Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες. Οι Δήμοι αποκλειστικά υπεύθυνοι, αυξάνεται ο αριθμός των ναυαγοσωστών.


Οι Δήμοι θα είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι, αυξάνεται ο αριθμός των ναυαγοσωστών, η περίοδος κάλυψης και το κόστος σύμφωνα με το νέο σχέδιο Π.Δ.


Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με αντικείμενο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος καθώς και οι Μάριος Μυρωνάκης, πρόεδρος Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, πρόεδρος της ΜΚΟ SAFE WATER SPORTS και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.


➤ Οι προβλέψεις του σχεδίου ΠΔ


Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο του ΠΔ πλέον οι δήμοι εκτός του ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εκτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου και την υποχρέωση να μεριμνούν γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, εφεξής θα είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν τον αριθμό των ναυαγοσωστών που καλύπτουν το έργο, την χρονική περίοδο κάλυψης, το ωράριο απασχόλησης τους καθώς και να διαθέσουν πληρέστερο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ναυαγοσωστών από 671 που προβλέπονται σήμερα θα φτάσουν τους 711 (κατά άλλη εκτίμηση τους 1100). 

Η περίοδος κάλυψης θα διαρκεί από Μάιο έως και Σεπτέμβριο (επιπλέον ένας μήνας δηλαδή). Το καθημερινό ωράριο απασχόλησης των ναυαγοσωστών , από το ισχύον, 10.30 έως 17.30 , γίνεται για τους μήνες Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος 10.00 -18.00 και για τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο, 8.00 με 20.00.

Σύμφωνα δε τους υπολογισμούς του ίδιου του υπουργείου το κόστος για τους φορείς διαχείρισης, δηλαδή τους δήμους, αυξάνεται κατά 85% (!), ήτοι από 10.736.000 στα 19.908.000 ευρώ!



Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι και για την Αυτοδιοίκηση η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο σημείωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλους τους δήμους, διότι άλλες παραλίες είναι όντως πολυσύχναστες, άλλες όχι, άλλες αποφέρουν σημαντικά έσοδα στους δήμους, άλλες όχι.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των λουομένων και των πολιτών, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν και οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στα κόστη που αυτή η αλλαγή απαιτεί. Για το λόγο αυτό προτείνουμε, άμεσα, από αύριο το πρωί, να γίνει μια πιο ενδελεχής μελέτη σε σχέση με το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι παραλίες, πόσοι ναυαγοσώστες απαιτούνται, αλλά και τι έσοδα προκύπτουν από τις παραλίες αυτές, γιατί οι δήμοι εκτός από τα κόστη αυτά, που υποχρεούνται να αναλάβουν, έχουν και τα καθημερινά κόστη συντήρησης, καθαριότητας και διαχείρισης του χώρου».

Ωστόσο ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι οι δήμοι σε καμία περίπτωση δεν θα μετακυλήσουν αυτήν την υπέρογκη αύξηση του κόστους στους πολίτες και τους λουόμενους προκειμένου να καλύψουν τις απαιτητές υποχρεώσεις τους. Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντηθεί και το πώς θα καλυφθεί αυτό το κόστος, διότι οι δήμοι αδυνατούν να το επωμιστούν.

Στο θέμα της υπερβολικής αύξησης του κόστους αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος των ναυαγοσωστών, γιατί αλλάζει η διάρκεια κάλυψης, ο αριθμός ναυαγοσωστών ανά παραλία, το ωράριο απασχόλησης κλπ. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα οι δήμοι να ενισχυθούν οικονομικά. Το 40% των εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών, που εισπράττει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα πρέπει να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, πρέπει να γίνει κατηγοροποίηση των παραλιών για να μπορέσουν οι δήμοι να είναι βιώσιμοι στην παροχή των υπηρεσιών. Αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι δεν μπορεί να εισπράττεις λιγότερα και να δαπανάς περισσότερα. Στόχος είναι το νέο ΠΔ που θα έρθει να συμβάλει στην ασφάλεια, που είναι το ζητούμενο, αλλά να είναι και λειτουργικό» υπογράμμισε ο κ. Καφαντάρης.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει ακριβής υπολογισμός του κόστους ανά δήμο, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι υψηλό το οικονομικό κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι και ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «σε υψηλό επίπεδο».

Τέλος και από τα δύο μέρη συμφωνήθηκε από αύριο να αναλάβει κοινή ομάδα εργασίας ΚΕΔΕ και Υπουργείου να μελετήσει ανά δήμο τα κόστη, τι ανάγκες προκύπτουν και τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν στο προσχέδιο του ΠΔ.

Η ΚΕΔΕ την τελική της πρόταση, αφού εγκριθεί άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο θα την καταθέσει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ