Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Πανό Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Δημαρχείο Κατερίνης

«19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο γιγαντιαίων διαστάσεων πανό...

που, από το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, αναρτήθηκε από τον Δήμο Κατερίνης, στην πρόσοψη του Δημαρχείου.

Παράλληλα, σε μήνυμά του ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στη συμβολική αυτή ενέργεια Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας τονίζει:

«Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν συνιστά απλά μία ανάμνηση αχνή, ένα αγιοκέρι, για τους 353000 Ποντίους αδελφούς μας - τραγικά θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας.

Θέτει πρωτίστως στο επίκεντρο την επιτακτική ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος και αναγνώρισης της μαρτυρικής αυτής θυσίας των αδελφών μας, που σφαγιάσθηκαν στις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες. Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή, η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, είναι απαραίτητη και διδάσκει επαρκώς, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, ενώ συνιστούν στοιχείο βαθύτατης και αναγκαίας αυτογνωσίας.

Στο Δήμο μας, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, εκδηλώνοντας το σεβασμό μας, συμμετέχουμε στις επετειακές εκδηλώσεις και τιμούμε την Ιερή Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Ενός λαού με δύναμη ψυχής που μεταλαμπάδευσε τόσο στην Κατερίνη, όσο και στον ελλαδικό χώρο ευρύτερα, κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες».