Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ενημερωτική σύσκεψη στην Κατερίνη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας συνεχίζει τη δράση του με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των συνταξιούχων παρά τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας...

αλλά και τα εμπόδια που συνεχίζει να βάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ), με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Η ενημερωτική σύσκεψη που έγινε έξω από το ΕΚΚ, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Ελλάδας, απέδειξε για ακόμα μια φορά οτι το σωματείο μας δυναμώνει τους δεσμούς με τα μέλη του και γενικότερα τους συνταξιούχους οι όποιοι και συμμετέχουν στις δράσεις μας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην ομιλία του αναφέρθηκεδιεξοδικά σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνταξιούχους εδώ και χρόνιαως αποτέλεσμα των πολιτικών, πουόπως τόνισε,εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέσω των αντιασφαλιστικών νόμων, με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ). Έχουν κατακρεουργήσει τις συντάξεις όλων των ταμείων, αλλά και το σύστημα της δημόσιας υγείας.

Ακόμα έκανε εκτενή αναφορά στα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι,τα όποια η κυβέρνηση αλλά και τα διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ τα παρουσιάζουν σαν αυξήσεις. Τόνισε ότι είναι χρήματα κλεμμένα, τα οποία θα πάρει μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων.

Επίσηςαναφέρθηκε στους αγώνες των συνταξιούχων και τα αποτελέσματα που αυτοί είχαν ώστε να αναγκάζουν τις κυβερνήσεις έστω σε μερικό συμβιβασμό. Αναδείχθηκε το γεγονός οτι ήταν αποτέλεσμα του συνταξιουχικού αγώνα η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στο 70%, το αφορολόγητο κλπ, ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που θα πάρει μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων. Στο διαρκή αγώνα των συνταξιούχων οφείλεται ακόμα και η καθυστέρηση μιας σειράςμέτρων που έχει στην φαρέτρα της η κυβέρνηση .

Τέλοςκάλεσε τους συνταξιούχους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία να παίρνουν μέρος στη ζωή και τη δράση τους, ώστε οι αγώνες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε σήμερα να αποσπάσουμε κατακτήσεις μέχρι να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Με το τέλος της ομιλίας οι συνταξιούχοι έθεσαν μια σειρά ερωτήματα και ανησυχίες στον πρόεδρο και ακολούθησε συζήτηση.

Τέλος στησύσκεψηαναγνώστηκεψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και θα δοθεί στη δημοσιότητα, το οποίο αναφέρεται στην απαράδεκτηστάση της διοίκησης του ΕΚΚ που κρατάει κλειστό το κτίριο, εμποδίζοντας έτσι τη λειτουργία των ζωντανών σωματείων.

Για το Δ.Σ 
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας 
Γιάννης Ευαγγελόπουλος Αστέριος Κλιγκόπουλος


Ψήφισμα συγκεντρωμένων συνταξιούχων, προς τη διοίκηση του ΕΚΚ


Εμείς οι συγκεντρωμένοι που συμμετέχουμε σήμερα, 21/10, στη σύσκεψη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας (έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης), καταδικάζουμε τη στάση της Διοίκηση του ΕΚΚ, που απαγορεύει στη διοίκηση του σωματείου μας να μπει στο γραφείο των συνταξιούχων, έτσι ώστε να συνεχίσει ανεμπόδιστα η λειτουργία και δράση του σωματείου. Παρά το γεγονός οτι ως ΔΣ κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες να συναντηθούμε με τη διοίκηση του ΕΚΚ για να μας εξηγήσουν τους λόγους της απαγόρευσης, αυτή κωφεύει σκόπιμα.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Η διοίκηση του ΕΚΚ, με πρόεδρο την κα Δέσποινα Κωνσταντίνου, ενοχλείται σφόδρα από σωματεία που αγωνίζονται, που βγαίνουν στους δρόμους, που διεκδικούν και συγκρούονται με την κυβέρνηση και την πολιτική των μονοπωλίων. Ενοχλείται σφόδρα επειδή διεκδικούμε στο ακέραιο:

· Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, το άνοιγμα των νοσοκομείων και των εκατοντάδων δομών στην υγεία που έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν, με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές.

· Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων και άμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του ιού covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων.

· Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι επικουρικές συντάξεις πολλών ταμείων η απόδοσή τους εκκρεμεί από το 2015.

· Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

· Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.

· Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

· Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Η Διοίκηση του ΕΚΚ αντί να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να ταυτίζεται με τα παραπάνω αιτήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, δυστυχώς πορεύεται με την κυβέρνηση και την εργοδοσία που θέλουν να σημάνει σιωπητήριο παντού, ώστε να πέφτει στα μαλακά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα περισσότερα κέρδη.

Αντί λοιπόν η διοίκηση του ΕΚΚ να έχει ανοιχτό μέτωπο μαζί με τα σωματεία που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, δίνει βοήθεια για να πέφτει στα μαλακά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η τακτική της διοίκησης του ΕΚΚ να απαγορεύει στο σωματείο συνταξιούχων να μπαίνει στο γραφείο του σωματείου για να ασχοληθούν με τα προβλήματα των συνταξιούχων είναι παράνομη και ύποπτη.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους εργατοπατέρες της διοίκησης του ΕΚΚ οτι το κτίριο δεν είναι ιδιοκτησίας τους .

Απαιτούμε εδώ και τώρα, να ανοίξουν το γραφείο μας στο όποιο στεγαζόμαστε πάνω από 30 χρόνια.