Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η «“ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ”–Σ.ΥΠ.Ε.» (Συμβουλευτική Υποστήριξη Εθισμένων) αποτελεί μια θεραπευτική ομάδα που υποστηρίζει άτομα εθισμένα σε ψυχοδραστικές ουσίες. Συνεστήθη με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και δρα με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνα, κ. Γεωργίου...

ο οποίος από την αρχή της διακονίας του περιβάλλει με περισσή αγάπη τη νεολαία και δη την πάσχουσα, την οποία εξάλλου επί χρόνια υπηρετεί αθόρυβα και μυστικά η «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ».

Ο εθισμός έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ψυχική νόσος, η οποία μέχρι και σήμερα θεωρείται ότι οφείλεται σε γονιδιακούς, ψυχολογικούς και κοινωνικο-πολιτιστικούς παράγοντες (DSM). Το πρόβλημα φαίνεται πως δεν έγκειται στις ουσίες ή τις εθιστικές συμπεριφορές, αλλά σε κάτι πολύ βαθύτερο που ανάγεται στον τρόπο σκέψης του ατόμου, τον τρόπο δηλαδή που φιλτράρει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα γύρω του και μέσα του. Το άτομο που βρίσκεται σε ενεργό εθισμό σιγά-σιγά καταλήγει έρμαιο των εμμονών και του καταναγκασμού, οδηγούμενο έτσι σε παραβατικές συμπεριφορές, σε ανικανότητα να δημιουργεί σχέσεις με το περιβάλλον του και τελικώς στον (αυτο)εξορισμό του από την κοινωνία.

Στη «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – Σ.ΥΠ.Ε.» εφαρμόζεται ένα κλειστό, «στεγνό», χωρίς υποκατάστατα θεραπευτικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης των φιλοξενούμενων ατόμων. Το πρόγραμμα, διάρκειας έξι έως οκτώ μηνών, έχει αυστηρή δομή και βασίζεται σε έναν συνδυασμό θεραπευτικών τεχνικών που εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ψυχολόγους – συμβούλους. Οι συμμετέχοντες απέχουν πλήρως από κάθε ψυχοδραστική ουσία και το αλκοόλ και μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να αποτελούν μέρος του «συνόλου».

Ήδη από συστάσεώς της το 2010, η θεραπευτική ομάδα στεγάζεται στη Ν. Έφεσο Πιερίας και, μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2015 σε έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της οποίας η χρήση παραχωρήθηκε με ενέργειες της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σ. Μαυρίδου. Τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται αποκλειστικά από δωρεές μελών, φίλων και χορηγών, που περιβάλλουν με ανιδιοτελή αγάπη το έργο της και βοηθούν στην ενίσχυσή του.

Η ολοένα αναβαθμιζόμενη αυτή θεραπευτική δομή φιλοδοξεί σε βάθος χρόνων να μετουσιώσει την πολύτιμη πείρα των μελών της στο θέμα της εξάρτησης σε πηγή γνώσης και βοήθειας για όλους, επεκτείνοντας την προσφορά της από το εξαρτημένο άτομο στους δύο ομόκεντρους κύκλους που το αγκαλιάζουν: την οικογένεια και την κοινωνία. Έτσι, σχεδιάζει αφενός τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας για τις συνεξαρτημένες οικογένειες των πασχόντων και αφετέρου την οργάνωση σεμιναρίων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς.

Σε αυτήν την κοπιώδη προσπάθεια, που δεν έγκειται μόνο στη σωματική, αλλά πρωτίστως στην ψυχική θεραπεία, η ομάδα που πλαισιώνει τη «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – Σ.ΥΠ.Ε.» προσδοκά να αθροίσει τη συνδρομή του κόσμου, ο οποίος με την οικονομική του ενίσχυση και την ηθική του συμπαράσταση μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της δράσης της και να την καταστήσει τελικώς μια όαση στην έρημο των εξαρτήσεων.



Το Δ.Σ. της «“ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ”–Σ.ΥΠ.Ε.»
(Συμβουλευτική Υποστήριξη Εθισμένων)