Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Αυλαία για το πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «Share your identity» που υλοποίησαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος».


Το έργο, κατόπιν συντονισμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Περιελάμβανε την κινητικότητα συνολικά σαράντα νέων, ηλικίας 16-22 ετών, από Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία και Ελλάδα και η θεματική του αφορούσε την πολιτισμική ταυτότητα.

Το σχέδιο με τίτλο «Share your identity» έφερε σε επαφή νέους και νέες από τέσσερις διαφορετικές χώρες που μοιράστηκαν μεταξύ τους για δέκα ημέρες τα στοιχεία που αποτελούσαν τη δική τους ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα.

Οι νέοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφθηκαν προσκυνήματα και μοναστήρια της Πιερίας, το αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο του Δίου, το αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ενώ έλαβαν χώρα επισκέψεις και σε άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.

Παράλληλα, επισκέφθηκαν το Επισκοπείο Κατερίνης, το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και το Δημαρχείο Κατερίνης όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Παπαζήση.

Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα φιλοξενίας που είχε σχεδιαστεί προσωπικά από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο, οι νέες και οι νέοι γνώρισαν την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, αλλά και τις σύγχρονες δομές και την καθημερινότητα της κοινωνίας της Πιερίας. Επίσης, παρακολούθησαν μαθήματα φωτογραφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εντυπώσεις των νέων ήταν άριστες τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τη συνολική φιλοξενία που τους προσφέρθηκε.

Οι ημέρες ξενοιασιάς όσο και ο επιμορφωτικός χαρακτήρας με τις επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής συνέβαλλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων, στην ανακάλυψη νέων πολιτισμών, στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών, στην ενίσχυση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη και στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προσεγγίσεων στο αντικείμενο του πολιτισμού.