Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

"Στην αγκαλιά του φιδιού" από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας)...

συνεχίζουν τις προβολές στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος ‘Λατινική Αμερική: Γη, πολιτική, ιθαγενής πληθυσμός’, την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου με την ταινία ‘Στην αγκαλιά του φιδιού’. Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του τμήματος (είσοδος απέναντι από το ΙΚΑ Κατερίνης), με ώρα έναρξης 19.30 και ελεύθερη είσοδο.

‘El abrazo de la serpiente-Στην αγκαλιά του φιδιού’– Σκηνοθεσία: Ciro Guerra

Στην αυγή του περασμένου αιώνα, με διαφορά λίγων δεκαετιών μεταξύ τους, δυο άντρες της Δύσης, ένας Γερμανός εθνολόγος κι ένας Αμερικανός βιολόγος, περιπλανώνται στη ζούγκλα αναζητώντας το φυτό γιακρούνα, ένα συμβολικό, εμβληματικό λουλούδι, θεραπεία κάθε ασθένειας: ο πρώτος το χρειάζεται για να ζήσει, ο δεύτερος θέλει να το μελετήσει με πιο αμφίβολα κίνητρα. Οδηγός τους ο απρόθυμος Καραματάκε, ένας τραχύς, αφοπλιστικός σαμάνος, μόνος επιζών της δικής του χαμένης από τη δυτική ξιφολόγχη φυλής του Αμαζονίου.

H ταινία αντιτάσσεται στη βίαιη ισοπέδωση του παρελθόντος, τις καταστροφικές συνέπειες της αποικιοκρατίας, τον ξεριζωμό των ντόπιων και την εξολόθρευση του οικοσυστήματος. Βγάζει τη φύση νικητή στην αντιπαράθεσή της με την επιστήμη, καταδικάζει τον άνθρωπο της εκκλησίας ή τον ηγέτη του στρατού, μπροστά στο εμπειρικό, βιωματικό δικαστήριο τελετουργικών, διατυπωμένων μέσα από χρόνια σιωπηλής συζήτησης του ανθρώπου με το σύμπαν.