Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Κάν' το όπως η Ναμίμπια...

Αρνήθηκε την προσφορά της Γερμανίας για τις μαζικές δολοφονίες στην τότε αποικία της στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Πρόεδρος της Ναμίμπια Hage Geingob.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή δήλωσε ο Hage Geingob.

Την περίοδο 1904-1908 οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες αυτόχθονες ανθρώπους Herero και Nama. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κυριαρχίας του 1884-1915 η Ναμίμπια ονομαζόταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική και στη συνέχεια πέρασε υπό τη Νοτιοαφρικανική κυριαρχία για 75 χρόνια, αποκτώντας τελικά ανεξαρτησία το 1990.

 Στη Μάχη του Waterberg τον Αύγουστο του 1904, περίπου 80.000 Herero (γυναικόπαιδα τα περισσότερα) προσπάθησαν να ξεφύγουν από τα γερμανικά στρατεύματα που τους κυνήγησαν μέχρι την έρημο της Καλαχάρης. Μόνο 15.000 άνθρωποι επέζησαν.

Η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες, όπως αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο "αποζημιώσεις" επικαλούμενη εκατομμύρια... "αναπτυξιακής" βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην Ναμίμπια.

Πάντως ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι έχουν σημειωθεί φρικαλεότητες από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και χρησιμοποιούν τον όρο γενοκτονία...

Ο Πρόεδρος της Ναμίμπια Hage Geingob αρνήθηκε τα ψίχουλα των Γερμανών, ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας και μία συγνώμη...


* Φωτογραφία από Greg Montani από το Pixabay