Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Εστία Πιερίδων Μουσών - Επίσκεψη στην Ισλανδία

Μέλη της Εστίας Πιερίδων Μουσών ταξίδεψαν το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου 2018 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+.

Η Εστία Πιερίδων Μουσών(ΕΠΜ), με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των Εφορειών Φωτογραφίας, Χορωδίας και Λόγου - Τέχνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, συμμετείχε το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου 2018 σε διακρατική συνάντηση στο Ρέικιαβικ, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Αυστρία, την Πολωνία και την Ισλανδία.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης Άκρανες και ενημερώθηκαν για κοινωνικές δράσεις που εφαρμόζει ο δήμος σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων και ειδικότερα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως ΑΜΕΑ, άνεργους και μετανάστες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν από κοντά τους χώρους όπου εφαρμόζονται τα κοινωνικά προγράμματα του συγκεκριμένου δήμου και να μιλήσουν με τους αρμόδιους που ασχολούνται με αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κοινωνικές δράσεις και προγράμματα τέτοιου τύπου έχουν εκχωρηθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ισλανδίας στους τοπικούς δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον φημισμένο φάρο της πόλης και ξεναγήθηκαν σε αυτόν από τον φύλακα του.

Την επόμενη ημέρα, οι αντιπροσωπείες όλων των χωρών, ξεναγήθηκαν από τους οικοδεσπότες Ισλανδούς στο μεγαλύτερο εθνικό γεωλογικό πάρκο της χώρας, το Thingvellir, και είδαν από κοντά τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του Ισλανδικού τοπίου. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη του Ρέικιαβικ και να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία.