Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 28-11-2018

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Τετάρτη 28 Νοέμβρη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης.


Διαπιστώνουμε ότι:

Η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και ανάλγητη. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πολιτικές που είχαν και έχουν τραγικά αποτελέσματα για κοινωνία και οικονομία. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η κοινωνική διάσταση και το κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο κράτος δικαίου και πρόνοιας.



Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

- Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2019 που βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα με ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής και μείωση των τιμολογίων των κοινωφελών υπηρεσιών και του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

- Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

- Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας και ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

- Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

- Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης και πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και κοινωνικών αγαθών και θωράκιση της εθνικής περιουσίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

- Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας. Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

- Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.

- Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, οι οποίο βρίσκονται σε ομηρία τα δύο τελευταία χρόνια.

- Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.

- Ενίσχυση του ΣΕΠΕ, του ΕΦΚΑ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

- Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες!

- Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.

- Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.

- Αξιοποίηση των πολύτιμων αναπτυξιακά συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και εφαρμογή πολιτικών, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Για ακόμη μία φορά το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό:

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων

Όχι στις μνημονιακές πολιτικές

Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2019


Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.


Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ