Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 28 Μαρτίου και Παρασκευή 29 Μαρτίου στη Βιβλιοθήκη του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης Βιωματικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής.

Το Εργαστήριο διοργανώθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Βαΐα Αγγέλη και απευθυνόταν στους Φιλολόγους που διδάσκουν στις σχολικές μονάδες της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τις τεχνικές της Δημιουργικής γραφής , καθώς μία από τις καινοτομίες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων είναι ότι στις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ο μαθητής είναι και η «εξοικείωσή του με συγγραφικές πρακτικές». Την πρώτη ημέρα του Εργαστηρίου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την κ. Αγγέλη για τεχνικές της Δημιουργικής γραφής , όπως το φανταστικό διώνυμο, το λίμερικ, το χαϊκού, καθώς και για τη Γραμματική της Φαντασίας, τη Μέθοδο Propp , ενώ τη δεύτερη ημέρα ασκήθηκαν με βιωματικό τρόπο στις τεχνικές αυτές με την πολύτιμη καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Ράνιας Μουστάκη. Η κ. Μουστάκη ,με πολύ ζήλο και πραγματική αγάπη για αυτό που κάνει, έδειξε με παραδειγματικό τρόπο πώς κατάφερε να αξιοποιήσει τις τεχνικές αυτές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών της , ώστε να δημιουργήσει μικρούς αναγνώστες και εντέλει μικρούς συγγραφείς!

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον Εργαστήριο , κατά το οποίο οι καθηγητές έγιναν για λίγο και οι ίδιοι …μαθητές, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον νέο και παιγνιώδη αυτόν τρόπο διδασκαλίας της Λογοτεχνίας- και όχι μόνο, καθώς σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μαθήματα.




Ο Διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης 
Ν. Κωστόπουλος Ε. Μπουρονίκου