Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Πάρτε μέτρα πριν είναι πολύ αργά…

Μια απλή βόλτα στην Κατερίνη - και δεν χρειάζεται να απομακρυνθείς πολύ από το κέντρο – αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Σε πάρα πολλά σημεία, υπάρχουν οικόπεδα (ακατοίκητα ή μη) που τα αγριόχορτα (ξερά χόρτα) όχι απλά καλύπτουν τα οικόπεδα, αλλά απλώνονται στο πεζοδρόμιο, ακόμα και στον δρόμο!

Σε κάποια οικόπεδα, τα αγριόχορτα έχουν πάρει το σχήμα... μικρού λόφου!

Κάποια από αυτά τα οικόπεδα είναι εγκαταλελειμμένα, άλλα έχουν ιδιοκτήτες ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ασχοληθούν με το πρόβλημα των ξερών χόρτων και κάποια άλλα, οι ιδιοκτήτες τους είναι παντελώς αδιάφοροι.


Να διευκρινίσουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν φαίνεται η σήμανση ή δεν υπάρχει ορατότητα για τους διερχόμενους (πεζούς και οδηγούς) και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, αλλά σε οικόπεδα και αυλές σπιτιών.


➤ Οι κίνδυνοι πολλοί.



Από την τυχόν ύπαρξη τρωκτικών και φιδιών έως την εκδήλωση πυρκαγιάς που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 


Ένα τσιγάρο, ένα γυάλινο μπουκάλι και δεν αργεί να γίνει το κακό.


Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης έχει βγάλει ανακοίνωση για το θέμα, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση: "οι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά.


Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος υποχρεούται στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα."



Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» δεν έχει την αρμοδιότητα όπως και κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης να υποδείξει στην δημοτική αρχή ποια και πόσα οικόπεδα πρέπει να καθαριστούν.


Και ούτε θα "παίξουμε" τον ρόλο του «καταδότη»…


Όπως από το ρεπορτάζ μας (και μέχρι εκεί είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας), έχουμε εντοπίσει οικόπεδα που πρέπει να καθοριστούν, πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν το ίδιο οι υπάλληλοι του Δήμου Κατερίνης.


Είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και οφείλει να δράσει άμεσα (διανύουμε ήδη τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου), με ελέγχους, συστάσεις και πρόστιμα αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των περιουσιών τους. 

Να βγουν τις επόμενες ημέρες συνεργεία του Δήμου Κατερίνης και να ελέγξουν όλα τα σημεία στα οποία υπάρχει πρόβλημα και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.


Πριν είναι πολύ αργά.