Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία είναι πρωτίστως ελληνοτουρκικό θέμα και μετά παγκόσμιο

Θα διαφωνήσουμε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα που στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο θέμα και όχι ελληνοτουρκικό.


Είναι βολικό για την ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί το θέμα παγκόσμιο γιατί έτσι μεταθέτει το μπαλάκι στους ξένους και βγάζει έξω τον εαυτό της από την ηθική και ιστορική υποχρέωση να προβεί σε συγκεκριμένες αντιδράσεις και επιβολή μέτρων στην Τουρκία.

Ας λέμε εμείς ότι είναι παγκόσμιο το θέμα της Αγίας Σοφίας και ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι ξένοι. Και αν δεν το κάνουν θα κατηγορούμε τους ξένους για αδιαφορία και εμείς θα είμαστε μια χαρά.

Δεν είναι έτσι όμως, η Αγία Σοφία είναι ελληνική εκκλησία, είναι ελληνική κληρονομιά, είναι τμήμα της ιστορίας μας, της ορθοδοξίας. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να ενδιαφερθούν για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν τίποτα.

Πιο ντόμπρο θα ήταν να μας έλεγε η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον της Τουρκίας, γιατί φοβάται, γιατί δεν μπορεί, γιατί δεν έχει την ισχύ, κ.α. και όχι να μας λέει ότι η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο θέμα. Κάτι σαν το γνωστό: ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης...

Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα εδώ: www.amna.gr