Μας υπενθυμίζει πως κάθε αναπτυξιακή πολιτική για όλο τον πλανήτη και για την Ελλάδα πρέπει να είναι αναπόσπαστα συνδεόμενη με το σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Το Ελληνικό περιβάλλον έχει μία αξεπέραστη μοναδικότητα. Είμαστε προνομιούχοι κληρονόμοι του και απαιτείται να αποδειχθούμε άξιοι θεματοφύλακές του για να το μεταβιβάσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές. Η σχέση μας μαζί του επείγει να αναπροσαρμοστεί. Πρέπει να δοθεί ένα τέρμα στην ανεξέλεγκτη υπερεκμετάλλευσή του. Ειδικά στην εποχή μας που η κλιματική αλλαγή το καθιστά ακόμη πιο ευάλωτο. Είμαι πεπεισμένος πως όλοι μας κρύβουμε μία βαθιά ευαισθησία για τη φύση και ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη για τον εθνικό μας φυσικό πλούτο. Εμείς οι Πιεριείς άλλωστε ζούμε σε έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που παντρεύει βουνό και θάλασσα, δένει σε απόλυτη αρμονία την ακτογραμμή του νομού με τον ασύγκριτο Όλυμπο, τα μοναδικά Πιέρια και τους λοιπούς ορεινούς όγκους. Η ΝΔ είναι η πολιτική παράταξη που εκφράζει έναν σύγχρονο περιβαλλοντικό λόγο στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει μια εκτενή ατζέντα που καλύπτει θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας και χωροταξικής πολιτικής. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής του κόμματος φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας εδραζόμενο στο σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλουμε να προσελκύσουμε πράσινες επενδύσεις, να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την αφθονία των δύο αυτών στοιχείων στην πατρίδα μας. Προωθούμε την ανακύκλωση στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, την δυναμική απομείωση των πλαστικών μίας χρήση, την επεξεργασία των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας είναι το κόσμημα που οφείλουμε να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο στο χρόνο. Ας ενισχύσουμε όλοι την περιβαλλοντική μας ευαισθησία και την οικολογική μας συνείδηση για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ευεργετήματα της Ελληνικής και όχι μόνο φύσης, προσδίδοντας αληθινό νόημα στην έννοια ποιότητα ζωής.
➤ Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης - Αστέριου Μπουσνάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να μας ευαισθητοποιεί και να μας υπενθυμίζει την υποχρέωση να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το περιβάλλον αφού από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας. Στην χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο το υδάτινο περιβάλλον αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όπως η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από διάφορες χρήσεις και υπεραντλήσεις με σοβαρό κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων. Για αυτό είναι υποχρέωση μας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για τους υδάτινους πόρους και η διαμόρφωση περιβαλλοντικής κουλτούρας, η προστασία του νερού ως ευαίσθητου πόρου, η προσέγγιση του ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης και η εφαρμογή της αρχής Ο ρυπαίνων πληρώνει. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τονίζει ότι το περιβάλλον είναι βασικοί συντελεστές της βιώσιμης ανάπτυξης που αλληλεπιδρά με την κοινωνία και την οικονομία. Άρα η υποβάθμιση και επιδείνωση του περιβάλλοντος επιβραδύνει την βιώσιμη ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δ.Ε.Υ.Α ιδρυθήκαν και λειτουργούν με ανταποδοτικότητα ως δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού προστατεύουν και αναβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας με τα δίκτυα αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν. Στην πρόσφατη πανδημία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα στην υποχρέωση τους για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. «Η διαφύλαξη της Δημόσιας και Δημοτικής διαχείρισης του νερού ως προϋπόθεσης για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας είναι καθήκον της Πολιτείας αλλά και όλων των πολιτών της χώρας μας».
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΜΠΟΥΣΝΑΚΗ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ Δ.Ε.Υ.Α.
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια μέρα που υπενθυμίζει σε όλους μας την εξάρτηση του ανθρώπου από το περιβάλλον στο οποίο ζει, καθώς η υγεία μας, σωματική και ψυχική, βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον χώρο γύρω μας. Είναι αυτονόητο, επομένως, ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε, της γης που μας δίνει τους καρπούς της, είναι υποχρέωση όλων μας.
Σχετικές δράσεις υπήρξαν προτεραιότητα από την αρχή της θητείας μας στον δήμο Δίου-Ολύμπου. Ξεκινώντας από τη σωστότερη και πιο οργανωμένη αποκομιδή των απορριμμάτων, το επόμενο βήμα μας είναι η καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης με τον ορισμό εκ νέου σημείων συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα).
Καλούμε όλους τους δημότες να κάνουν την προστασία του περιβάλλοντος τρόπο ζωής. Να αναλάβουν, συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε, τηρώντας το πρόγραμμα αποκομιδής των σκουπιδιών, διαχωρίζοντας και ανακυκλώνοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους με κάθε τρόπο. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά.
Ανακυκλώνουμε συστηματικά και σωστά.
Το περιβάλλον είναι στα χέρια μας, για να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
➤ Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου, ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η σχέση μας με το περιβάλλον είναι αμφίδρομη, γι΄αυτό με έργα και δράσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, οφείλουμε να συνδράμουμε με ευθύνη για την προστασία του. Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Είναι ένας πλούτος που δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε για τις επόμενες, με συντονισμό και εφαρμογή ενεργειών, για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την επιβολή αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την υλοποίηση έργων υποδομών για τη θωράκιση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την καθιέρωση της ανακύκλωσης, την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδατικών πόρων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.. Με γνώμονα την καλή ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, ας χαράξουμε μια αναπτυξιακή πολιτική συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος, που θα μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι η διαφύλαξη του πλανήτη που μας «φιλοξενεί» αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή μας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου
➤ Θανάσης Λιακόπουλος: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι η ημέρα που μας υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο την υποχρέωσή μας για διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι η ημέρα που όλοι οφείλουμε να καταθέσουμε τη δέσμευση μας πως θα ενεργήσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η περιβαλλοντική διάσταση και ισορροπία σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας μελλοντικά.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος διατάραξε την ισορροπία στη σχέση του με τη φύση. Εκτίμησε λαθεμένα ότι οι φυσικοί πόροι είναι ανεξάντλητοι και ότι οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον είναι αμελητέες. Αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση είχε ως συνέπεια την εξάντληση των φυσικών πόρων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ακόμα και τις ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια κάνει επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης και δράσης από όλους και όλες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πολύτιμη αξία που μας έχει παραδοθεί για να την παραδώσουμε κι εμείς αλώβητη στις επόμενες γενιές.
Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε λανθασμένες πολιτικές
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί την ανάγκη για ορθές και βιώσιμες πρακτικές και όχι περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έφερε ξανά στο προσκήνιο ζητήματα υγείας και περιβάλλοντος που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνεννόηση και αλληλεγγύη. Ανάλογη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Έτσι, γίνεται πλέον σαφέστερο ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές για την παραγωγή ενέργειας, για την παραγωγή τροφίμων, για τους τρόπους που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, για το πώς μετακινούμαστε και ταξιδεύουμε, για το πώς κτίζουμε τα σπίτια μας.
Πρέπει να αναθεωρήσουμε το πού θα κατευθύνουμε τις επενδύσεις, το πώς θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, το πώς θα ρυθμιστεί η αγορά, το πώς θα μειώσουμε τις ανισότητες.
Και βέβαια πρέπει να αναθεωρήσουμε την πεποίθηση ότι «το περιβάλλον είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη», να ξανασκεφτούμε τι συνιστά «ανάπτυξη» και να επανεξετάσουμε τις αξίες μας.
Εδώ στη γειτονιά μας, την Κ. Μακεδονία, θα πρέπει να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες, με περισσότερο πράσινο και λιγότερη ρύπανση. Να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο, να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική πρωτογενή παραγωγή, να προστατέψουμε τα δάση και τα νερά μας, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα ρέματα και τις πηγές. Να ενισχύσουμε τις συλλογικές και συνεταιριστικές προσπάθειες για τη διαχείριση των κοινών αγαθών.
Γι’ αυτά προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό συμμετέχουμε δημιουργικά, με επιμονή, αλλά όχι για την δημιουργία εντυπώσεων και εντάσεων, στις κινητοποιήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, για το ΤΙΤΑΝ, για τη ΜΕΑ δυτικής Θεσσαλονίκης, για τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη. Ακούγοντας τη γνώμη του κάθε συμπολίτη μας και αλλάζοντας κι εμείς.
➤ Το περιβάλλον θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου
Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα συνοδευτεί ξανά απ' τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων (...) Αυτές οι υποκριτικές δηλώσεις, που ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτή η υποκρισία γιγαντώνεται όταν εμφανίζουν τον ένοχο ως σύγχρονο σωτήρα, με τις προτάσεις της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης, δήθεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», όταν το μόνο που ενδιαφέρει τις αστικές κυβερνήσεις «είναι να βρουν διέξοδο για κερδοφόρες επενδύσεις στο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.
Γι' αυτό σήμερα φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, αλλά και «στηρίζουν με κάθε τρόπο τα σχέδια των "πράσινων επενδυτών" που καταστρέφουν δάση και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα σε ορεινούς όγκους για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα.
«Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας.
Τα αθώα θύματα απ' τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν γενικά κι αφηρημένα τη φύση ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, την εμπορευματοποίηση των πάντων, πρώτα και κύρια της ίδιας της ανθρώπινης ζωής
Η στήριξη στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο το πραγματικό αντιδραστικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω απ' τον "πράσινο μανδύα" και των ελληνικών κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ)», επισημαίνεται.
Πρόσφατα, μάλιστα, κι ενώ η προσοχή του λαού ήταν στραμμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε το νόμο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.
Στηλιτεύεται και η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύπτεται με την από κοινού: Στήριξη της ευρωενωσιακής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή της ασυδοσίας του κεφαλαίου να ρυπαίνει, προώθηση της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων στη βιομηχανία, μεταφορά με νέα «περιβαλλοντικά» χαράτσια στις πλάτες των εργαζομένων ολοένα και μεγαλύτερων βαρών. «Είναι "συν-δημιουργοί" του νομοθετικού πλαισίου που εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο θάλασσες και παραλίες μετατρέποντάς τες σε πανάκριβα εμπορεύματα», τονίζεται.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας. Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού (...) Μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος υλοποιώντας τις βέλτιστες λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ σήμερα οργανώνει την πάλη του λαού και καλεί τους εργαζόμενους να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον. Να απαιτήσουν κατάργηση όλου του δασοκτόνου νομικού πλαισίου, φτηνό, ποιοτικό νερό για το λαό, ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, κατάργηση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, μέτρα πολιτικής προστασίας κ.ά.
ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ