Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Έκλεισε με επιτυχία η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2020» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Φώτια»...

με θέμα «Βυζαντινή μουσική. μελωδίες Αγγέλων», κατά τη διάρκεια των οποίων πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν ευρύ κύκλο ποικίλων εκδηλώσεων, λατρευτικών και θεολογικών, μουσικών, κινηματογραφικών, θεατρικών, επιστημονικών, με στοιχεία προβολής του πνεύματος και της πλούσιας βυζαντινής πολιτισμικής δεξαμενής.

Με ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με θέμα «Φτερουγίσματα βυζαντινής και κλασικής ανατολικής μουσικής» και οδηγό το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα», έπεσε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Φώτιος», η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2020».

Οι μουσικοί, φοιτητές και ερευνητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένωσαν τις φωνές τους με τον ήχο μουσικών οργάνων παραδοσιακής κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, ταμπούρ, γυαλί ταμπούρ, μπεντίρ, νέι, βιολί, κ.ά


Η παρουσίαση «Φτερουγίσματα βυζαντινής και κλασικής ανατολικής μουσικής» προσέφερε στο πολυπληθές κοινό την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα μουσικό ταξίδι όπου ακούστηκαν αποσπάσματα από τα κρατήματα «Η Ψαλτήρα» του Γεωργίου Πράσινου και «Η Κιννύρα» του Μανουήλ Χρυσάφη του Παλαιού, καθώς και συνθέσεις του Πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρ, του Ζαχαρία Χανεντέ, του Πετράκη (Πέτρου Πελοποννησίου) κ.ά., πλαισιωμένες από μουσικολογικά σχόλια και στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική διαδικασία αυτού του ρεπερτορίου.

Όλοι οι καλλιτέχνες με επικεφαλής την κα Μαρία Αλεξάνδρου, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. απέδωσαν εξαιρετικά, με απόλυτη πιστότητα και συνοχή, ιερά μελωδήματα και απέσπασαν τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και τραγουδιών.

Την εκδήλωσαν τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Κων/νος Γραμματικόπουλος ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Κατερίνης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.


Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε την κα Αλεξάνδρου, τους μουσικούς και τους χορωδούς για την ευγενή συμμετοχή τους στη συναυλία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα Φώτια αποτέλεσαν και φέτος σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό, έναν θεσμό εξωστρεφή και ποιοτικό, που κατάφερε να συνδυάσει την καλλιτεχνική δημιουργία με την πνευματικότητα.. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μουσική δημιουργία, που προάγει τον πολιτισμό και καλλιεργεί την αγάπη όλων για τη μουσική».

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των «Φωτίων 2020» Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πάτερ Παύλο Ντούρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τους συντελεστές που έλαβαν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις, τους εθελοντές για την έμπρακτη και ανιδιοτελή στήριξη των «Φωτίων» , τα ΜΜΕ της Πιερίας που πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός, καθώς και όλους τους θεατές που αγκάλιασαν τον καταξιωμένο αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης της Κατερίνης.