Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Αναβίωσε και φέτος ΤΟ 25ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ.

Αναβίωσε και φέτος στο Δίον Πιερίας το εικοστό πέμπτο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των γηγενών δημοτών του τόπου με την τεράστια ιστορία και τον αρχαιολογικό πλούτο, με τους καταγόμενους συνδημότες που διαβιούν όμως εκτός της ιδιαίτερης πατρίδας τους.


Το έθιμο το οποίο αναβίωσε με πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου, πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος και ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Δημήτριος Κουτσιμάνης.


Το φετινό ΑΝΤΑΜΩΜΑ ήταν αφιερωμένο στο θεσμό της οικογένειας. Για το λόγο αυτό ο π. Δημήτριος τίμησε τα νερά ζευγάρια του Δίου τα οποία την τελευταία τετραετία τέλεσαν τα ιερά μυστήρια του γάμου και της βάπτισης.


Επίσης αναμνηστική εικόνα συμβολικού χαρακτήρα, απονεμήθηκε στον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Φώτιο, για την πολυετή υποστήριξή του στις εκδηλώσεις του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ και της τοπικής Εκκλησίας γενικότερα.


Εξερχόμενοι του Ιερού Ναού όλοι οι συμμετέχοντες με επικεφαλής τον π Δημήτριο που έφερε στο χέρι του το παραδοσιακό φλάμπουρο, δείγμα της αδελφοσύνης και αγάπης των κατοίκων του Δίου, αλλά και τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και χορευτικών συγκροτημάτων αναβίωσαν το έθιμο. Τους χορούς και τα τραγούδια της Ελληνικής παράδοσης συνόδευε η προσφορά τοπικών εδεσμάτων.


Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ με ρίζες δεκαετίες πριν, τελούνταν στο ίδιο χώρο, τότε Ιερό Μονύδριο υπαγόμενο στην δικαιοδοσία της Μοναστικής Αδελφότητας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω του Θαυματουργού και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων της πάλαι ποτέ Μαλαθριάς.

Στον πανηγυρικό του λόγο ο π. Δημήτριος Κουτσιμάνης, αφού αναφέρθηκε στην επιλογή της ημέρας για την αναβίωση του εθίμου, την Κυριακή του Τριωδίου και την ημέρα της Κρίσεως, σκιαγράφησε την ταυτότητα του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:


«Αυτή την Κυριακή, την τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία, επιλέξαμε να συνασσόμαστε, δηλαδή, να συγκεντρωνόμαστε και να ανταμώνουμε εδώ στην αγκαλιά της Ενορίας μας, στην Πατρώα γη του Δίου, αποσκοπώντας στο να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και την επικοινωνία με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας. Το ιστορικό Δίον, αυτή την ημέρα, στέλνει το δικό του μήνυμα ενότητας, η τοπική μας κοινωνία που αποτελείται από τα τρία στοιχεία του Ελλαδικού κορμού, τους Βλάχους, τους Σαρακατσαναίους και τους Πόντιους, παραμένουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι, φιλόξενοι, αδελφωμένοι, μονιασμένοι και συνεχίζουμε δημιουργικά όλοι μαζί την πορεία μας, πάντα προς Δόξαν Θεού.

Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε, η Εκκλησία μας συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην ανάδειξη, τη διατήρηση και διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας. Αναμφίβολα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητα μας και θωρακίζουμε τη συνοχή μας, διαφυλάττοντας την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και κληρονομιά. Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας, είναι βέβαιο ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό προσπαθούμε να το διατηρούμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας. Ένα πατροπαράδοτο έθιμο που τυγχάνει της ευλογίας και πατρικής αγάπης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Φέτος μάλιστα, αξιωνόμαστε να εορτάζουμε το «Αργυρό Ιωβηλαίο», δηλαδή την συμπλήρωση 25 χρόνων από τη συνεχή αναβίωσή του εθίμου. Έτσι λοιπόν, με τη χάρη του Τριαδικού Θεού αναβιώνουμε το 25ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ εδώ και 25 συνεχόμενα έτη. Αναμφίβολα, η ανθρώπινη ανάγκη για ουσιαστική και αληθινή συνάντηση στη σύγχρονη κοινωνία που μαστίζεται από τόσα προβλήματα, φαίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Επιπρόσθετα, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ προσπαθεί να διδάξει και να διαφυλάξει τη δική μας νέα γένια, από το μοντέλο της ατομικιστικής κοινωνίας, που φαίνεται ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απειλεί ακόμη και τις μικρές τοπικές κοινωνίες.

Ολοκληρώντας τόνισε: «Φέτος εορτάζουμε το «Αργυρό Ιωβηλαίο» του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη συνεχή αναβίωσή του. Το φετινό επετειακό ΑΝΤΑΜΩΜΑ είναι αφιερωμένο και τιμά το πιο ζωντανό και τόσο σημαντικό κύτταρο της Ενοριακής ζωής, τον θεσμό της οικογένειας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που τιμάτε με τη παρουσία σας το φετινό Αντάμωμα, επίσης θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου στους συνεργάτες μου, στα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στις Κυρίες της Ενορίας για τον κόπο τους στον ευτρεπισμό του Ναού και την προετοιμασία των παραδοσιακών εδεσμάτων, στους κτηνοτρόφους για τη φιλότιμη και διαρκή προσφορά τους, και σε όλους όσοι συνέβαλαν για μια ακόμη χρονιά στην επιτυχή πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων.

Καλώς Ανταμώσαμε Αδελφοί μου, Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!»