Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για την παρουσία μεταναστών-προσφύγων στην παραλιακή ζώνη

Ένταση είχαμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για την παρουσία μεταναστών-προσφύγων στην παραλιακή ζώνη μετά από σχετική ερώτηση του Θανάση Λιακόπουλου επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα".




Η ερώτηση του κ. Λιακόπουλου: «Εξακολουθούν να υπάρχουν μισθωμένα διαμερίσματα, να λιάζονται να παραθερίζονται στις αμμουδιές κάτω (οι μετανάστες-πρόσφυγες) και να ανησυχεί έντονα ο τουριστικός κόσμος με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Είχε ανακοινωθεί στο Δ.Σ. ότι θα σταματήσουν αυτές οι μισθώσεις θα κατευθυνθούν αλλού και ότι θα διαφυλαχτεί η παραλιακή ζώνη του Δήμου Κατερίνης.»

Στον κ. Λιακόπουλο απάντησε πρώτα ο αναπληρωτής Δημάρχου κ. Γιώργος Νταντάμης που μεταξύ άλλων είπε: «Όσον αφορά την γενικότερη αρχή που κρατιέται εδώ και χρόνια, όχι μισθώσεις ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές ατύπως ή τυπικός αυτό τηρείται. Όπου χρειάστηκε να γίνει μία σχετική παρέμβαση ήδη έχει γίνει.»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Νίκος Κατανάς, διοικητής στην Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κάτω Μηλιά, όπου και σημειώθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του και με την παρέμβαση του κ. Λεμονόπουλου από τον δημοτικό συνδυασμό "Πολίτες σε Δράση" "λεκτική" ένταση, με τον κ. Λεμονόπουλο να εκφράζει έντονα την διαφωνία του ως προς την παρουσία μεταναστών-προσφύγων στην παραλιακή ζώνη.

Ο κ. Κατανάς είπε ότι: «Το θέμα των προσφύγων που εμφανίστηκαν το τελευταίο δίμηνο στην Παραλία Κατερίνης, δεν έχει να κάνει με μία οργανωμένη κίνηση είτε από οργανισμό είτε από το κράτος είτε από οπουδήποτε, είναι μία ιδιωτική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ακραίο ο Δήμος να προσπαθήσει να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Πώς θα γίνει να τους διώξει;»

Στη συζήτηση παρενέβη ξανά ο κ. Νταντάμης που δήλωσε ότι: «Η συζήτηση είναι δυσανάλογη με την πραγματικότητα. Όταν το θέμα πρέπει να λειτουργήσει θεσμικά, ο Δήμος Κατερίνης το χειρίζεται θεσμικά.

Δεν τελείωσε όμως η συζήτηση του θέματος εκεί αφού ο κ. Λεμονόπουλος πήρε ξανά τον λόγο και είχαμε ξανά ένταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τα πνεύματα να ηρεμούν λίγο αργότερα.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Νίκος Τσιαμπέρας, Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης που είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα συμφωνητικό με ένα σπίτι. Δεν μπορούμε να δούμε εμείς σαν δημοτική αρχή αυτές οι 5-7 οικογένειες που ήρθαν στην Κατερίνη, πώς ήρθαν; Μπήκαν στο τρένο και ήρθαν από την Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη, την επελέξανε; Είναι κάτι στοχευμένο που θα το δούμε να διογκώνεται αύριο μεθαύριο; Το ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο, όμως πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά να μην γίνει οργανωμένο με οποιοδήποτε τρόπο».

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Παπαζιώγα από τον δημοτικό συνδυασμό "Πολίτες σε Δράση"που είπε μεταξύ άλλων: «Στο προηγούμενο Δ.Σ. η δημοτική αρχή ήταν αυτή που έμπαινε μπροστά και σταματούσε οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφωνητικά διεθνών οργανισμών μετανάστευσης με ιδιώτες. Εμείς πρέπει να βάλουμε ένα στοπ σε αυτή την ανεξέλεγκτη δράση της ΜΚΟ στον Δήμο Κατερίνης. Αυτές οι ΜΚΟ (1-2) πρέπει να βάλουν ένα φρένο στην δράση τους στον Δήμο Κατερίνης, και νομίζω θα λυθεί το πρόβλημα».


*Αργότερα θα ανέβουν τα σχετικά βίντεο στην "ΑΛΗΘΕΙΑ"