Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: Η καρδιά μας φάτνη Του

Όταν ο Άγγελος ανήγγειλε στους Ποιμένες το γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου, τους είπε: «σας ευαγγελίζω ένα γεγονός, το οποίο θα είναι μεγάλη χαρά για εσάς και για όλο τον λαό του» (Λουκ. β΄10.).

Και όταν οι Μάγοι είδαν το αστέρι, που στάθηκε επάνω από το οίκημα που βρίσκεται ο Κύριος Ιησούς και η Παναγία μας, και αυτοί χάρισαν χαρά μεγάλη, διότι βρήκαν το ποθούμενο, το αναμενόμενο (Ματθ. β΄10.).

Και πράγματι, ποια μεγαλύτερη χαρά μπορεί να υπάρξει στον κόσμο από την χαρά για την ενανθρώπηση του Θεού;

Δεν έστειλε άγγελο, ούτε κάποιον άλλον απεσταλμένο, αλλά ο ίδιος ο Κύριος ήρθε για να μας σώσει. Όπως προανήγγειλε διαμέσου τον προφητών Του, Αυτός είναι ο «Εμμανουήλ», είναι ο Θεός ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας. Και αυτή είναι η μεγάλη χαρά, η μόνη χαρά για τους ανθρώπους όλων των αιώνων και για όσους μπορούν να πιστέψουν σε Αυτόν, τον Κύριο.

Αυτή την φανέρωση προετοιμαζόμαστε όλοι οι χριστιανοί πανηγυρικά να εορτάσουμε.

Για άλλη μια χρονιά ο Χριστός ετοιμάζεται να σαρκωθεί, αλλά τι σημασία μπορεί να έχει η σάρκωση του Χριστού, εάν ο Χριστός δεν σκηνώσει μέσα μας και εάν η καρδιά του καθενός από εμάς δεν γίνει μία φάτνη, στην οποία θα γεννηθεί ο Κύριος Ιησούς;

Η απαλλαγή από τον εγωισμό μας, από την απιστία μας, από τα πάθη μας, θα θα προετοιμάσουν το έδαφος για να μπορέσει να κατοικήσει μέσα μας ο Χριστός και να κάνει και τη δική μας πτωχή ύπαρξη δικό Του κατοικητήριο, φάτνη δική Του, ναό δικό Του.

Εκ νυκτός, λοιπόν, ορθρίζοντες, ας ψάλουμε και εμείς με τους αγγέλους και ας προσκυνήσουμε,όπως οι μάγοι, ώστε να βιώσουμε για άλλη μία φορά τούτο το παράδοξο μυστήριο. Με τον δικό μας αγώνα ας κατοικήσει στην καρδιά του καθενός από εμάς, και ως ένα σώμα εν Χριστώ να συμψάλουμε:

«Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν ἀπαντήσατε.
Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε, ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί, ὅτι δεδόξασται».



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

† Ὁ Κίτρους Γεώργιος