Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Ομοσπονδία σχολικών κυλικείων: «Είμαστε σε απόγνωση»

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας έστειλε η Ομοσπονδία σχολικών κυλικείων με την οποία περιγράφει την οικονομική κατάρρευση των μελών της...

και τις δυσκολίες να ανταπεξέλθουν οι οικογένειες τους λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.➤ Η επιστολή:


Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Σήμερα το απόγευμα παρακολουθήσαμε με προσοχή τις αποφάσεις σας για το πλάνο της Κυβέρνησης που αφορά το άνοιγμα των σχολείων και ταυτόχρονα την ρητή απαγόρευση λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. 

Τα σχολικά κυλικεία εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων που, στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων, ανέστειλαν τη λειτουργία τους και είναι πλέον βέβαιο ότι το φετινό σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο ανεξαιρέτως των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων.

Πρώτα από όλα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο σύμφωνα με τον οποίο τέθηκε με μια απλή φράση σε αναστολή λειτουργίας το Σχολικό Κυλικείο, ένας φορέας ένα επάγγελμα από τα λίγα που τηρούν απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας αλλά και λειτουργούν αυστηρά με διαδικασία HACCP στην παροχή υπηρεσιών και όλα τα διατιθέμενα προϊόντα στους μαθητές.

Δεύτερον και σημαντικότερο θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας πώς ένας κλάδος επαγγελματιών (περίπου 10.000 κυλικεία με 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους σε αυτά που αναλογικά όλο αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους) και ενώ θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, βάση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, αλλά και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, για να είναι βιώσιμη η ¨επιχείρηση¨, έχοντας τελικά δουλέψει μόνον 70-80 ημέρες, θα εξυπηρετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και πως θα βιοπορισθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους; 

Από τη στιγμή που από την μια μέρα στην άλλη αναπάντεχα και με Κρατική Εντολή (από τις 10 Μαρτίου) ανέστειλαν την λειτουργία τους τα Σχολικά κυλικεία με άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν, με ποιο τρόπο θεωρείται πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Σημειώνουμε πως οι συνάδελφοι μισθωτές των σχολικών κυλικείων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βίωσαν όλα τα επαγγέλματα, στάθηκαν βράχοι δίπλα στα παιδιά μας. Κρατήσαμε υψηλά το επίπεδο ποιότητας, θεσμοθετήσαμε την συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών μας, ώστε να είναι πιστοποιημένες πλέον οι υπηρεσίες που προσφέρουμε υπακούοντας πάντα πιστά σε όλες τις κείμενες νομοθεσίες που διέπουν το επάγγελμα μας ,λειτουργώντας και συμβουλευτικά πολλές φορές προς τα παιδιά που θεωρούμε και δικά μας παιδιά μιας και μας τα εμπιστεύονται οι γονείς τους.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ θέλουμε ειλικρινά, με το αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει να κατανοήσετε την απόγνωση μας και να μας καθορίσετε τι μέλλει γενέσθαι, στο βαθμό που μπορείτε να προβλέψετε και ποιο θα είναι το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον των μισθωτών σχολικών κυλικείων και των οικογενειών τους;

Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα ανταπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοι μας και οι οικογένειες μας αυτή τη στιγμή. 

Καθημερινά επικοινωνούν με την Ομοσπονδία αλλά και τα κατά τόπους Σωματεία ανά την Επικράτεια, μέλη μας με έκδηλη ανησυχία μιας και δεν διαφαίνεται κάτι ακόμη και μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά σε όλες αυτές τις οικογένειες παρά μόνο έξοδα και λογαριασμοί, και πλέον σας γνωστοποιούμε την αδυναμία να μπορέσουν έστω να βιοποριστούν με τις οικογένειες τους. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα σε πόσους μήνες και πότε θα ξανά λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Παρακαλούμε να αφουγκραστείτε τα προβλήματα μας που γιγαντώνονται και πλέον είναι δυσβάσταχτα για εμάς τους απλούς καθημερινούς πολίτες που παλεύουν ούτως η άλλως τα τελευταία χρόνια με πολλά προβλήματα να σταθούν όρθιοι.

Ζητούμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που είναι πρωτοφανής στα χρονικά, ώστε να μας ενημερώσετε για τον προγραμματισμό σας αλλά και το μέλλον του κλάδου μας, καθώς όλοι αναμένουν τις δικές σας αποφάσεις που θα κρίνουν, ειλικρινά, την διαβίωση τους

Ως Ομοσπονδία και εκπροσωπώντας χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν στερηθεί της εργασίας τους και κάθε οικονομικού τους πόρου, είμαστε βέβαιοι ότι θα ενσκήψετε µε αμεσότητα και κατανόηση στα οξύτατα προβλήματα των µελών µας. Αναμένουμε άμεσα την συνάντηση μαζί σας καθώς επείγει όπως αντιλαμβάνεστε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω.