Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Προβλήματα λειτουργίας του Ενιαίου Επαγγελματικού Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών
Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του Ενιαίου Επαγγελματικού Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης

Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τόσο τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό που υπηρετούν σε αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ενιαίου Επαγγελματικού Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης που εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης.

Το σχολείο πριν από τέσσερα χρόνια, μετά από ένα μεγάλο διάστημα «περιπλάνησης», συστεγάστηκε με το Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης (ΕΠΑΛ).

Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί λόγω της παλαιότητας του σχολείου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στάζουν νερά από τα ταβάνια, το ίδιο το κτίριο δεν έχει σχεδιαστεί και δεν διαθέτει τα απαραίτητα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών ενός Ειδικού Σχολείου, δημιουργώντας δυσκολίες στην καθημερινότητα των παιδιών στο χώρο.

Ερωτηματικά επιπλέον εγείρονται και για το αν είναι επιστημονικά σωστό να συστεγάζεται ένα ειδικό σχολείο με ένα κανονικό σχολείο καθώς επίσης και ότι στο σχολείο αυτό, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα σε ολόκληρη τη χώρα, τα βιβλία που χρησιμοποιούν είναι τα ίδια με τα αντίστοιχα μη ειδικά σχολεία.

Παράλληλα παρατηρούνται ελλείψεις και σε εκπαιδευτικά υλικά όπως υπολογιστές, εργαστήρια χημείας κ.ά.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, το σχολείο διαθέτει ένα χώρο γυμναστηρίου – αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, του οποίου χρήση κάνουν αποκλειστικά οι μαθητές του ΕΠΑΛ, με συνέπεια οι μαθητές του ΕΕΕ Γυμνασίου – Λυκείου να μην έχουν τη δυνατότητα γυμναστικής με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους (το γυμναστήριο ενός ειδικού σχολείου πρέπει να είναι εξοπλισμένο με όργανα όπως ποδήλατα, διαδρόμους κ.ά. ώστε να δουλεύουν τα παιδιά με κινητικά προβλήματα), αλλά και να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους σε έναν διάδρομο.


Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Να λύσει το πρόβλημα της συστέγασης των δύο σχολείων και την εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού εξοπλισμού για το Ενιαίο Επαγγελματικό Ειδικού Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης.

• Να χρηματοδοτήσει άμεσα και πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό την κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου που να πληροί όλες τις προδιαγραφές, εξοπλισμένο με όλο τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που θα υπηρετούν το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο.


Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής