Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 60ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.


Πριν ένα περίπου μήνα στην Κατερίνη, στη χαρτοβιομηχανία SOFIDELGREECESA(ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ) έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, εργάτης πατέρας τριών ανήλικων παιδιών.

Την περασμένη Παρασκευή προστέθηκε ένα νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη, όταν 60χρονος εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών -Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) παρασύρθηκε από φορτηγό που εκτελούσε εργασίες λίγο πριν τον κόμβο της Κατερίνης.

Τα εργατικά ατυχήματα ,θανατηφόρα και μη, που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα του εργασιακού μεσαίωνα που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν διαμορφώσει στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες. Νομοθετούν τον εργασιακό μεσαίωνα, όπως είναι η κατάργηση των ΚΣΣΕ, το 8ωρο, η αποδόμηση των ΣΕΠΕ, η έλλειψη γιατρών ασφαλείας. Τα οργανωμένα ιατρεία στους χώρους δουλειάς όπου θα μπορούσαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης και της εκάστοτε εργοδοσίας διότι η ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς είναι αναλώσιμο υλικό.

Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον για τα μονοπώλια, για το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να μπορούν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, ενώ για τους εργαζόμενους διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που παράγει φτώχεια, δυστυχία, εξαθλίωση.

Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία γιατί μόνο μέσα από την οργάνωση και την ενότητά μας μπορούμε να απαιτήσουμε την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αντιπαλέψουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την τρομοκρατία που έχει γίνει καθεστώς, σε όλους τους χώρους δουλειάς και που έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φοβούνται να μιλήσουν για να μην απολυθούν.

Η Γραμματεία Πιερίας του Π.Α.ΜΕ. εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου εργάτη, ενός ακόμα παιδιού της τάξης μας.

Γραμματεία Πιερίας του Π.Α.ΜΕ.