. Δηλαδή τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, που βρίσκονται στο έδαφος της Ελλάδας , αλλά και τη γεωγραφική επικράτεια του εθνικού χώρου (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, εδαφική συγκρότηση).
Άραγε συμπτωματικά οι δανειστές την έχουνε ονομάσει «Ελληνική» Εταιρεία κι όχι απλά Εταιρεία της δημόσιας περιουσίας, όπως π.χ. έγινε με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου). Μάλλον όχι, διότι στο μάτι τους έχουν βάλει το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων. Κινητής και ακίνητης. Υλικής και άυλης.
Και να η λειτουργία της ΕΕΣΥΠ: Αυτή θα μπορεί να δανείζεται από τον ΕΜΣ στο όνομα του ελληνικού κράτους, χωρίς να χρειάζεται η κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε καν «σχεδίου» δανειακής σύμβασης. Και ταυτόχρονα η ΕΕΣΥΠ εγγυάται στον ΕΜΣ(Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος το σύνολο του χρέους. Και αν για οποιοδήποτε λόγο το ελληνικό κράτος δε θα μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τον ΕΜΣ, τότε υπόχρεη να τον πληρώσει είναι η ΕΕΣΥΠ με εκποίηση ή εκχώρηση περιουσιακών της στοιχείων ύψους έως και 25 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό περνά υπό τον άμεσο έλεγχο του ΕΜΣ το σύνολο της περιουσίας όχι μόνο του δημοσίου αλλά και του συνόλου των Ελλήνων.
Είναι η πρώτη φορά που μετά τα περίφημα «δάνεια της ανεξαρτησίας» του 1824, που ενυποθηκεύεται το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων. Τότε το απαίτησαν οι Βρετανοί δανειστές, για να εξασφαλιστούν είτε στην περίπτωση που η επανάσταση θα πετύχαινε τους στόχους της και θα δημιουργούσε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, είτε στην περίπτωση που θα καταπνίγονταν και οι Έλληνες θα επανέρχονταν στην κατάσταση του ραγιά. Στη δεύτερη περίπτωση οι Έλληνες ραγιάδες του Ρουμ Μιλέτ του Σουλτάνου θα εξακολουθούσαν να χρωστούν στους Βρετανούς δανειστές με ενέχυρο τα προσωπικά τους υπάρχοντα.
Kαι σήμερα να επανερχόμαστε σε τέτοιου είδους αλλοτινών καιρών ενεχυρίαση της περιουσίας των Ελλήνων; Υπάρχει κάτι ανάλογο σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης; Ή μήπως επιβλήθηκε σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, γιατί χρωστούσε στο ΔΝΤ ή σε άλλους δανειστές; Γιατί επιβάλλεται στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, όταν δεν έχει επιβληθεί σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου; Ούτε καν στις αποικίες του τρίτου κόσμου;
Μπορούμε να φανταστούμε τι χειρότερο μας ετοιμάζουν; Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου – Σχεδίου του 4ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ και την ανοχή του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας μπήκε θηλιά στον ελληνικό λαό μέχρι το 2060. Και με την επικαιροποίηση τροποποιήσεων του Γ΄ Μνημονίου υποθηκεύτηκε η χώρα μέχρι το 2099.
Θέλουμε βέβαια να υπογραμμίσουμε την ώρα και τη στιγμή που υπερψηφίστηκε το αναφερθέν πολυνομοσχέδιο. Ας προσέξουμε λίγο: Στις 14/6/2018 ημέρα Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο και την επομένη μέρα: 15/6/2018 Παρασκευή το σχετικό με το Σκοπιανό. Μια χρονική συγκυρία, όταν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι προσηλωμένος στο «Μουντιάλ» και ο άλλος ασχολείται με τα Σκόπια. Αυτά τα δύο θέματα αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό, γίνονται έξυπνη μεθόδευση για την κυβέρνηση, ώστε κανείς να μη ασχολείται με το σοβαρότατο αυτό πολυνομοσχέδιο.
Βέβαια, για να ’μαστε ακριβοδίκαιοι ασχολήθηκαν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΕΣΕΕ και ΠΑΜΕ). Αλλά και πάλι ασχολήθηκαν με «την επιδερμικότητα της επιδερμικότητας». Έβγαλαν μια ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης – τόσο γρήγορα; Δεν το ξέρανε, τα παιδιά, ότι μαγειρεύονταν το πολυνομοσχέδιο; – μιλώντας στον κόσμο τη γνωστή καιρό τώρα θέση τους γενικόλογα για αντιλαϊκές πολιτικές. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, όπως σ’ όλες τις κρίσιμες στιγμές των μνημονιακών χρόνων οι αναφερθείσες συνδικαλιστικές ηγεσίες καταδείχθηκαν ως « συνδικαλιστές της πλάκας». Διότι δεν κατάγγειλαν στον κόσμο το βασικότατο ότι και αυτό το πολυνομοσχέδιο περνά σε εφαρμογή με αντισυνταγματικό τρόπο, όπως και τα προηγούμενα τρία Μνημόνια.
Γιατί και αυτό – το ονομάσαμε 4ο Μνημόνιο διαρκείας – ψηφίστηκε ως σχέδιο μνημονίου και Σύμβασης. Και πάνω σ’ αυτό για πρώτη φορά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής – στα προηγούμενα μνημόνια δεν το ΄χε κάνει – απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή και τους είπε το αυτονόητο: «Δεν μπορείτε να κυρώνετε σχέδια σύμβασης». Αυτή η για πρώτη φορά γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής εκτιμούμε ότι λειτουργεί θετικά στην εξέλιξη της μήνυσης του Ε.ΠΑ.Μ. επί εσχάτη εναντίον όσων αντισυνταγματικά και παράνομα τόσο για ελληνικό δίκαιο αλλά και για το διεθνές και εκείνο της Ε.Ε. εγκαθίδρυσαν τα μνημόνια.
Όμως είναι αξιοπρόσεκτη η στάση της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο αρχηγός της έκανε πρόταση δυσπιστίας (μομφής) προς την κυβέρνηση για την εκκολαπτόμενη συμφωνία της με Σκόπια και διαλάλησε ότι αυτή είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα. Όμως γιατί δε δεσμεύτηκε πώς, αν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει; Για το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, που είναι ατομική βόμβα για τα εθνικά συμφέροντα, γιατί δεν έθεσε θέμα γι’ αυτό; Προφανώς συμφωνεί, άρα καλώς ψηφισμένα και τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με το λαό υπόδουλο, τη ΝΔ χωρίς ευθύνη και, αν στην πιθανότητα αύριο κυβερνήσει, να τηρήσει ό,τι ψηφίστηκε, μιας και το κράτος έχει συνέχεια… Αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα!...
Προσπαθήσαμε στο κάπως μακροσκελές, αποτελούμενο από δύο μέρη άρθρο μας να δώσουμε με στοιχεία τι οικονομικά βάρη φορτώθηκε η χώρα μας από το 2010, αλλά και σε τι δεσμεύεται με το πολυνομοσχέδιο της 14 Ιουνίου του 2018. Όπως κατάλαβε ο αναγνώστης, όταν τον Αύγουστο του 2018 οι κυβερνητικές φωνές θα θριαμβολογούν για έξοδο από τα μνημόνια, εμείς στα δικά μας «πανηγύρια», όπως στον τίτλο του άρθρου μας αναγράφουμε, θα θρηνούμε, γιατί, όπως περιγράψαμε, οι δανειστές της πατρίδας μας θα συνεχίσουν την εκποίηση και τη διάλυσή της.
Και αυτό γιατί, ενώ τα μνημόνια τυπικά τελειώνουν, η κατοχή της Ελλάδας από τους ξένους, που κατέχουν το χρέος της συνεχίζεται. Κάποια ημίμετρα ως προς το χρέος δεν αποτελούν ούτε διαγραφή ενός μέρους αυτού, ούτε ελάφρυνσή του, αλλά απλώς μια ρύθμιση – διευθέτησή του, για να μπορεί η χώρα μας να το αποπληρώνει δανειζόμενη από τις «αγορές». Και αυτό μας το παρουσιάζουν ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα. Κι εμείς λέμε επειδή αλλάζει δανειστή; Και δυστυχώς η λιτότητα, η ανεργία και η υποαπασχόληση, η έλλειψη ρευστότητας και η παραγωγική συρρίκνωση θα συνεχιστούν, γιατί για τους επικυρίαρχους δανειστές προέχει η εξυπηρέτηση του χρέους, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο εγκαθίδρυσαν πριν οχτώ χρόνια τα μνημόνια.
Τόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι παρά την έξοδό μας από τα μνημόνια με το πολυνομοσχέδιο της 14/6/2018 η πατρίδα μας θα είναι εξαρτημένη από τους δανειστές – εκβιαστές, θα παραμείνει αδιαμαρτύρητα υπάκουος μαθητής της Ευρωζώνης; Μπορούμε να χωνέψουμε ότι τη χώρα μας, όσο αυτή παραμένει στο ευρώ, δεν την κυβερνούν πια οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά το «Γιούρογκρουπ», άτυπο όργανο της Ευρωζώνης, που η ύπαρξή του δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε.
Κλείνοντας και συνομιλώντας μέσω του άρθρου με τον αναγνώστη αναρωτιόμαστε, γιατί κανένας δεν αναρωτιέται, πού αλλού συμβαίνουν τέτοια τερατώδη πράγματα εναντίον ενός λαού και μιας χώρας, όπως στη χώρα μας, αλλά γίνεται ο κακός χαμός και μόνο στη σκέψη ότι μπορούμε να γλυτώσουμε το ζυγό και τον αφανισμό με την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η πατρίδα μας για οχτώ χρόνια ήδη στενάζει και είναι υπό κατοχή. Οι επικυρίαρχοι δανειστές παίρνουν τις αποφάσεις για τον τόπο μας. Αυτοί με τις ενέργειές τους κλιμακωτά μας οδηγούν να χάσουμε την πατρίδα μας, αν δεν την χάσαμε ήδη. Θα τους το επιτρέψουμε; Ο πρόγονός μας φιλόσοφος Αριστοτέλης μας θυμίζει: «Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα είναι ή κτήνος ή θεός». Είναι δυνατόν να λησμονήσουμε αυτές τις ιστορικές μας και πολιτισμικές μας ρίζες;
Κατερίνη 14/8/2018
*Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
*Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ: https://pierikialithia.blogspot.com/2018/08/14-2018_16.html