Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

32ο Συνέδριο Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, στην Κατερίνη.

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι προσυνεδριακές προβολές του 32ου Συνεδρίου Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος με την προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου "Οι παράνομοι".

Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις προβολές έως την έναρξη του συνεδρίου, ταινίες που ξεχώρισαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Αναλυτικά:


ΤΡΙΤΗ 4 Ιουνίου 2019
Πρόσωπο με πρόσωπο (Ροβήρος Μανθούλης, 1966, 90')

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Ιουνίου 2019
Αναπαράσταση (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1970, 100')

ΠΕΜΠΤΗ 6 Ιουνίου 2019
Το προξενιό της Άννας ( Παντελής Βούλγαρης, 1972, 82')


Πρόσωπο με πρόσωπο

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, ο νεαρός Δημήτρης Εμμανουήλ, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας από την Θεσσαλονίκη δεν έχει μέλλον, και σχεδιάζει να φύγει για την Αυστραλία. Οι διαδικασίες είναι όμως αυστηρές, και επειδή δεν έχει πατέρα, η βίζα του αργεί να εγκριθεί. Για να βγάλει το μεροκάματο δίνει μαθήματα αγγλικών, και έτσι προσλαμβάνεται κατά τύχη από έναν μεγαλοεπιχειρηματία, που ήρθε από την Αλεξάνδρεια. Έτσι ο Δημήτρης μπαίνει μέσα σε μια κοινωνία με δικούς της νόμους και ρυθμούς. Σε μια υπερπολυτελή πολυκατοικία ο νεαρός ήρωας γνωρίζει τον αστικό μικρόκοσμο της χλιδής και της υποκρισίας. Ο πατέρας θέλει να αρραβωνιάσει την κόρη του, τη Βαρβάρα σε έναν πλούσιο Εγγλέζο, και ο Δημήτρης πρέπει να της μάθει αγγλικά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Μια πολιτική και προσωπική ταινία (film d’auteur), που καυτηριάζει την «νέα τάξη» πραγμάτων που επιχειρεί να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ολιγαρχίας. Με την ευκαιρία στιγματίζεται η καταστροφή της Αθήνας. Πρόκειται για μια μαρτυρία για την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και μια σάτιρα της ανερχόμενης τάξης των νεόπλουτων στη δεκαετία του ’60.


ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1966
Βραβείο Κοινού για τη σκηνοθεσία στο φεστιβάλ που οργάνωσε η εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», 1966
Ειδικό Βραβείο Φεστιβάλ Λοκάρνο, 1967
Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ, Υέρ, Μόσχας, Πέζαρο, Ουτρέχτης, Λωζάνης.


Οι προβολές ξεκινούν στις 20.00 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ με ελεύθερη είσοδο για όλους.


Οι εργασίες του Συνεδρίου της ΟΚΛΕ στην Κατερίνη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7/6 και το Σάββατο 8/6 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ και θα είναι επίσης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.