Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτός λέει, ψάχνει τη ρεβάνς. Εμείς;

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Έχει απόλυτο δίκαιο η πρώην Πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη στην επισήμανσή της ότι: «Η Τουρκία έντυσε τον επεκτατισμό της στις ελληνικές και κυπριακές θάλασσες με την επίκληση τών δήθεν δικαιωμάτων της, που απέρρεαν από την φαντασίωση της “γαλάζιας πατρίδας”.

Τις παράνομες αυτές διεκδικήσεις της η Τουρκία φρόντισε να τις γνωστοποιήσεις στα πέρατα της υφηλίου, επαναλαμβάνοντάς τες συνεχώς, από κοινού και με την απόφασή της να τις υπερασπιστεί, ακόμα και με πόλεμο, αν συνεχιστεί η δήθεν καταπάτησή τους από την Ελλάδα»!

Στο μεταξύ τεράστιο είναι το πρόβλημα που εγκυμονεί η ραγδαία είσοδος λαθροεισβολέων. Φαινόμενο που, αν δεν ελεγθεί και ανασχεθεί επειγόντως, θα απειλήσει την εθνική και κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας και το εθνικό μας μέλλον. Έχουμε ανοήτως ανεχθεί την μετατροπή της Ελλάδας σε ξέφραγο αμπέλι. Τα «ανοικτά σύνορα» είναι η αποθέωση της επίσημης βλακείας του κράτους μας, το οποίο καλωσορίζει ευκαίρως, ακαίρως πλημμυρίδα λαθροεισβολέων.

Στην επιπόλαιη πολιτική μας απέναντι στο ψευδώνυμο κράτος των Σκοπίων ευτυχώς αυτόν τον καιρό μάς ξελασπώνει ο Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος προέβαλε Veto στην αίτηση ένταξης της ψευδώνυμης Μακεδονίας στην Ε.Ε. Στη φάση αυτή οι Γάλλοι μάς έχουνε σταθεί αποφασιστικά. Και δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Ενώ Αμερικανοί, Γερμανοί και άλλοι ομόφρονές τους μάς «δουλεύουν» κυριολεκτικά.

Ο τρελλός τού μεγάλου χωριού, εννοείται ο αγαρηνός «σεϊχουλισλάμης», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει, λένε τη ρεβάνς για την …Ναυμαχία τής Ναυπάκτου!(7/10/1571)! Κούνια που τον κούναγε!

Τότε, μετά από πολυετή υποταγή στους Οθωμανούς, συνασπίστηκαν επιτέλους οι χριστιανικές δυνάμεις της Δύσεως επιβεβαιώνοντας την αλήθεια τού αρχαίου ρητού: «Εν τη ενώσει η ισχύς».

Για την Ιστορία, η Ναύπακτος απέβλεψε στη διάλυση τού οθωμανικού μύθου της εποχής για το τάχα αήττητο των δυνάμεών του. Ο συμμαχικός στόλος διέθετε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα. Πληρώματα 38.000 (οι 15.000 ήσαν Έλληνες). Πλούσιοι Έλληνες (Στυλιανός Χαλικιοπουλος, Μαρίνος Σιγούρος, Μανούσος Θεοτοκόπουλος, αδελφός τού ζωγράφου Δομίνικου θεοτοκόπουλου, εξόπλισαν πλοία ιδίαις δαπάναις. Ο οθωμανικός στόλος με πληρώματα 47.000 άνδρες, από τους οποίους 15.000 Έλληνες βιαίως στρατολογημένοι, υπολείπονταν σε δύναμη πυρός και και προπαντός ηθικού. Η τουρκική αρμάδα ήταν αποκλειστικά κωπήλατη, ενώ οι σύμμαχοι διέθεταν και ιστιοφόρα πλοία – νέο στοιχείο της ναυμαχίας.

Ο Χριστιανικός στόλος επεβλήθη κατά κράτος. Ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτραίτο τού μεγάλου νικητή Δον Χουάν της Αυστρίας. Η οθωμανική πλευρά κατόρθωσε να διασώσει μόλις 50 πλοία, ενά οι απώλειές της σε έμψυχο δυναμικό ανήλθαν σε 20.000 νεκρούς, ανάμεσά τους ο Μουεζίν Ζαντέ Αλί Πασάς, ο Αιγύπτιος αρχηγός Μεχμέτ Σιρόκο και 16 μπέηδες. Οι Σύμμαχοι έχασαν 8.000 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Βενετός Ναύαρχος Αγκοστίνο Μπαρμπαρίγκο και μόλις 20 γαλέρες.

Δυστυχώς παρά την αισθητή υπεροχή των χριστιανικών δυνάμεων δεν πραγματοποιήθηκε ο διακαής πόθος ανάκτησης της Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν οι «ενδοοικογενειακοί» ανταγωνισμοί των χριστιανικών δυνάμεων που ματαίωσαν για άλλη μια φορά την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως. Χάρισαν στον Οθωμανό τη διαιώνιση της υποδούλωσης της μεγάλης Πόλεως.

Ήρθε στο παρά τρίχα η απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Και το βαρύ καθήκον για τη πραγμάτωση τού οράματος οφείλουμε να το «περάσουμε» στα παιδιά τής Ελλάδος!


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης