Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ 17ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΕΙ ERASMUS

Το 17ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης συμμετείχε στις επιμορφωτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS ΚΑ1+ “RECEPTION” (http://receptionproject.eu/) από τις 30/9/2018-5/10/2018 στο Ζαγκρεμπ της Κροατίας.

Το πρόγραμμα “RECEPTION” = Role of Early Childhood Education in Positive Transition / Induction Outcomes for New pupils - Ο Ρόλος της Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Ομαλή Μετάβαση / Επαγωγικά Αποτελέσματα για Νέους μαθητές, υλοποιείται από το 2016 και επικεντρώνεται στην έρευνα, εξέλιξη και διάδοση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας και της εκπαιδευτικής προετοιμασίας των νηπίων (ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων) με στόχο την ομαλή είσοδό τους στη Σχολική Εκπαίδευση.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Κροατία και φυσικά η Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό έχουν υλοποιηθεί πολλά σεμινάρια σε διάφορες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κροατία η Ελλάδα και ο κύκλος θα κλείσει με δυο τελευταία σεμινάρια στην Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2019 και στην Νορβηγία το φθινόπωρο του 2019.



Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων την αρχική παρουσίαση των σχεδίων δράσης που υλοποιεί η κάθε χώρα ακολουθούν στοχευμένες εισηγήσεις ειδικών και ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία για μια πολύπλευρη μορφωτική ανταλλαγή μεταξύ των χωρών. Πολύ χρήσιμη όμως ήταν και η επίσκεψη μας σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε στην πράξη το εκπαιδευτικό σύστημα της Μοντεσσόρι και να γνωρίσουμε το διεθνές σχολείο του Ζάγκρεμπ. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν o Διευθυντής και ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Δ. Θεσσαλονίκης, μια νηπιαγωγός του 17ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης και 3 δασκάλες από Δημοτικό σχολείο της Νάουσας.

Το υπέροχο ταξίδι ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη ζεστή φιλοξενία, την αγάπη και τη φροντίδα που μας παρείχαν οι Κροάτες οικοδεσπότες του ευρωπαϊκού προγράμματος και ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων της κάθε αντιπροσωπείας. Ευελπιστούμε ότι θα έχει συνέχεια αυτό το ταξίδι και η εκπαιδευτική συνεργασία μας με ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και στο μέλλον.



Η Προϊσταμένη του 17ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης
ΕΥΤΑΞΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ