Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ενός λεπτού σιγή την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στα σχολεία για τον Γάλλο εκπαιδευτικό που δολοφονήθηκε από ισλαμιστή στο Παρίσι

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στα σχολεία της χώρας μας, στην μνήμη του Γάλλου εκπαιδευτικού Samuel Paty που έπεσε θύμα άγριας δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι από ισλαμιστή...

επειδή σε μάθημα χρησιμοποίησε καρικατούρες που εικόνιζαν τον Μωάμεθ από παλιά τεύχη του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. 

Μία σωστή κίνηση από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά για να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει εκτός από το ενός λεπτού σιγή να εξηγηθεί και στους μαθητές-τριες ο λόγος της δολοφονίας του άτυχου Γάλλου καθηγητή, το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του (Τουρκία-Ερντογάν), τους κινδύνους της ισλαμικής τρομοκρατίας και τέλος η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Το να τηρήσεις απλά ενός λεπτού σιγή, δεν αρκεί...

-----------------

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γάλλου εκπαιδευτικού που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γάλλου εκπαιδευτικού Samuel Paty που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι, θα τηρήσουν τα σχολεία όλης της χώρας τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από τον Γάλλο Υπουργό Παιδείας Jean-Michel Blanquer κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξένησε διαδικτυακά η προεδρεύουσα Ελλάδα, δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Αρκετά κράτη-μέλη συντάχθηκαν, ενώ υπήρξε διάχυτη η έκφραση συμπαράστασης προς τη Γαλλία για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα που υπέστη.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως επικοινώνησε με τον Γάλλο Υπουργό Παιδείας Jean-Michel Blanquer και τον Γάλλο Πρέσβη στην Ελλάδα Patrick Maisonnave μετά τη δολοφονία του Samuel Paty για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Γαλλία, στο γαλλικό λαό και στην εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα και για να καταδικάσει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις βίας και τρομοκρατίας.

Η εγκύκλιος: