Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Εις τον Άγιο Μελέτιο η πρώτη ιερά αγρυπνία και το πρώτο 40λείτουργο.

Του Παναγιώτη Μυργιώτη.

Από τα μέσα του Απριλίου 2019 άρχισε να λειτουργεί εις την πόλη της Κατερίνης ιερός ναός αφιερωμένος εις τον Άγιο Μελέτιο...

ο οποίος υπήρξε επίσκοπος της ιεράς επισκοπής Κίτρους και εμαρτύρησε επί τουρκοκρατίας. Είναι δηλαδή Νεομάρτυρας.

Προσωρινά λειτούργησε εις τον χώρο του γυμναστηρίου του 11ου δημοτικού σχολείου της πόλης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 άρχισε να λειτουργεί, προσωρινά, εις την περιοχή των εργατικών κατοικιών του εγγλέζικου δρόμου. Από την πρώτη στιγμή οι ευσεβείς κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν τον ναό, γιατί καλύπτει υπαρκτές ανάγκες των για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κατακλύζεται από ευσεβείς χριστιανούς ο χώρος κάθε φορά που τελείται Θεία Λειτουργία ή κάποια ακολουθία. Ο χώρος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την εκκλησία όλες τις ημέρες, πράγμα που δεν ήταν δυνατόν εις τον προηγούμενο χώρο. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η πραγματοποίηση του πρώτου σαρανταλείτουργου από 15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2019 με πυκνό καθημερινό εκκλησίασμα.

Η πρώτη αγρυπνία έγινε την 19η προς 20η Δεκεμβρίου με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών. Η ατμόσφαιρα ζεστή, χριστιανική, κατανυκτική, σε ανεβίβαζε σε ύψη πνευματικότητας. Θύμιζε Άγιο Όρος. Ατμόσφαιρα που μόνο η ορθοδοξία μπορεί και δημιουργεί. Ατμόσφαιρα τόσο πολύ απαραίτητη στους δύσκολους καιρούς, πνευματικά, που ζούμε.

Εις το τέλος αγρυπνίας όλοι ευχήθηκαν και ζήτησαν να γίνονται σε τακτά και πυκνά διαστήματα αγρυπνίες. Απάντηση δεν δόθηκε εκείνο το βράδυ. Το ένστικτό μου λέγει ότι θα γίνουν πολλές αγρυπνίες.


Παναγιώτης Μυργιώτης
Μαθηματικός