Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Υπάρχει ο Όλυμπος στα σχέδια και τα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων και Περιφερειαρχών;

Ενόψει των ερχόμενων εκλογών στους Δήμους και στην Περιφέρεια, το ερώτημα: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στα σχέδια και τα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων και Περιφερειαρχών; Τι θα υποσχεθούν και τι θα εφαρμόσουν τελικά;

Είναι πραγματικά δυστυχία να ζεις σε ένα από τα πλέον προικισμένα μέρη του κόσμου, να έχεις Όλυμπο, Πιέρια, Πιερία, Θερμαϊκό τα οποία από μόνα τους, ως ονόματα και μόνο, είναι στοιχεία του παγκόσμιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του πλανήτη, αλλά να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμιά μελέτη, ούτε καν οι στοιχειώδεις υποδομές αξιοποίησης.


Στο βίντεο του Olympus canyoning αποτυπώνεται σε λίγα λεπτά ένας μαγευτικός τόπος. Ένας άγνωστος στην Πιερία, αλλά πασίγνωστος χώρος στην Ελλάδα και σ όλο τον κόσμο, αφού κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες. Είναι τα μοναδικά φαράγγια του Ολύμπου όπου επισκέπτες απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες διάσχισης, εξερεύνησης, κατάβασης φαραγγιών (canyoning). Είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα άθλησης κι αναψυχής με πολλούς φανατικούς φίλους η οποία χαρίζει μοναδικά συναισθήματα και συγκινήσεις, αφού συνδυάζει την επαφή με μαγευτικά τοπία, περπάτημα, αναρρίχηση, καταρρίχηση σε απόκρημνες χαράδρες, βουτιές και κολύμπι σε λίμνες όπου καταλήγουν πανέμορφοι καταρράχτες.


Όλα αυτά χωρίς καμιά υποδομή υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, χωρίς καμιά φροντίδα για το περιβάλλον. Χωρίς κανένα σχεδιασμό από την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για ανάδειξη και προβολή της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού. Μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται χάρις στο μεράκι λίγων ανθρώπων όπως ο Βασίλης Σίμος που κάθε χρόνο φιλοξενεί και προσφέρει ασφαλή περιήγηση σε επισκέπτες και οργανωμένες ομάδες από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά κι απ όλο τον κόσμο.


Ο Όλυμπος και τα φαράγγια του είναι ένας θησαυρός αναξιοποίητος. Κι όσο οι λάτρεις των extreme sport αυξάνονται και δεν γίνεται τίποτα στην περιοχή αντί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα θα γίνει άλλη μια αιτία δυσφήμισης για την Πιερία.


Ενόψει των ερχόμενων εκλογών στους Δήμους και στην Περιφέρεια, το ερώτημα: Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στα σχέδια και τα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων και Περιφερειαρχών; Τι θα υποσχεθούν και τι θα εφαρμόσουν τελικά;



Από Βασίλη Σίμο