Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (19/3/2019).


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος...

υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.


Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.


Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.


Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ανέπτυξε την πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη Εισήγησή του, με τίτλο: «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».


Στην Εισήγηση αυτή εξέθεσε τον καρπό των συζητήσεων της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας» με τον Υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και κατέληξε σε προτάσεις της Επιτροπής προς το Σώμα της Ιεραρχίας.


Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επεσήμανε ορισμένα σημαντικά σημεία της προς συζήτησιν υποθέσεως. Επηκολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.


Η Ιερά Σύνοδος ομοφώνως εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην «Ειδική Επιτροπή διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», την οποία και συνεχάρη για τον άριστο τρόπο, με τον οποίο διεχειρίσθη μέχρι σήμερα την διακονία που της ανετέθη.


Αύριο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της και θα αποφασίσει επί των όσων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος κατέθεσε στην Εισήγησή του και συζητήθηκαν.


Τέλος, με αφορμή τα λυπηρά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Νέα Ζηλανδία και ευρύτερα στον κόσμο, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδικάζει κάθε βία, οποθενδήποτε και αν προέρχεται, και ιδιαιτέρως όταν αυτή εκπηγάζει από θρησκευτικό φανατισμό.


Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 20 Μαρτίου ε.έ.



Η Επιτροπή Τύπου 
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας