Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ - ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη βουλή τη Δευτέρα 7 Γενάρη το νομοσχέδιο για το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, επιχειρώντας να ανατρέψει ριζικά το χάρτη των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο επιφέρει σαρωτικές, αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, οδηγώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς αναπληρωτές σε οριστική απόλυση. Επιβάλλει την ελαστικότητα, την κινητικότητα και εισάγει την πιο τιμωρητική αξιολόγηση για τους αναπληρωτές ανοίγοντας το δρόμο της αξιολόγησης και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Βασικά στοιχεία αυτού του συστήματος πρόσληψης είναι η απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου, η απαξίωση της προϋπηρεσίας (τόσο της παλιάς όσο και της επόμενης), η μεταβλητότητα στα κριτήρια – προσόντα..

Στην ουσία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ακραία ανταγωνιστικό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών - ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, το οποίο επιφέρει τεράστιες ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Πίνακες που θα αλλάζουν και θα «ανανεώνονται», αφού κάθε δυο χρόνια ο ΑΣΕΠ θα καλεί τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να καταθέτουν το σύνολο των προσόντων που διαθέτουν, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό παιδείας να τα διαφοροποιεί, επιβάλλοντας έτσι τη "δια βίου εκπαίδευση" και "κατάρτιση".

Είκοσι περίπου χρόνια μετά το νόμο του Αρσένη και δέκα χρόνια μετά το νόμο Διαμαντοπούλου, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη χαριστική βολή στα επαγγελματικά δικαιώματα του βασικού πτυχίου, αποτιμώντας τα ως απειροελάχιστο κλάσμα στο προσοντολόγιο που εισάγει. Κατοχή μεταπτυχιακών, διδακτορικών, δεύτερου πτυχίου, σεμινάρια, ξένες γλώσσες, επάρκεια στις νέες τεχνολογίες, συνεχές κυνήγι απόκτησης τίτλων και επιμορφώσεων, προσαρμοστικότητα στις κυρίαρχες κατευθύνσεις, αποδοχή και κουλτούρα αξιολόγησης, ευελιξία και οικονομική δυνατότητα ώστε να ανταποκριθεί στο κυνήγι προσόντων, στοιχειοθετούν το μοντέλο του καλού εκπαιδευτικού κατά το υπουργείο! Στήνεται ένα παζάρι προσόντων μακριά από τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά σωτήριο για τα επιχειρηματικά κέρδη, αφού για την απόκτηση τους οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών, προκειμένου να φτιάξουν τον φάκελο τους, ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο.

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση. Το νομοσχέδιο αποτελεί λαιμητόμο για χιλιάδες αναπληρωτές και τορπίλη στα εργασιακά δικαιώματα στη Δημόσια Εκπαίδευση. Αν περάσει, τίποτα δε θα είναι ίδιο για τις ζωές των αναπληρωτών και όλων των εκπαιδευτικών. Η νίκη είναι μονόδρομος! Με παρακαταθήκη τους αγώνες που δόθηκαν απέναντι στις αναδιαρθρώσεις, αυτούς τους αγώνες που κρατούν ακόμα όρθιο το δημόσιο σχολείο και ζωντανά τα εργασιακά μας δικαιώματα, ας βρεθούμε όλοι στον αγώνα ενωμένοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, για να μην περάσει το προσοντολόγιο των απολύσεων, του αλληλοσπαραγμού, της αξιολόγησης.


Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις και τις απεργίες. 

Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ