Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Γιατί αυξάνονται τα αδέσποτα;


*Του Γιάννη Φάκα.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων (Νόμος 4039/12).

Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι σκύλων ή γάτων είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν το γνωστό μικροτσίπ (microchip) σε αυτά αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ο σκοπός της ηλεκτρονικής σήμανσης είναι αφενός να βρεθεί σε ποιον ιδιοκτήτη ανήκει ένα ζώο που χάθηκε αφετέρου να μειωθούν τα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων.


Με βάση τον νόμο 4483 του 2017 επανήλθε και επίσημα πλέον η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας στη διενέργεια ελέγχου και βεβαίωσης διοικητικών προστίμων αναφορικά με τα ζώα (απουσία μικροτσίπ, εμβολιασμών, κακοποίησης κ.α.). Η διενέργεια ελέγχων είναι σημαντική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Οι δήμοι οφείλουν να προμηθεύουν με ειδικά μηχανήματα (scanner) την δημοτική αστυνομία και η τελευταία να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για το αν ένα δεσποζόμενο ζώο έχει σημανθεί ηλεκτρονικά.


Ο κάθε Δήμος θα πρέπει μέσω της δημοτικής αστυνομίας να ελέγχει αν είναι "τσιπαρισμένο" το σκυλί ενός ιδιοκτήτη. Στα πλαίσια αυτά υπέβαλα ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το

α) αν έχει προμηθευτεί η Δημοτική Αστυνομία τα μηχανήματα ελέγχου (scanner) ύπαρξης microchip σε ένα δεσποζόμενο ζώο

β) αν η Δημοτική αστυνομία κάνει ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα.


Ο Δήμαρχος κ. Χιονίδης απάντησε στα ερωτήματα ότι

α) η Δημοτική Αστυνομία έχει προμηθευθεί τα απαραίτητα μηχανήματα ελέγχου (scanner)

β) η Δημοτική Αστυνομία κάνει ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα.


Παρόλο τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου οι δημότες της Κατερίνης δεν έχουν δει την Δημοτική Αστυνομία να κάνει ελέγχους. Προφανώς ο δήμαρχος ψεύδεται . Και λόγω αυτής της κατάστασης αυξάνονται τα αδέσποτα και προκαλούνται δεκάδες προβλήματα ( επιθέσεις σε ανθρώπους , κακοποιήσεις και θάνατοι σκυλιών, μετάδοση ασθενειών κτλ)


Υ.Γ Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Λιακόπουλος έκανε την προεκλογική εξαγγελία ότι "ως Δήμαρχος σε 100 μέρες θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων" . Ο κ. Λιακόπουλος ας κάνει την αυτοκριτική του γιατί τόσα χρόνια που ήταν δημοτικός σύμβουλος και συνεργάτης του Δημάρχου Κατερίνης δεν έγινε τίποτα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων παρά την πληθώρα διαμαρτυριών των δημοτών, δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και φιλοζωικών οργανώσεων. Και ας αφήσει τις φθηνές προεκλογικές εξαγγελίες



Γιάννης Φάκας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος