Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

«Πιστοί και Θ.Ευχαριστία»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Το πρόσφατο περιστατικό της αρνήσεως του στρατιωτικού ιερέα να κοινωνήσει παιδιά με αναπηρίες της κατασκήνωσης Λεπτοκαρυάς Πιερίας με το αιτιολογικό ότι «δεν καταλαβαίνουν»...

δημιούργησε εύλογα έντονες αντιδράσεις τόσο στους υπεύθυνους συνοδούς των παιδιών, όσο και στο ευρύτερο σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με ποιο, αλήθεια, δικαίωμα ο εν λόγω ιερέας στέρησε τα αναξιοπαθούντα αυτά άτομα της Θ.Μεταλήψεως, τη στιγμή που είναι βαπτισμένα από την νηπιακή ηλικία Ορθόδοξοι Χριστιανοί και τα κοινωνούσαν οι γονείς τους από βρέφη, έστω και αν ουσιαστικά δεν καταλάβαιναν. Ειδικότερα μάλιστα για την κατηγορία αυτών των παιδιών ο γνωστός Καθηγητής της Ψυχιατρικής Σταύρος Μπαλογιάννης σε σχετική ομιλία του υπογράμμισε, ότι τα άτομα αυτά έχουν δικό τους κώδικά επαφής και επικοινωνίας με τον κοινωνικό περίγυρο και με το θείο και αντιλαμβάνονται πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι σε όλους κατανοητά. Συνεπώς δεν μπορούσε να γνωρίζει ο ιερέας, στερούμενος προφανώς σχετικών επιστημονικών γνώσεων, κατά πόσο και με ποιο τρόπο τα ανάπηρα παιδιά θα συμμετείχαν του μυστηρίου που τα στέρησε και πιθανώς τα πλήγωσε. Σύμφωνα με την λογική του εν λόγω ιερέα θα έπρεπε να αρνούνται οι εφημέριοι να κοινωνήσουν κατ΄οίκον ασθενείς γέροντες με τον λόγο ότι λόγω εξασθενήσεως των νοητικών τους λειτουργιών δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.

Συναφές νομίζω είναι και θέμα του ελέγχου των συνειδήσεων των πιστών από κάποιους ιερείς, που όταν προσέρχονται να κοινωνήσουν τους ερωτούν αν έχουν προηγουμένως εξομολογηθεί. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν για περιστατικό που έλαβε χώρα σε γνωστή Μονή του Αγίου Όρους όταν κατά την ώρα της Θ.Κοινωνίας παρεμβάλλετο μεταξύ του λειτουργούντος ιερέως και των προσκυνητών που προσήρχοντο να κοινωνήσουν ένας Μοναχός, ο οποίος ρωτούσε έναν-έναν εάν είχε εξομολογηθεί και σε αρνητική απάντηση τους απαγόρευε να πλησιάσουν στην ωραία Πύλη. Προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από την συμπεριφορά του εν λόγω Μοναχού οι προσκυνητές ,πολλοί των οποίων ήσαν νεαροί φοιτητές και είχαν πάει στο Άγιο Όρος με πόθο να μεταλάβουν σχολίασαν επιτιμητικά το περιστατικό που δεν το ανέμεναν να συμβεί στο φιλόξενο «Περιβόλι της Παναγίας»

Σαφώς απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία από τους πιστούς για τη συμμετοχή τους στο κοινό Δείπνο της Θ.Μεταλήψεως, που αποτελεί το κέντρο της Θ.Λατρείας. Εκείνος όμως που προσέρχεται «απροετοίμαστος» έχει ο ίδιος την ευθύνη της πράξεως του και όχι ο λειτουργός, που νομίζω ότι δεν επιτρέπεται να τον παρεμποδίσει της συμμετοχής του στη Θ.Κοινωνία, που μεταδίδεται «εις άφεσιν αμαρτιών» καθόσον άλλος είναι Εκείνος που «ετάζει καρδίας και νεφρούς»

Αυτά εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου, που πλήθος πιστών θα προσέλθει να κοινωνήσει στη γιορτή της Μεγαλόχαρης.