Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ενημέρωση για τη συγκομιδή και εμπορία των ακτινιδίων εσοδείας 2018 από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Ανακοίνωση για τη συγκομιδή και εμπορία των ακτινιδίων εσοδείας 2018 εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας...

προκειμένου να ενημερώσει όλους τους συναλλασσόμενους στον κλάδο εμπορίας των ακτινιδίων (παραγωγούς, εμπόρους, συσκευαστήρια, κ.λπ.) της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας «σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 72/109346/17-10-2017 ΥΑ, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, συμπεριλαμβανομένου του κλώνου 8 Hayward, σε όλη την επικράτεια ξεκινάει στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους και η εμπορία τους (λιανική-χονδρική) στην εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.


Για τις υπόλοιπες ποικιλίες ακτινιδίων δεν θα εκδίδονται πλέον αποφάσεις έναρξης συγκομιδής από τις ΔΑΟΚ. Επομένως, οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων συγκομίζουν τα ακτινίδια χωρίς την έκδοση αποφάσεων έναρξης συγκομιδής.


Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή ακτινιδίων υποχρεούνται να καταθέτουν στην υπηρεσία μας υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής των ακτινιδίων και τη συγκομισμένη ποσότητα.


Η υπηρεσία μας θα διενεργεί ελέγχους κατά το στάδιο της τυποποίησης-συσκευασίας των ακτινιδίων στα τυποποιητήρια-συσκευαστήρια της περιοχής μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το προϊόν έχει αποκτήσει τουλάχιστον 6,2º Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.


Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες θα καταστρέφονται και οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α’/11-2-2014).


Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας, στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου (2351351116 -119 -128).


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ