Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΦΥΛΛΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΦΕΚ)

Την ιστορία του Κολινδρού, της ιστορικής και πολύ όμορφης κωμόπολης της Πιερίας...

παρουσίασε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου μέσα από παλιές εφημερίδες (Φ.Ε.Κ.), από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Οργανώθηκε από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νικόλαος Λούσης» και την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού.

Η ομιλία του κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου εντυπωσίασε και ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό με την πρωτοτυπία, το πλήθος και την ποικιλία των ιστορικών πληροφοριών για την πορεία και την εξέλιξη του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής του, μέσα από τα δημοσιεύματα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την απελευθέρωση της Μακεδονίας έως τις ημέρες μας.

Παρουσιάσθηκαν οι σημαντικότεροι σταθμοί στις διοικητικές μεταβολές της τοπικής αυτοδιοίκησης των οικισμών της περιοχής, οι ιδρύσεις σχολείων, κοινωνικών ιδρυμάτων και δημοσίων και κοινοτικών υπηρεσιών και ένα πλήθος διαταγμάτων και αποφάσεων καθοριστικών για την ανάπτυξη του τόπου, για τις καλλιέργειες, την οικονομική και εμπορική του κίνηση, για τη ζωή των κατοίκων, όπως την καθιέρωση της καλλιέργειας καπνού στη περιοχή το 1915, την ανασύσταση του Ημιγυμνασίου το 1918, την ίδρυση Τηλεγραφείου (Τ.Τ.Τ.) το 1922, την σύσταση Εμποροπανήγυρης το 1928, την εγκατάσταση εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος το 1929, την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς το 1930, την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής από το 1943 κ. ά.

Στα δημοσιεύματα αυτά αποτυπώνονται και απεικονίζονται τα προβλήματα της περιοχής και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, οι διαδοχικές πολιτικές μεταβολές στην ιστορία του τόπου και η ανάλογη και αντίστοιχη νοοτροπία της Διοίκησης κατά τις διάφορες πολιτικές και πολιτισμικές περιόδους.

Ο κ. Ι. Παπαλαζάρου τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει ανάλογο ιστορικό και πληροφοριακό υλικό για πολλά μικρά ή μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Φλώρινα, την Αριδαία, τη Σκύδρα, τη Γουμένισσα, την Αλεξάνδρεια κ.ά. που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κοινωνική, την οικονομική και πολιτιστική ιστορία τους.

Παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Ανέστης Μανώλας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αφροδίτη Κουτσομάρη, που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της, ο Πρόεδρος του Δημ. Φορέα Πολιτισμού κ. Κώστας Πλασταράς, ο τέως Δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κολινδρού κ. Θωμάς Σολοποτιάς, ο πρόεδρος του Π.Σ. "Ν. Λούσης" κ. Βασ. Τσαρτσαρής, η διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαρία Πάσχου, περιποιητικότατη οικοδέσποινα, και μεγάλος αριθμός φιλομαθών Κολινδρινών. Στον ομιλητή επιδόθηκαν προϊόντα της τοπικής Ποτοποιίας "Πλατσά" και βιβλίο για τα Λαογραφικά του Κολινδρού από τον εκπαιδευτικό κ. Κ. Βουδριά, η δε τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης έγινε με χορηγία του πρατηρίου υγρών καυσίμων Π. Χοϊλού με την κάμερα του Σάκη Χασιαπέτη.
Η εκδήλωση οφείλεται σε πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Τραούδα, Υποστρατήγου της Αστυνομίας ε.α., Κολινδρινού κατά την καταγωγή, που διαμένει και δραστηριοποιείται πολιτιστικά στα Γιαννιτσά.













Photo Hasapetis