Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως διακύβευμα των Εθνικών Εκλογών

*Γράφει ο Χρ.Γκουγκουρέλας.

- Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου καλούμαστε, ως πολίτες τούτης της Χώρας, κατά πρώτο λόγο να κάνουμε συλλογικά έναν σοβαρό και τεκμηριωμένο απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης των ετών 2015-2019 και κατά δεύτερο λόγο, και αυτονοήτως σημαντικότερο, να ψηφίσουμε για την προοπτική της Ελλάδας.

Με βάση, λοιπόν, τις δύο αυτές αξιολογικές παραμέτρους, προκύπτει ότι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά και το κυριότερο διακύβευμα της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά:

ΓΙΑΤΙ έφερε το τρίτο, αχρείαστο αλλά επαχθέστερο όλων, Μνημόνιο, που χρέωσε τη χώρα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τις παγκοσμίως γνωστές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. Η ‘‘περήφανη’’ διαπραγμάτευση με τους ‘‘θεσμούς’’ το πρώτο 6μηνο του 2015 αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ένας ερασιτεχνικός, πλην ωμός ως προς την εκδήλωσή του, πολιτικός τυχοδιωκτισμός αριστερόστροφων ιδεοληπτών, που δεν είχαν ιδέα της διεθνούς θεσμικής νόρμας και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, ένας πολιτικός τυχοδιωκτισμός που διακύβευσε την ίδια την εθνική πορεία και τη θέση της Ελλάδος διεθνώς.

ΓIATI δέσμευσε τη Χώρα σε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο (απόφαση του Eurogroup της 22ης Ιουνίου 2018), στην ουσία σε ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο, κατά το οποίο η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι συμπεφωνημένος και απαράβατος όρος. Το πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ την τετραετία 2019-22 και τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060 είναι αληθινή ‘‘μέγγενη’’ για τη Χώρα και οικονομικο-πολιτική ‘‘υποθήκη’’ της αποτυχίας της.

ΓΙΑΤΙ υπερφορολόγησε τους πάντες, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (oecd.org, revenue statistics) και βάλτωσε την μεσαία τάξη. Μεγάλες επενδύσεις δεν έγιναν ποτέ, και άλλες ‘‘καταπολεμήθηκαν’’ ισχυρά, η Οικονομία παρέμεινε στάσιμη και χιλιάδες συμπατριώτες μας έφυγαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, το ‘‘βουνό’’ του χρέους συνεχίζει να αυξάνεται. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε δημόσιο χρέος 324 δισ. ευρώ το 2015 και παραδίδει οσονούπω χρέος σχεδόν 358 δισ. ευρώ.

ΓΙΑΤΙ η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε την κορυφαία εθνική ήττα της σύγχρονης Ιστορίας μας. Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε με τις οικογένειες μας στη Μακεδονία, η άνευ όρων και επιφυλάξεων παραχώρηση και αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας στους γεωγραφικούς γείτονές μας είναι ανατροπή του ιστορικο-πολιτιστικού πλαισίου που είχαμε εντάξει τις ζωές μας και ταυτόχρονα τρανή φαλκίδευση της μακραίωνης ιστορικο-πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΓΙΑΤΙ, εν τέλει, το ηθικό πλεονέκτημα της Aριστεράς είναι ένας μύθος. Όλα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια, από το ‘‘σχέδιο’’ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την πορεία της Χώρας έξω από την ΕΕ και το Ευρώ, που περιέγραψε στο βιβλίο του ο James Galbraith, μέχρι και τα σκάνδαλα ‘‘Καλογρίτσα’’, ‘‘Πετσίτη’’ και ‘‘πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία’’ κατέδειξαν ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση ήταν ένα μόρφωμα βαθειά αμοραλιστικό ως προς τη νοοτροπία και τις πολιτικές πρακτικές του.

ΓΙΑΤΙ, αντιστρόφως, η υπόθεση ΝΟVARTIS (το υποτιθέμενο ‘‘μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους’’) ήταν τελικά ενορχηστρωμένο από κυβερνητικό πολιτικό ‘‘Rasputin’’ πλάνο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, που παρόμοιό του δεν έχει βιώσει, στην Πολιτική του Ιστορία, ο Τόπος.

ΓΙΑΤΙ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκε τη θεσμική τάξη της συντεταγμένης Πολιτείας μας, αλλά, αντιθέτως, προέβη σε πληθώρα θεσμικών εκτροπών. Οι ‘‘επιθέσεις’’ του στη Δικαιοσύνη και η προσπάθεια χειραγώγησής της εξομοιούνται τελικά με απόπειρα φαλκίδευσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και με ευθεία προσβολή της ίδιας της Δημοκρατίας.

ΓΙΑΤΙ, καταληκτικά, δεν μπορούμε στο παραμικρό να κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά με λογικές του τύπου ότι ‘‘η αριστεία είναι ρετσινιά’’, αλλά και ούτε να ελπίζουμε κάτι για το μέλλον μας, όταν τα Πανεπιστήμια μας, ένεκα μιας ασύλληπτα στρεβλής, μα αριστερίστικης, έννοιας του ‘‘ασύλου’’ που επικράτησε στην κοινωνία μας, είναι χώροι για την τέλεση και τη συγκάλυψη κάθε λογής έκνομων δράσεων.

Την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε ΟΛΟΙ. Ψηφίζουμε, εκτιμώντας είτε τις απώλειες, είτε τις ‘‘τερατουργίες’’ σε εθνικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο αυτών που είχαν τα ηνία την τετραετία 2015-19, για να απαλλαγούμε από τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε η Χώρα. Αλλά και ψηφίζουμε, με βλέμμα την προοπτική της, για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μια πολιτική αλλαγή, που κατά βάσιμη προσδοκία, mutatis mutandis, μόνο η ΝΔ, σε τούτη τη συγκυρία, μπορεί να φέρει.


Κατερίνη, 5/7/2019


*ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
LLM IN INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW
LLM IN EUROPEAN LAW
Cer. LSE in Business, International
Relations and the political science