Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


➤ Κεντρικές προτεραιότητες για την Ουγγαρία είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των οικογενειών στην κοινωνία και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
➤ Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες δεν εμποδίζουν την απόκτηση παιδιών.






➤ Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από την ομιλία του κου Αττίλα Μπενέντα, Υφυπουργού Οικογένειας και Νεότητας του Υπουργείου Ανθρώπινου Δυναμικού της Ουγγαρίας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεγάλων Οικογενειών (ELFAC) την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες.

Θα παρουσιάσω ορισμένα από τα βασικά σημεία της οικογενειακής πολιτικής της Ουγγαρίας και ορισμένα σημεία ειδικότερα για τις μεγάλες οικογένειες.

Κατ’ αρχήν, πιστεύω ότι η μελλοντική οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη της Ουγγαρίας εξαρτάται από το πόσο ευτυχή, υγιή και μορφωμένα θα είναι τα παιδιά που τώρα μεγαλώνουν, πόσο ασφαλή, σε τι βαθμό θα έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση. Κεντρικές προτεραιότητες για την Ουγγαρία είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των οικογενειών στην κοινωνία και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, στοχευμένες προσπάθειες εξελίσσονται από την Κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που προγραμματίζουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν, τελικά θα γεννηθούν. Οι γονείς και οι μέλλοντες γονείς χρειάζονται κατ’ αρχήν μια σταθερή οικονομική κατάσταση.

Στην χώρα μας, το Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υπεύθυνο για τις οικογένειες και τα παιδιά. Το Υπουργείο καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής, ευκαιρίες και δικαιώματα για τα παιδιά, όπως η οικογένεια, η προστασία τους, η υγεία τους, η μόρφωση, η αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού, ο πολιτισμός και η άθληση.

Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες δεν εμποδίζουν την απόκτηση παιδιών. Έτσι, δίδεται έμφαση στην εξισορρόπηση της απόκτησης παιδιών, ανάθρεψης παιδιών και συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Βασική αρχή της οικογενειακής μας πολιτικής είναι ότι οι γονείς πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να μείνουν στο σπίτι για να αναθρέψουν τα παιδιά τους για μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο ή να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατόν.

Από έρευνα του 2016, το 12,3% των οικογενειών έχουν αποκτήσει τρία ή περισσότερα παιδιά. Στις οικογένειες αυτές δηλαδή, ζουν 700.000 παιδιά. Αυτές οικογένειες αποτελούν στόχο σημαντικότερης υποστηρίξεως από το κράτος, από την πλευρά της κοινωνικής προστασίας. 



Ειδικά οφέλη για την απόκτηση 3ου και κάθε επόμενου παιδιού:


1. Επίδομα 50 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί

2. Αφορολόγητο ποσό: 106,45 ευρώ για κάθε παιδί

3. Δωρεάν υπηρεσίες Βρεφονηπιακών Σταθμών από το 2015

4. Δωρεάν σχολικά βιβλία

5.Έκπτωση 90% σε τραίνα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων, αν ταξιδεύει όλη η οικογένεια

6. Επίδομα 88 ευρώ το μήνα, αν μείνουν στο σπίτι με παιδί ηλικίας 3-8 ετών

7. Επιπρόσθετη άδεια επτά (7) ημερών το χρόνο ως το τελευταίο παιδί να γίνει 16 ετών.

8.Εφάπαξ οικονομική βοήθεια 33.260 ευρώ για απόκτηση σπιτιού και κρατικό, χαμηλό επιτόκιο με την απόκτηση του 3ου παιδιού.

9. Ειδικό επίδομα στους εργοδότες, όταν προσλαμβάνουν άτομο κάτω των 25 ή άνω των 55 ετών και έχει τουλάχιστον τρία παιδιά

10.Ευέλικτες μορφές εργασίας για να συνεχίσουν οι μητέρες να εργάζονται. Δυνατότητα μερικής απασχόλησης ως ότου το παιδί γίνει τριών ετών. Για οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά, ο χρόνος αυτός γίνεται πέντε έτη.



Η Κυβέρνηση κήρυξε το 2018 ως έτος της οικογένειας για να ευαισθητοποιθεί η κοινωνία στην απόκτηση παιδιών, και διοργανώνει σειρά τέτοιων εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις της χώρας.


Το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουμε είναι η αύξηση:


  • των γάμων κατά 46% μέσα σε επτά χρόνια (από 35.530 το 2009, στους 51.800 το 2016). 
  • των γεννήσεων, αφού ο συνολικός ρυθμός γονιμότητας σημείωσε άλμα κατά 20%, και έφτασε στο 1,5 από το 1,35 που ήταν πριν. Στόχος παραμένει το 2,1 που εξασφαλίζει ισορροπία γενεών. 

Σ.Σ.: η δημογραφική πολιτική της Ουγγαρίας εστιάζει αυτή τη στιγμή στο 3ο παιδί, προκειμένου να υπάρξει άμεση ανάκαμψη του ρυθμού γονιμότητας, αλλά υπάρχουν αυξανόμενα οφέλη για το 4ο και κάθε επόμενο παιδί. Επομένως τα κίνητρα δεν σταματούν στο 3ο παιδί, αλλά αυξάνονται και θα εντείνονται σταδιακά με στόχο την απόκτηση του 4ου παιδιού.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ κου ΑΤΤΙΛΑ ΜΠΑΝΕΝΤΑ

Ιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές, πολύτεκνος πατέρας με τέσσερα (4) παιδιά, είναι Υφυπουργός στο Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού της Ουγγαρίας, με αρμοδιότητα τις οικογενειακές υποθέσεις και τη δημογραφική πολιτική, από το 2016. Το 2010 ήταν Διευθυντής στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας, Υφυπουργός Υγείας το 2014-2016 και από το 2016 έχει ως κύριο μέλημα την εφαρμογή φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών.



*Από το 69ο τεύχος του περιοδικού «Ο Κόσμος των Πολυτέκνων»του Β΄ εξαμήνου 2018. Για να το διαβάσετε πατήστε: ...ΕΔΩ