Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στα νηπιαγωγεία, στα 26...

Χωρίς να υπολογίζει η κυβέρνηση, τις ακατάλληλες και μικρές αίθουσες-κλουβιά και ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον χειμώνα που μας έρχεται με την εξάπλωση ή όχι του ιού, προχωράει στην αύξηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία στα 26 παιδιά ανά τάξη, χωρίς φυσικά να αυξάνει τις θέσεις νηπιαγωγών!


Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται ο ρόλος του νηπιαγωγείου. Από παιδαγωγικός μετατρέπεται καθαρά και μόνο σε έναν χώρο φύλαξης των παιδιών...


Αντί να έχουμε μείωση μαθητών-τριων, η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο!


Το μέτρο αυτό έχει και σοβαρές συνέπειες και στις τάξεις των Δημοτικών σχολείων. 

Χαρακτηριστικό σχόλιο στην διαβούλευση: "Το ελάχιστο όριο των 20 μαθητών για την συγκρότηση τμήματος στα 7/θεσια και πάνω είναι απαράδεκτο. Δεν γίνεται σε μία στιγμή να αλλάζει το όριο από 12 σε 20. Θα δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στους μαθητές, τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς, την τοπική κοινωνία. Θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο χιλιάδων τμημάτων που δεν θα συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο.Αν για παράδειγμα ένα δημοτικό έχει στην φετινή Ε’ τάξη 2 τμήματα με 18 και 17 μαθητές αντίστοιχα, του χρόνου δεν θα μπορεί να συμπληρώσει 2ο τμήμα στην ΣΤ΄. Θα πρέπει ή να πάρει 5 μαθητές από γειτονικό δημοτικό, κάτι που θα συνεπάγεται το κλείσιμο της ΣΤ΄ του γειτονικού, ή να φτιάξει ένα τμήμα με 24-25 παιδιά και τα υπόλοιπα 10 να τα διώξει σε άλλο μεγαλύτερο δημοτικό
Ακόμα χειρότερα αν έρθουν 17-18 παιδιά από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό δεν θα μπορεί να δημιουργήσει τμήμα Α΄ τάξης.

Όλο αυτό συνεπάγεται τεράστια αναστάτωση για τους μαθητές και τις οικογένειες τους, που θα αναγκαστούν από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουν συμμαθητές και φίλους που ήταν μαζί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής, να αναγκαστούν να μεταφέρονται με λεωφορεία σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικία τους, να στριμώχνονται σε αίθουσες με 25-26 μαθητές, να έχουν νέους δασκάλους που δεν έχουν συναντήσει μέχρι τότε

Αλλά το χειρότερο είναι ότι αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει σε ανακατανομή και δραματική μείωση των οργανικών των εκπαιδευτικών. Θα οδηγήσει στην ανεργία και στην εξαθλίωση τεράστιο αριθμό εκπαιδευτικών και κυρίως αναπληρωτών που στήριξαν τόσα χρόνια την εκπαίδευση σε πολύ δύσκολες στιγμές γυρίζοντας όλη την Ελλάδα με μία βαλίτσα στο χέρι, και τώρα θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι αφού οι θέσεις θα μειωθούν δραματικά.

Σας παρακαλώ θερμά να αποσύρετε το ελάχιστο όριο των 20 μαθητών στα 7/θμια και πάνω. Όταν σε όλη την Ευρώπη ισχύουν αναλογίες όπως 13-14-15 μαθητές ανα εκπαιδευτικό δεν γίνεται εμείς να μιλάμε για 24-26 και ελάχιστο όριο 20. Το όριο να μείνει στο 12 όπως είναι ή στην χειρότερη να φτάσει μέχρι το 14."


➤ Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου:

Άρθρο 49 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


  • Η παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017 (A΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄ 112), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16).»
  • Η περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «δ) Στην περίπτωσηκατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση τμημάτων στο πλαίσιο των ορίων της παρ. 2, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί σχετικού αιτήματος του Προϊσταμένου σχολικής μονάδας ιδρύεται επιπλέον τμήμα, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων-προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμει τα νήπια-προνήπια από τον πίνακα στα όμορα νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των νηπιαγωγείων από τη διεύθυνση κατοικίας των προνηπίων-νηπίων που έχει δηλωθεί. Τα προνήπια-νήπια που είναι αδέλφια ή είναι αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες για τα νηπιαγωγεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Ιουνίου εκάστου έτους.».
  • Η παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα.»
  • Η περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «δ) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση τμημάτων στο πλαίσιο των ορίων της παρ. 2, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης , κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί σχετικού αιτήματος του Διευθυντή της σχολικής μονάδας ιδρύεται επιπλέον τμήμα, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των μαθητών που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του δημοτικού σχολείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων δημοτικών σχολείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατανέμει τους μαθητές από τον πίνακα στα όμορα δημοτικά σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των σχολείων από τη διεύθυνση κατοικίας των μαθητών που έχει δηλωθεί. Οι μαθητές που είναι αδέλφια ή έχουν αδέλφια που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες για τα σχολεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Ιουνίου εκάστου έτους.»

  • Η ισχύς των παρ. 1 έως 4 αρχίζει για την πρώτη εγγραφή προνηπίων ή νηπίων στο νηπιαγωγείο και για την εγγραφή στην πρώτη τάξη του δημοτικού από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής.
  • Το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς και η κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο, σε όλους τους τύπους σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ολοήμερα προγράμματά τους, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός μαθητών στα γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των αριθμητικών αυτών ορίων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Το σχέδιο νόμου στην διαβούλευση: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5084&cpage=1#comments