Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου - Εγκαίνια Εικαστικών Εκθέσεων στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών.

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, ώρα 9.00 το βράδυ. (Τα εγκαίνια θα γίνουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, επειδή θα πραγματοποιηθούν σε κλειστό χώρο).

Διάρκεια έκθεσης: Έως 30/8/2019.

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, εγκαίνια Εικαστικών Εκθέσεων πραγματοποιούνται τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, στις 9.00 το βράδυ, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η έκθεση θα διαρκέσει για 45 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Τον σχεδιασμό και την οργάνωση έχει ο Γιάννης Ευθυμιάδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι τέσσερις εικαστικές εκθέσεις έχουν ως εξής:


1. ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΑΞ (Αίθουσα «Κλειώ»).
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΑΤΣΙΔΗΣ | ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων της καλλιτεχνικής διαδρομής τού ζωγράφου, Χαράλαμπου Κατσατσίδη, των τελευταίων είκοσι χρόνων, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Σύγχρονη δυναμική ζωγραφική, εμπνευσμένη από τις ιστορίες τού Βακχείου Διονύσου και του Πλατωνικού σπηλαίου. Μια Ελληνική Ευρωπαϊκή πρόταση για την αρχαιότητα και τη σημερινή δημιουργική αίσθηση ζωής.

Επιμέλεια: Θόδωρος Δασκαλάκης.



2. TEHOM – ΑΒΥΣΣΟΣ (Αίθουσα «Θάλεια»).
RENÉE REVAH | INSTALLATION - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Οι εικόνες, οι οποίες συνθέτουν την έκθεση φωτογραφίας Tehom μοιάζουν με αλληγορία, που γεννιέται στον απέραντο εσωτερικό βυθό του ανθρώπου. Αναδύουν την αναγκαιότητα της κάθαρσης και της συγχώρεσης. Είναι αφιερωμένη στην μνήμη συγγενών τού καλλιτέχνη που θανατώθηκαν στο στρατόπεδο Μπιρκενάου. Πρόκειται για τον Αλβέρτο Ρεβάχ (παππού τού καλλιτέχνη), καθώς και συγγενών του. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στον αγώνα για ζωή.

Δημήτρης Μπάκας | Σύνθεση Ηχοτοπίου

Εστιάζοντας στην ιστορική μνήμη και τον επαναπροσδιορισμό τής ταυτότητας, ο συνθέτης χρησιμοποιεί ηχητικές καταγραφές που τις ερμηνεύει ως είδος 'ηχητικών ανασκαφών' και συντάσσει ένα αφαιρετικό αφήγημα της δημιουργίας σύμπαντος, γης και ανθρώπου.



3. THE GREEK ICON (Αίθουσα «Ερατώ»).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ | ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος στρέφει τον φακό του στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη και συνάμα διαχρονική προσωπογραφία της χώρας, με επίκεντρο πάντα τον Άνθρωπο.

Το THE GREEK ICON μας ταξιδεύει ενεργοποιώντας την κρίση, το συναίσθημα και την υπενθύμιση πως όσα παρατηρούμε, συμβαίνουν, συνέβησαν, πολλοί από μας τα έχουν ζήσει, τα έχουν απαντήσει και συνεπώς αναγνωρίζουν τον τοπικό και εθνικό μας εαυτό.

Επιμέλεια: Τζένη Λυκουρέζου.



4. ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ
(Αίθουσα «Ευτέρπη»).
ΑΣΤΕΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ | ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ο Γιαννιώτης Ελληνοεβραίος ποιητής ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ (1901-1931) αγάπησε την πατρίδα του, τα Γιάννενα, αγάπησε την Εβραιοπούλα ΡΕΒΕΚΚΑ, αγάπησε τους αδύναμους. Ήταν ο πατριώτης, ο ευαίσθητος ερωτικός ποιητής μα και βαθυστόχαστος αγνός επαναστάτης.

Πρόκειται για εικόνες τής ποίησής του με αναφορές στα Γιάννενα, στον έρωτα με την μελλούμενη ΡΕΒΕΚΚΑ, στον πόνο και τον αγώνα των αδυνάμων. Εργαλεία, επιτοίχια, κατασκευές, σελιδοδείκτες κ.ά.



ΑΣΤΕΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ - ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ
Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου

Ο Αστέρης Γκέκας εκτός από τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών (4 δημιουργοί), εκθέτει, από την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, και μια ακόμα έκθεση στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου Δίου, με θέμα: ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ.

Όπως λέει ο ίδιος σε σημείωμά του: «Στους πολυχρησιμοποιημένους παπύρους έγραφαν, έξυναν, έσβηναν, για να τους χρησιμοποιήσουν ξανά. Στα δικά μου Παλίμψηστα της ιστορικής μνήμης βρήκα κομμάτια άσβηστα, ερμήνευσα μερικά, κράτησα εκείνα που νομίζω ότι μας είναι αναγκαία. Και, με τη σειρά μου, χάραξα, ανεξίτηλα πλέον, προτάσεις για το αίσιο μέλλον τού τόπου μου».