Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η συνέντευξη τύπου της "Πρωτοπορίας" και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας.


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στις 3/2/20 το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας "Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ" και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης.


➤Οι ομιλίες των εκπροσώπων των 2 σωματείων :


Όπως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την 10ετία 2010 – 2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%. Πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.

Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το ασφαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει Κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.

Έτσι έγινε με τους ν. 4051/12 – 4093/12 που βασικά μείωσαν τις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, κατήργησαν την 13η και 14η σύνταξη κλπ.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατήργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις κυρίως στις Επικουρικές.

Η ΝΔ το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατήργησε αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του 4051/12 και 4093/12, καθώς και του 4387/16.

Με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στην Βουλή, Καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Συνεχίζει την στρατηγική της Ευρ. Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο «κόστος» στην κοινωνική ασφάλιση. Προχωρά στην δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ) προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.

Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με το πιο επιθετικό τρόπο.

Με ψέματα και μισές αλήθειες πάει να κρύψει ότι όλες οι αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις που μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί, ισχύουν στο ακέραιο και εφαρμόζονται.

Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου με τις οποίες τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 80% που αρχικά υπολογίζονταν, έπεσαν στο 37% διατηρούνται. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα προκύψουν αυξήσεις σε μια μερίδα συνταξιούχων γιατί σκοπεύει αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 37% να τα ανεβάσει λίγο. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε μια νέα μείωση στους νέους συνταξιούχους. Ένα παράδειγμα: για έναν συνταξιούχο που βγήκε σε σύνταξη πριν το έτος 2019 ο επανυπολογισμός της σύνταξής του έγινε με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και προέκυψε προσωπική διαφορά 200 ευρώ αυτή η διαφορά δεν του αφαιρέθηκε από την σύνταξή του. Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει νέο επανυπολογισμό με λίγο αυξημένο το ποσοστό αναπλήρωσης με αυτό τον τρόπο η μείωση δεν θα είναι 200 ευρώ αλλά 130 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα. Για το συνταξιούχο πριν το έτος 2019 η προσωπική του διαφορά θα είναι 130 Ευρώ, δεν θα του αφαιρεθεί αλλά κάθε θετική μεταβολή θα συμψηφίζεται. Για τον νέο μετά το έτος 2019 έχοντας τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτόν που βγήκε πριν το έτος 2019 θα γίνει μείωση κατά 130 Ευρώ στην σύνταξή του. Τι του λέει η κυβέρνηση; Θα έχει αύξηση γιατί, πριν θα σου αφαιρούταν 200 Ευρώ, ενώ εγώ θα σου αφαιρέσω 130 δηλαδή θα έχεις αύξηση από την προηγούμενη περικοπή.

Για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η προσωπική διαφορά είναι πολλαπλάσια από τους άλλους συνταξιούχους. Γι’ αυτό η όποια αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης μετά τα 30 ή 33 χρόνια ασφάλισης δεν θα επιφέρει σε κανέναν συνταξιούχο του ΟΑΕΕ ούτε 1 ευρώ αύξηση, άρα ούτε και αναδρομικά.

Στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση λέει ό,τι θα κάνει διόρθωση στην παράνομη παρακράτηση που έχει γίνει αλλά τα αναδρομικά που προκύπτουν δεν θα δοθούν από τον Μάη του 2016 αλλά από τον Οκτώβρη του 2019.

Παραπλανεί τους συνταξιούχους ότι θα τους δικαιώσει εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμη ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020, συνεπικουρούμενοι από τους μεγαλοδικηγόρους και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές του «Δικτύου», της ΑΓΣΣΕ, μερίδας ΜΜΕ.

Παλεύουμε και Διεκδικούμε :

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

Να πληρώσουν το Κράτος κι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.

Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.

Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

Επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε διαρκεί αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοιν. Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών καταργούν τον Κοινωνικό Χαρακτήρα απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους. Μετατρέπουν την Κοιν. Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με απαλλαγή του Κράτους από την ευθύνη για την εγγύηση του συνόλου των συντάξεων, παρά μόνο του επιδόματος πτωχοκομείου, της λεγόμενης εθνικής σύνταξης. Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου.

----------------

Σε σχέση με το ασφαλιστικό και την Κυριακάτικη Αργία


Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην προσπάθειά της να θωρακίσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, επιδιώκει την ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και τη μετατροπή του σε ατομική υπόθεση. Στην ουσία διατηρεί το νόμο Κατρούγκαλου και τον διορθώνει σε σημεία έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός σε ορισμένα σημεία νομικής φύσης και στις όποιες αμφισβητήσεις είχαν προκύψει, ακόμα και με τις προσφυγές που είχαν γίνει στα δικαστήρια. Ταυτόχρονα ανοίγει πλήρως ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Συνεπώς δίκαια μπορούμε να τον ονομάσουμε νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση, αφού παραμένουν όλες οι ανατροπές του προηγούμενου νόμου. Θα ισχύουν όλες οι περικοπές των συντάξεων, των επικουρικών, και των εφάπαξ από το 2010 και μετά.

Σε ότι έχει να κάνει με τους νέους εργαζόμενους, αυτοί που θα ξεπερνάνε τα 9000 ένσημα με τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν, με την εποχικότητα, την υποαπασχόληση και την ανεργία, θα είναι πάρα πολύ λίγοι. Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο στο επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία θα ακολουθήσει και δεύτερος νόμος μέσα στο 2020, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Άρα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οτι το περιβόητο "νέο Ασφαλιστικό" της ΝΔ είναι παλιό και δοκιμασμένο. Το σύστημα των "τριών πυλώνων" είναι η μετατροπή της ασφάλισης σε "ατομική υπόθεση".

Το ασφαλιστικό όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τη σύνταξη, όπως ίσως πολλοί θεωρούν. Έχει να κάνει με όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη. Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, το φάρμακό, το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας, η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες, για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Εμείς λοιπόν, θεωρούμε κάτι παραπάνω από αναγκαίο η ασφάλιση να έχει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, πέρα από την όποια μορφή εμπορευματοποίησής της, χωρίς καμία εμπλοκή της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της πάλης για να εμποδίσουν την ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση. Να γίνει κάθε χώρος δουλειάς ορμητήριο αγώνων που θα ξεδιπλωθούν όλο το επόμενο διάστημα για ένα ασφαλιστικό σύστημα που η ευθύνη του θα βαραίνει αποκλειστικά το κράτος και τους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε βαρύ τίμημα με την κρίση τους. Είδαμε τους μισθούς μας να μειώνονται, η μισοδουλειά με τα μειωμένα ωράρια και την εποχικότητα χτυπάει κόκκινο, η μαύρη εργασία και εντατικοποίηση μας έχουν τσακίσει. Τώρα με την ανάπτυξη πάλι εμείς είμαστε που καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο.

Για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Ζήτημα αιχμής για εμάς που έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις είναι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Πρόκειται για πάγια αξίωση του κεφαλαίου που υλοποιείται με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και αφού προηγήθηκαν νόμοι και τροπολογίες που απελευθερώνανε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το 2013, το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, το 2015, ουσιαστικά έβαζε μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας. Στην Πιερία και στην Πρέβεζα, η επιχείρηση jumbo είναι που φαίνεται να αξιοποιεί αυτούς τους αντεργατικούς νόμους και να αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλες τις Κυριακές του έτους. Το ΣΙΥΝΠ ήδη έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας και περιοδείες στο χώρο, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για το πώς οργανωμένα και συλλογικά θα πρέπει να αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές που τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα στην ανάπαυση.

Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουνε και έτσι οφείλουν να απαντήσουν σε αυτούς που τσακίζουν τη ζωή τους. Με οργάνωση και αγώνα, μέσα από τα σωματεία, να αντιπαλέψουν τόσο το λεγόμενο νέο ασφαλιστικό, όσο και όλους εκείνους τους νόμους που έρχονται για να θωρακίσουν τα κέρδη και την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη κάνουν μαύρη τη ζωή τους. Η απογοήτευση και το τίποτα δεν αλλάζει να δώσουν τη θέση τους στη μαχητικότητα και τη διεκδίκηση. Η ατομικότητα να γίνει συλλογικότητα και από καλύτερη θέση να δώσουμε τη μάχη και να υψώσουμε τείχος αντίστασης σε όλους αυτούς που καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας σε ένα μέλλον όπου θα εντείνεται όλο και περισσότερο η εκμετάλλευση μας από μια χούφτα παράσιτα. Αυτό μόνο φοβούνται. Την οργάνωση των εργαζομένων. Και η αλήθεια είναι πως τη βλέπουνε να έρχεται γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους.

Η ΝΔ, έχοντας στη φαρέτρα της πλούσια αντεργατική παρακαταθήκη, ήρθε να επιβεβαιώσει τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, κλπ, πως αυτήν μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Από τους πρώτους κιόλας μήνες έφερε νομοσχέδιο που όχι μόνο παγώνει μισθούς και ορίζει τον υπουργό εργασίας ως άρχοντα ο οποίος θα καθορίζει το ύψος των μισθών σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα θέλοντας να έχει τον πλήρη έλεγχο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, φακελώνει τα συνδικάτα. Δηλαδή επιβάλει στα σωματεία να διατηρούν ηλεκτρονικό μητρώο μελών σε πλατφόρμα του υπουργείου εργασίας, και το πιο «δημοκρατικό» είναι οτι σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ακόμα για τη λήψη απόφασης των σωματείων για απεργία. Τώρα ετοιμάζεται να φέρει και νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές λοιπόν, πως όσο περισσότερο εντείνεται η εκμετάλλευση, όσο πιο σκληρά μέτρα παίρνονται για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά, τόσο πιο πολύ τα αφεντικά με τις κυβερνήσεις τους θα παίρνουν τα μέτρα τους για να περιορίσουν τις αντιδράσεις.

Σε σχέση με τους εργατοπατέρες του ΕΚ Κατερίνης

Με κάθε τρόπο, και από αυτό το βήμα που μας δίνεται σήμερα, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της περιοχής μας και τους καλούμε να πάρουμε μαζί την κατάσταση στα χέρια μας. Να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες του εργατοπατερισμού, της συνδικαλιστικής μαφίας, όπως σωστά χαρακτηρίστηκε η πλειοψηφία τόσο στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ, όσο και στη διοίκηση του ΕΚΚ.

Είναι όλη αυτή η γνωστή παρέα που έβαλε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να περάσει αθόρυβα μέσα στους χώρους δουλειάς, κάθε αντεργατική ανατροπή. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μέσα στη νύχτα την ανανέωση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή το πάγωμα των μισθών. Επίσης έχουμε και νέα επεισόδια από τους εργατοπατέρες του ΕΚ Κατερίνης, της διοίκησης που εκλέχτηκε μέσα από τα υπόγεια πάρκινγκ του Δήμου για να συνεχίσει το βρώμικο ρόλο της.

Εδώ και ένα χρόνο μετά την εκλογή της συνεχίζει να λειτουργεί το ΕΚΚ ως ένα κλειστό κλαμπ κάποιων δήθεν συνδικαλιστών και ταυτόχρονα προσπαθεί να εμποδίσει τη λειτουργία των ταξικών σωματείων, άλλων εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα:

· Όλη αυτή τη περίοδο δεν μας διαθέτει ποτέ για κανέναν λόγο χώρο μέσα στο ΕΚΚ. Δεν απαντάει ποτέ σε αιτήματα που της θέτουμε υπ’ όψιν και αφορούν σε διάφορα ζητήματα, όπως το να γίνουν ανοιχτές συνεδριάσεις με αιχμή τα προβλήματα που μας απασχολούν. Για παράδειγμα δεν απάντησε ποτέ σε γραπτό αίτημα που κάναμε για διάθεση χώρου για την πραγματοποίηση σύσκεψης σωματείων και εργαζομένων για την οργάνωση του αγώνα μας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά μόνο μας απάντησε προφορικά ότι η αίθουσα ΓΣ είναι κλεισμένη από άλλα σωματεία έως το τέλος του Φλεβάρη.. Μετά από επιμονή του Συνδικάτου μας αλλά και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, τελικά έγινε η σύσκεψη την περασμένη Τρίτη στο φουαγιέ του ΕΚ, εφόσον όλοι οι υπόλοιποι χώροι ήταν κλειδωμένοι. Και φυσικά αποκαλύφθηκε στα μάτια των εργαζομένων το ψέμα τους περί «κλεισμένης» αίθουσας, αφού δεν εμφανίστηκε ποτέ κανένα άλλο σωματείο. Στη συνέχεια η διοίκηση προχώρησε με το έτσι θέλω σε αλλαγή κλειδαριάς στα γραφεία του σωματείου συνταξιούχων.

· Συνεχίζει να μην δέχεται τις συνδρομές του Συνδικάτου Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, στην προσπάθειά της να μας αποκλείσει ακόμα και με αυτόν τον τρόπο.

· Στην προχθεσινή συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΚ, μια διαδικασία που γίνεται μια φορά το χρόνο και θα ήταν λογικό να είναι ανοιχτή σε όλους τους εργαζομένους, δεν δέχτηκε να συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι μας έστω ως παρατηρητές. Αντίθετα προχώρησαν, η πρόεδρος και ορισμένα μέλη της διοίκησης σε φραστικές επιθέσεις και προκλήσεις.

· Τέλος έχουν επιδοθεί σε μια βιομηχανία μηνύσεων (πάνω από 30), που αφορούν 15 εργαζόμενους του νομού, γιατί εκτός από την αστυνομία θέλουν να κατοχυρώσουν την πλειοψηφία τους και στα δικαστήρια ή ελπίζουν ότι έτσι θα γονατίσουν τους εργαζομένους που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις απειλές τους.

Έχουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα και κάποιες σκέψεις, για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο του νομού μας:

Από που αντλεί το δικαίωμα μια διοίκηση που εκλέχτηκε με την παρουσία αστυνομίας και στα σκοτάδια του πάρκινγκ να ορίζει πότε ένα σωματείο ή και μια ομάδα εργαζόμενων θα χρησιμοποιεί τις αίθουσες του ΕΚΚ; Είναι ιδιωτικός τους χώρος; Τον έχουν κληρονομήσει από κάπου;

Τι φοβάται άραγε αυτή η διοίκηση και δεν θέλει το διάλογο ή και την αντιπαράθεση μέσα στο ΕΚΚ και προχωρεί στην ουσία στον αποκλεισμό της λειτουργίας σωματείων, συνδικαλιστών ορίζοντας όπως μας είπαν ‘ποιες μέρες και ώρες θα έρχεστε’;

Έχουν τεράστιες ευθύνες για την μετατροπή εργατικών κέντρων και συνδικάτων σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς εξυπηρέτησης των εργοδοτών. Με την στάση τους καλλιεργούν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.

Πώς να σηκώσει το κεφάλι του ο εργαζόμενος στο jumpo ή στα υπόλοιπα σύγχρονα κάτεργα όταν βλέπει ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει δώσει τα ρέστα του;

Δεν τους είδε ποτέ κανένας να αναδεικνύουν κάποιο πρόβλημα εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, στην πύλη κάποιου εργοστασίου. Δεν μπήκανε ποτέ μπροστά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να διοργανώνουν σεμινάρια ανακύκλωσης της ανεργίας, παρέα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το υπουργείο και να μπαίνουν σε κοινωνικούς διαλόγους.

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα λοιπόν πως όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κίνημα, αλλά είναι και το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Έχουν βάλει στόχο να πετάξουν έξω από το ΕΚΚ όποιο σωματείο παλεύει αυτήν την αντεργατική πολιτική, όποιο σωματείο προσπαθεί να συσπειρώσει εργαζόμενους στη γραμμή σύγκρουσης με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ.

Αντί το ΕΚ να λειτουργεί ως δεύτερο σπίτι όλων των εργαζομένων, αυτοί έχουν όλες τις πόρτες κλειδωμένες, αλλάζουν κλειδαριές νύχτα για να μην έχουν πρόσβαση τα σωματεία, απαγορεύουν σε σωματεία να αναπτύξουν δράση μέσα στο χώρο. Τους ενοχλεί που υπάρχουν σωματεία ζωντανά που λειτουργούν με συλλογικές διαδικασίες, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συζητήσεις. Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση που οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, που η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων είναι άκρως απαραίτητη, αυτοί προσπαθούν να την εμποδίσουν.

Για τα ταξικά συνδικάτα, για τους αγωνιστές συνδικαλιστές, που βρίσκονται κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς, στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων, οι διώξεις και οι επιθέσεις από τους λακέδες των εργοδοτών είναι μια επιβεβαίωση ότι σωστά βαδίζουμε. Για τους εργαζόμενους, που δέχονται καθημερινά την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας, τα νέα αυτά επεισόδια σήψης και κατάντιας του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού, πρέπει να γίνουν κριτήριο. Να γίνουν πείρα και οδηγός.

Για να γίνουν τα συνδικάτα ζωντανά όργανα οργάνωσης και αγώνα των εργατών και όχι “τσιφλίκια” των καρεκλοκένταυρων ανθρώπων των αφεντικών. Για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για να μπει φρένο στις αντεργατικές πολιτικές και την επίθεση της εργοδοσίας.

Κλείνοντας δίνουμε μια υπόσχεση στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα στους καρεκλοκένταυρους του ΕΚΚ. Όσο υπάρχουν οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα, όσο υπάρχει το ΣΙΥΝΠ και οι συνδικαλιστές που πορεύονται με το ΠΑΜΕ, θα δίνουμε αταλάντευτα τη μάχη καθημερινά, εργοστάσιο το εργοστάσιο, κατάστημα το κατάστημα για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια σε όλους αυτούς που από τη μια μας κλέβουν τη ζωή, το σήμερα και το αύριο και από την άλλη θέλουν να μας κρατήσουν φιμωμένους στην άκρη. Δεν λυγίζουμε. Συνεχίζουμε, με επόμενο σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη βουλή το νέο νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό. Σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύνουμε κάλεσμα και σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, παρά τις δεύτερες σκέψεις που ίσως κάνει, να προχωρήσουμε μαζί διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τα ζωντανά σωματεία να παραμερίσουν τα καλά παιδιά της εργοδοσίας (που ανατριχιάζουν μόλις ακούνε συλλογικές διαδικασίες) και να προετοιμάσουν συσκέψεις, συνελεύσεις, πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων έτσι ώστε να παρθούν ακόμα περισσότερες απεργιακές αποφάσεις.