Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Σε εξέλιξη οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία ώστε να "εναρμονιστούν" με την... Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι επαφές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να αλλάξουν τα σημεία εκείνα στα σχολικά βιβλία μας που αναφέρονται στην ιστορία της Μακεδονίας μας.



Μια ακόμη ντροπιαστική σελίδα για την πατρίδα μας, που διαπραγματεύεται με τους σκοπιανούς το τι θα διδάσκεται στα παιδιά μας.

Ένα μικρό και "κατασκευασμένο" κρατίδιο, αναγκάζει μια μεγάλη χώρα με χιλιάδες χρόνια ένδοξης ιστορίας να συζητά για το πως θα αλλάξει την ιστορία του και τι θα διδάσκεται στα σχολεία!


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:


Κοινό ανακοινωθέν μετά τη Δεύτερη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Λαμβάνοντας υπ´ όψιν την υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι αντιπροσωπείες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής, είχαν μία ουσιαστική συζήτηση και κατάρτισαν ένα εντατικό πρόγραμμα για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν την δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.


Η δεύτερη συνάντηση επιβεβαίωσε την αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας.

Σκόπια, 23 Μαρτίου 2019