Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΣΕΠΕ Πιερίας - ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συναδέλφισσες/οι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας έδωσαν στη δημοσιότητα το περιβόητο πολυνομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με πρόθεση να το ψηφίσουν στις αρχές Μαΐου!

Η κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας, αποτελεί μια πρωτοφανή πράξη πολιτικού αμοραλισμού της κυβέρνησης.

Μέσα στην κρίση με τα σχολεία κλειστά (πάγια τακτική κάθε ηγεσίας υπουργείου – δεν ξεχνάμε το προσοντολόγιο Γαβρόγλου την περίοδο των Χριστουγέννων), με τις απαγορεύσεις - περιορισμούς κυκλοφορίας, την αναστολή πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε πλήρη ισχύ, με τους εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιεί αυτές τις συνθήκες ως ευκαιρία για να υλοποιήσει, σαν τον κλέφτη, τα αντιεκπαιδευτικά της σχέδια.


Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  1. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, εσωτερική και εξωτερική, από το Σεπτέμβριο του 2020 και ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβριο του 2021. Δηλαδή, επαναφορά του επιθεωρητισμού με έμφαση στην κατηγοριοποίηση - ανταγωνισμό των σχολικών μονάδων και την ατομική αξιολόγηση - χειραγώγηση - κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών.
  2. Νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και νέες θεματικές στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση (έμφαση στις δεξιότητες και όχι στη γνώση)
  3. Αμφισβήτηση του παιδαγωγικού ρόλου του νηπιαγωγείου με την κατάτμηση του προγράμματος μέσω της εισαγωγής θεματικών ενοτήτων (Αγγλικά, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή).
  4. Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
  5. Μετατροπή του Λυκείου και του Γυμνασίου σε εξεταστικό κέντρο και ένταση των ταξικών φραγμών, με την αύξηση του μέσου όρου προαγωγής - απόλυσης, με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στο αυταρχικό σχολικό πλαίσιο (αποβολές, διαγωγή, κλπ.). Με δυο λόγια: Σχολείο για όποιον αντέχει οικονομικά, μορφωτικά, ψυχολογικά.
  6. Μείωση του αριθμού των εισακτέων και των μετεγγραφών στα ΑΕΙ, ενώ ιδρύονται ξενόγλωσσα τμήματα με δίδακτρα κλπ.

Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός κόσμος δίνει αγώνα να κρατήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε να επιχειρεί να κλείσει σχολεία, να μειώσει τμήματα, άρα να μην κάνει διορισμούς και προσλήψεις, να δημιουργήσει μια δεξαμενή υπεράριθμων εκπαιδευτικών για να μπορεί να καλύπτει κενά με μετακινήσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ που σε μια περίοδο που πρακτικά είναι αδύνατο να ακουστεί ο εκπαιδευτικός και κοινωνικός αντίλογος από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία και την καλούμε να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα απόφαση για κινητοποιήσεις και να κηρύξει απεργία-αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία.

Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης.


Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Για τον ΣΕΠΕ Πιερίας
Ο Πρόεδρος 
Θανάσης Κοντοφάκας