Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης : ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στα social media και έντυπο τύπο, που κάνουν λόγο για εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων από κυνηγούς, ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

Η παρουσία αδέσποτων σκυλιών στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της ισχύουσας και μάλιστα σχετικά πρόσφατης νομοθεσίας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, στη χώρα μας δια νόμου, (4039/2012 και 4235/2014), όχι μόνο επιτρέπεται η παρουσία αδέσποτων σκυλιών στις πόλεις, αλλά οι αστικοί ιστοί θεωρούνται και επίσημα ο βιότοπος τους.

Η οικονομική κρίση, ενίσχυσε τους πληθυσμούς αδέσποτων σκύλων στις πόλεις, με δεδομένο πως υπάρχουν πλέον συμπολίτες μας που δε μπορούν να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους τα προς το ζειν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται περισσότερα σκυλιά από τους ιδιοκτήτες τους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Παλαιότερα, ειδικά στα χωριά, τα σκυλιά είτε ποιμενικά είτε κυνηγόσκυλα, ζούσαν και αναπαραγόνταν μάλλον ελεύθερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανέκαθεν ένα μέρος του πληθυσμού των αδέσποτων με «κυνηγετικό DNA».

Δε μπορούμε να αποκλείσουμε την εγκατάλειψη κυνηγόσκυλων από κάποιον κυνηγό, όσο και αν την καταδικάζουμε και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την πρακτική. Το φαινόμενο αυτό ωστόσο, δε μπορεί παρά να εντάσσεται στο γενικό κανόνα και σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει συχνά ή ακόμη και καθημερινά όπως ψευδώς και συκοφαντικά ορισμένοι διαδίδουν στο διαδίκτυο.

Βλέπουμε λοιπόν πως μία μερίδα συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται και σχετικοί με το αντικείμενο, να αγνοούν επιδεικτικά και προκλητικά την παραπάνω πραγματικότητα και να γενικεύουν με κάθε ευκαιρία μεμονωμένα περιστατικά εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων, χωρίς μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις το εγκαταλελειμμένο σκυλί να ανήκει πραγματικά σε κυνηγετική ράτσα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης σκύλου δεν επιθυμεί ή δε μπορεί να συντηρήσει τον τετράποδο φίλο του, εφόσον το σκυλί έχει σήμανση (τσιπ) και ενημερωμένο βιβλιάριο, μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο και να το παραδώσει εκεί χωρίς κανένα κόστος για τον ίδιο. Καλούμε όλους τους κυνηγούς, κατόχους κυνηγετικών σκύλων, σε περίπτωση που δε μπορούν ή δε θέλουν πλέον να συντηρήσουν το σκύλο τους να τηρούν την παραπάνω νόμιμη διαδικασία, επί της οποίας μπορούνε να απευθύνονται και σε εμάς, εφόσον επιθυμούν πιο λεπτομερή ενημέρωση.

Καλούμε επίσης τους συμπολίτες μας, που από άγνοια ή εμπάθεια, επιτίθενται συστηματικά, ψευδώς, συκοφαντικά και δυσφημιστικά στους κυνηγούς για εγκατάλειψη των κυνηγόσκυλων στο διαδίκτυο ή αλλού, παρουσιάζοντας το θέμα ως «καθημερινή μάστιγα», να περιοριστούν σε γεγονότα και όχι αυθαίρετες ερμηνείες της πραγματικότητας. Να αφήσουν κατά μέρος την εμπάθεια που τρέφουν για τους δικούς τους λόγους απέναντί μας, παρά το γεγονός πως ουδέποτε τους έχουμε βλάψει και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα και την ευζωία τους, να επιλέξουν τη συνεργασία και την κατανόηση, αντί των αυθαίρετων αφορισμών και της στοχοποίησης των κυνηγών, αλλά και κάθε άλλης κοινωνικής ομάδας που εμπλέκεται στο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων.

Οι κυνηγοί, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κάθε φορέα, θεσμικό και μη, στα πλαίσια υποστήριξης των Δήμων στο δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε καθώς επίσης και στα πλαίσια της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τόσο των πολιτών όσο και των τετράποδων φίλων μας μέσα στους αστικούς ιστούς. Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης,



Ο Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας 
Πλατής Απόστολος Γαλανόπουλος Δημήτριος